ADHD

Secţiune dedicată începatorilor.

Moderatori: Moderatori, Start Moderator

SaftencuAdrian
PHPRomania Supporter

ADHD

Mesajde SaftencuAdrian » Lun Apr 13, 2009 5:15 pm

Salut am o intrebare mai ciudata, vreau sa invat PHP pana la un nivel profesionist, am inceput deja sa invat si ma descurc destul de bine sunt in stare sa inteleg conceptul unui limbaj de programare, diferite tehnici folosite si chiar gandire algoritmica cel putin pentru structuri de programare simple ( ex. un application CRUD ) si de ce e nevoie ca sa poti lucra eficient intr-un astfel de limbaj, in cazul asta PHP.

Problema mea e ca am ADHD ( Attention-deficit hyperactivity disorder ) si ma afecteaza cateodata cand trebuie sa ma gandesc la ceva mai complicat, de exemplu un algoritm care aduna toate numerele dintr-un string sau int ( 1+2+3+4 ) sau in general chestii de matematica sau logica mai complexa. Trebuie sa ma concentrez cred putin mai mult decat altii, daca de ex. ma concentrez prea tare imi pierd atentia si nu mai stiu nimic tre sa o iau de la capat. Cand se mai intampla deastea iau o foaie si un pix si ma pun sa imi fac o imagine vizuala a ceea ce vreau sa obtin, se mai intampla de exemplu si cand incerc sa stabilesc niste relatii complicate cu niste tabele sql .. pff, imi rupe capu` daca incerc sa gandesc totul fara sa fac o schita sau ceva.

Am observat ca la chestii din-astea pot sa gandesc doar in sectiuni mai mici. Alte exemple ar fi cand creez anumite functii cum sa le fac sa fie cat mai dinamice si refolosibile sa nu fie o functie doar pentru un singur caz.

Am o gramada de exemple pe care as putea sa le dau asa, singurul lucru ce ma ajuta sa trec peste problemele astea e experienta si practica, inca o 'problema' a mea, problema in ghilimele, e ca nu sunt multumit sa programez redundant, sa ma repet sau sa fiu ineficient in orice caz si de aceea cand se intampla o chestie din-asta pe care nu pot sa o rezolv pentru ca nu pot sa gandesc cum trebuie ori imi pierd concentrarea foarte repede, ma face sa cred ca nu o sa fiu in stare sa lucrez ca programator profesionist. Nu ma grabesc sa invat, chiar daca ar tine un an intreg sa ajung sa pot sa lucrez eficient si cum trebuie as fi multumit.

Intrebarea pe care o am e ce parere aveti ca programatori despre situatia mea sau daca mai stiti cazuri din-astea. Mentionez ca imi si place mult de tot programarea, altceva nu as vrea sa fac, altceva nu cred ca as putea sa fac cu aceeasi placere, asta e si motivul pentru care tot incerc.

Probabil ca ati auzit de ADHD, daca nu aici e un link, as fi interesat sa aud niste pareri.

Cod: Selectaţi tot

en wikipedia org/wiki/Attention-deficit_hyperactivity_disorder
[/code]

kleampa
Senior Member

Mesajde kleampa » Lun Apr 13, 2009 5:29 pm

daca nu ti-ai dezvoltat gandirea algoritmica de la varste mai fragede (gen sa faci pascal din cls. 5-a) cam asa se intampla si mie mi se pare normal
practica e mama invataturii

bineinteles nu sarii din prima sa faci un query din n-shpe tabele ci ia-o cu exercitii mai simple, cu timpul prinzi si calitatea asta

olympia
Senior Member

Mesajde olympia » Lun Apr 13, 2009 7:51 pm

nu stiu cati ani ai, dar in general cu varsta deficitul asta se atenueaza. se intampla destul de des ca cei care au ADD si ADHD sa dea dovada de mai multa inteligenta logico-matematica decat media. din cate stiu, tulburarea are de-a face cu dopamina, sau cu receptorii acesteia, deci probabil ca afecteaza mai degraba motricitatea si/ sau afectivitatea decat sfera cognitiva.

in general, am observat ca informatica intra in capul celor care au chemare, deci daca tu ai ajuns sa iti pui problema algoritmilor, inseamna ca ai facut primii pasi.

de-a lungul timpului am avut diversi prieteni care voiau sa invete macar ceva programare "web related", insa cand vedeau cat e de invatat, ii lua rapid durerea de cap, oameni "normali" fiind 8) si s-au cam lasat pagubasi...

parerea mea - asa cum a zis si Kleampa - este sa perseverezi.

WhiteAnge
Average Member

Mesajde WhiteAnge » Mar Apr 14, 2009 9:32 am

problema ta imi este intr-un fel cunoscuta, eu am probleme cu momoria de scurta durata, acuma imi zici, in 5 minute uit .. dar exersez toata ziua, programez de 2 ani si inca sunt tot la stadiu de mediu ... e greu dar invat tot timpu aceleasi lucruri ca sa imi intre bine in cap ...

exerseaza cat mai mult .. si poate iti gasesti o firma unde sa lucrezi in echipa, ti-ar fi de folos

Pirahna
Senior Member

Mesajde Pirahna » Mar Apr 14, 2009 1:23 pm

E vorba de autocontrol aici in mare parte (si in cealalta mare parte de mediu).

Eu am cam aceleasi probleme ca tine, numai ca la mine s-au agravat cu timpul. De pe la 16 ani nu mai pot sa citesc chestii lungi (include manuale php, tutoriale, etc). Tot ce poti sa faci e sa inveti sa te concentrezi, si sa ramai concentrat o perioada mai lunga de timp (cat timp nu te deranjeaza altceva).

Eu nu prea mai reusesc sa ma concentrez pe o chestie mai mult de cateva minute, asa ca mai nou am adoptat alt mod de lucru, care implica multitasking, ceva in genul concentrat 10 secunde aici, 5 secunde acolo, si tot asa. E obositor dar functioneaza.

Deci mai sunt multe cazuri de astea. Eu ma descurc ca am inceput si devreme si mi-au intrat altfel in cap (ca o a treia limba).

In cazul tau, ramane doar sa te folosesti cat mai mult de hartiile alea ... te concentrezi, stabilesti un mod de functionare, si apoi il aplici. Iti sugerez sa asculti muzica in timp ce aplici treburile, ca subconstientul tau nu are adhd.

Ctek
Senior Member

Mesajde Ctek » Mar Apr 14, 2009 3:57 pm

Sa ai vointa. Exact cum ti-au spus si ceilalti colegi de forum.
Ca sfat, incerca sa iti lucrezi cu scheme logice. Lucreaza si pe hartie, Iar cand programezi nu e nimic rau in a lucra cu functii, e foarte indicat, Eventual arunca o privire si peste niste manuale de OOp.

Multi dintre noi avem diverse probleme cu atentia :) Eu unu nu pot sa lucrez si sa ma intrerupa cineva din 10 in 10 minute, ma enerveaza foarte tare. Si din pacate devin putin obsesiv sa termin un lucru.
Urmeaza sfaturile celor de mai sus si exerseaza.

Bafta .

aa211
New Member

Mesajde aa211 » Mar Apr 21, 2009 7:50 pm

Eu am o deficienta de invatare dislexie , pe scrut dislexia un cuvant grec care se poate traduce ca "dificultate in ceea ce priveste cuvintele", dar totusi eu nu suport sa citesc o carte dar daca mise se citeste retin foarte repede pe la o distanta mai mare de tp .

Iti sugerez sa perseverezi pana in stadiul in care obosesti , mai faci o pauza te relaxezi atata tp cat iti este necesar mie personal imi trebuiesc aproximativ 8 - 10 h sa obosesc la inceput imi lua 2 - 3 h maxim si oboseam .

Ideea e ca persoanele care au probleme de gandire , nu in sensul nebunie , sunt fortati de imprejurari sa-si activeze mult mai mult in potentialul creerului , noi folosim 10 - 15 % din creer iar cei care sufera de anumite anomalii la nivel de gandire , forteaza alte parti ale creerului sa gandeasaca la o intesitate mai mare .

Au fost persoane celebre care au suferit de diverse boli , in pofida boli ei au fost brilianti cand au devenit maturi , aici ce regasesc : Lenin , Edison , Einstein , etc . Dar nu toata lumea are parte de o ingrijire mai adegvata pentru suferinta de care sufera .

Sa revenim , sfatul meu , persevereaza cat poti nu mai mult decat poti pt ca risti sa urasi ce inveti in momentul acela .

Toate cele bune , Cosmin Tudor

Gospodar
PHPRomania Supporter

Mesajde Gospodar » Mie Iul 29, 2009 2:09 am

Exista si avantaje.

Cum ar fi, rezolvarea in moduri inedite a unor probleme.

Avand in vedere ca un om cu ADHD gandeste MULT MAI REPEDE decat unul care n-are, doar ca nu reuseste de fiecare data să "stabilizeze imaginile", să se folosească de multitudinea de date.

Baga amfetamina, in doze mici, desigur.

Înapoi la “PHP Incepători”