Guvernul are un proiect nou de lege – plata anuala pe domeniile .ro

Guvernul are un proiect nou de lege – plata anuala pe domeniile .ro

De cateva zile a aparut pe net si in ziare un articol referitor la un proiect de lege legat de domeniile web RO.

Citez din articolul preluat de la http://www.romanialibera.ro/tehnologie/internet/guvernul-vrea-inca-o-taxa-pe-domeniile-ro-319702.html

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a publicat, pe pagina sa de Internet, un proiect de Hotărâre prin care se va introduce o taxă anuală pentru domeniile .ro. Până acum, un domeniu de Internet se cumpăra, pentru totdeauna, cu aproximativ 170 de lei (51,26 dolari, plus TVA).

Cuantumul taxelor va fi stabilit prin hotărâre de ministru, potrivit proiectului. Taxa anuală va putea fi platită în avans pentru cel mult doi ani. În nota de fundamentare se arată că aceasta este practica pentru domeniile .com si pentru cele europene (.eu).

Proiectul de act normativ mai prevede ca, „pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial” şi că „pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”.

În Nota de fundamentare a Hotărârii se arată că, „prin introducerea taxei pe perioada determinata (anuala) Registrul RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveşte domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, va putea debloca domeniile achiziţionate şi nefolosite în vederea punerii la dispoziţia utilizatorilor a dreptului de folosinţă a numelor respective”.

Pe moment este doar un proiect, daca ne luptam toti speram sa nu ajunga lege.

Nemultumirea mea este ca eu am actizitionat domeniile pe viata, am platit o data, acum de ce trebuie sa platesc din nou anual? Banii platiti prima data ii primesc inapoi?

Voi ce parere aveti?

Share this post

Comments (6)

 • Birkoff Reply

  Intr-o discutie cu o firma de hosting, aceasta mi-a atras atentia ca legal ROTDL are in contract specificat termenul “pe durata nedeterminata”

  domeniile .ro nu s-au inregistrat niciodata pe viata cu toate ca multa lume crede asta. Termenul oficial si contractual este “pe durata nedeterminata”. Cititi cu atentie contractul si termenii, nu veti regasi in acesta nicaieri “pe viata”.
  http://rotld.ro/portal/pages/ro/2/
  http://rotld.ro/portal/pages/ro/1/

  5 decembrie 2013 at 23:47
 • Ionut Bajescu Reply

  @Birkoff: Problema este la partenerii rotld, nu la rotld. Chiar si la it4infinity scrie ca domeniile .ro sunt “lifetime”.

  8 decembrie 2013 at 22:20
 • Ency Reply

  Din cite am inteles domeniile nu vor trebui platite anual ci se va plati un impozit similar cu impozitul pe locuinta. Anual nu cumperi locuinta ci platesti o taxa pentru ea. In orice caz suma trebuie sa fie cam 1% din cit platesc cei care nu si l-au cumparat pe perioada nedeterminata, adica aproape nimic. Altfel e o hotie.

  31 decembrie 2013 at 20:25
 • Florin Anghel Reply

  Domnilor,sa nu uitam un lucru important:ROTDL este o piesa importanta pe piata romaneasca.Practic ei a vandut sute de mii de domenii ro in Romania(mai mult sau mai putin functionale).
  Conteaza foarte mult acest lucru.Va dati seama,ca nici mie nu-mi convine sa platesc de doua ori.
  Daca ROTDL a zis sa plateasca toata lumea cine detine domenii ro,asa trebuie sa facem.Nu exista cale de intoarcere.

  P.S.-Mi-am dat numele real,puteam foarte bine sa fiu un simplu anonim.

  Multumesc anticipat!

  26 ianuarie 2014 at 14:06
 • Bogdan Reply

  @Florin Anghel
  Mai ma lasi …. Daca rotdl spune sa s@#em toti p@#a, asta facem toti, cine-i rotdl, Dumnezeu?
  Ma cac pe ele domenii .ro, vreau banii’napoi … si ma mut pe .com, in contract scrie negru pe alb, pe viata, asa ca puschea pe limba l@r cat co#@le p…!

  29 ianuarie 2014 at 22:14
 • Dan Gurgui Reply

  Mai platim sau nu taxa?
  Cat este taxa asta?

  11 august 2014 at 14:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.