Problema
Moderatori: cristi, icsfails, Moderatori
M-am mai gandit putin si cred ca stiu sa-ti explic nelamurirea....
O camera costa 25/3=8.33 lei/pers
Fiecare plateste cu 10-0.33=1.66 lei mai mult decat trebuie
Primesc inapoi 1 leu 10-1=9 atat costa camera? gresit....
Atat costa camera + bacsisul de 0.66 care ramane de la fiecare
Ei platesc fiecare cate 9 lei
9*3=27 dar in astia 27 lei intra si 0.66*3, bacsisul ramas de la fiecare....de aceea e normal sa scadem 2 din cei 27 lei si nu sai adunam pentru ca astia 2 lei sunt deja inclusi in cei 27....si astfel obtinem pretul camerei 25 lei....
Daca mai adunam 2 inseamna ca cineva mai plateste inca 2 lei...insa acest lucru nu se intampla....cei 2 lei sunt defapt inclusi in suma asta si deaia ar trebui sa fie scazuti...eroarea vine din aceasta ambiguitate...
9*3 = (8.33(pretul camerei) + 0.66(bacsisul))*3 = 27 = cat platesc indivizii
Ei platesc fiecare cu 0.66 in plus pt camera (platesc 9 si camera costa doar 8.33) si servitorul iese cu 0.66*3=2 in plus...deci camera costa: cat platesc ei in total - bacsisul adica 27-2(cate 0.66 de la fiecare)=25
Scuze ca am repetat idei dar sper ca te-ai lamurit.
O camera costa 25/3=8.33 lei/pers
Fiecare plateste cu 10-0.33=1.66 lei mai mult decat trebuie
Primesc inapoi 1 leu 10-1=9 atat costa camera? gresit....
Atat costa camera + bacsisul de 0.66 care ramane de la fiecare
Ei platesc fiecare cate 9 lei
9*3=27 dar in astia 27 lei intra si 0.66*3, bacsisul ramas de la fiecare....de aceea e normal sa scadem 2 din cei 27 lei si nu sai adunam pentru ca astia 2 lei sunt deja inclusi in cei 27....si astfel obtinem pretul camerei 25 lei....
Daca mai adunam 2 inseamna ca cineva mai plateste inca 2 lei...insa acest lucru nu se intampla....cei 2 lei sunt defapt inclusi in suma asta si deaia ar trebui sa fie scazuti...eroarea vine din aceasta ambiguitate...
9*3 = (8.33(pretul camerei) + 0.66(bacsisul))*3 = 27 = cat platesc indivizii
Ei platesc fiecare cu 0.66 in plus pt camera (platesc 9 si camera costa doar 8.33) si servitorul iese cu 0.66*3=2 in plus...deci camera costa: cat platesc ei in total - bacsisul adica 27-2(cate 0.66 de la fiecare)=25
Scuze ca am repetat idei dar sper ca te-ai lamurit.
Si ca sa ajungi la cei 30 lei de la inceput ar trebui sa calculezi cam asa
9=8.33+0.66 (costul camerei + bacsisul)
9*3+1*3=30 adica:
costul camerei * nr_de_pers (cat platesc cei trei oameni) + banii pe care iau primit inapoi ( fiecare a primit inapoi cate 1 leu) = 30 (banii platiti initial)
Ideea e ca bacsisul e inclus in aia 27 lei platiti si mai trebuie sa adaugam banii primiti inapoi (cum ar veni sa-i platim inapoi), astfel obtinem cat am pltit la inceput, 30.
Cu asta cred ca ti-am raspuns la toate nelamuririle si abordarile posibile
P.S.: scuze de cele 3 posturi...dar sunt abordari diferite ale problemei si ar fi greu de urmarit daca le scriam intr-unul singur.
9=8.33+0.66 (costul camerei + bacsisul)
9*3+1*3=30 adica:
costul camerei * nr_de_pers (cat platesc cei trei oameni) + banii pe care iau primit inapoi ( fiecare a primit inapoi cate 1 leu) = 30 (banii platiti initial)
Ideea e ca bacsisul e inclus in aia 27 lei platiti si mai trebuie sa adaugam banii primiti inapoi (cum ar veni sa-i platim inapoi), astfel obtinem cat am pltit la inceput, 30.
Cu asta cred ca ti-am raspuns la toate nelamuririle si abordarile posibile
P.S.: scuze de cele 3 posturi...dar sunt abordari diferite ale problemei si ar fi greu de urmarit daca le scriam intr-unul singur.
-
bema2004sw
- Average Member