Unul din pionerii bazelor de date relationale spune ca tehnologia e depasita

Unul din pionerii bazelor de date relationale spune ca tehnologia e depasita

In calitatea de cercetator la Universitatea din California, Berkeley, in anii ’70, Michael Stonebraker a contribuit la crearea tehnologiei Ingres and Postgres care se afla la baza multor baze de date relationale de varf: Microsoft SQL Server, Sybase Adaptive Server Enterprise, IBM Informix, si altele.

Dar Stonebraker a spus recent ca bazele de date relationale, denumite si RDBMS, sunt “batrane” si “ar trebui considerate o tehnologie invechita”. De asemenea, el a spus ca bazele de date relationale au performante mult mai slabe fata de o noua tehnologie care intoarce tabelele bazelor de date cu 90 de grade.

Bazele de date orientate pe coloane, cum ar fi cea construita de o companie fondata de Stonebraker, Vertica Systems Inc., retin informatiile vertical in coloanele tabelului, in loc sa foloseasca randuri succesive. Punand informatiile similare impreuna, bazele de date orientate pe coloane minimizeaza timpul pentru citirea discului, care poate provoca intarzieri foarte mari in cazul unor operatii la scara mare, cum ar fi cele executate intr-un data warehouse.

Bazele de date pe coloane “vor cuceri piata warehouse-urilor in timp, eliminand complet bazele de date pe randuri”, a spus Stonebraker. “Pentru ca multi utilizatori de warehouse-uri au probleme mari (nu pot sa incarce in fereastra disponibila, nu pot folosi query-uri ad-hoc, nu pot obtine performante mai bune fara un “fork-lift” upgrade), ma astept ca aceasta tranzitie sa aiba loc destul de repede”, a adaugat el.

Insa, acest tip de baze de date nu este nou. Sybase a comercializat cu succes baza sa de date pe baza de coloane ca o solutie foarte performanta de business intelligence.

Organizarea informatiilor pe randuri are, totusi, avantajele sale. Scrierea informatiilor pe disc in formatul pe randuri este mai rapid decat pe coloane. Acest lucru este foarte important pentru aplicatiile care fac multe tranzactii intre baze de date, si care necesita ca informatiile sa fie citite si scrise in baza de date la un ritm rapid, desi mult mai putin important pentru data warehouse-uri, unde informatiile sunt scrise doar o data si accesate de multe ori dupa aceea.

Sursa: IDG Romania

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.