In Franta a fost adoptata legea contra descarcarilor ilegale de pe internet

In Franta a fost adoptata legea contra descarcarilor ilegale de pe internet

Parlamentul francez a adoptat definitiv, marti, controversata lege privind descarcarile ilegale de continut de pe internet, aplicarea ei urmand sa transforme Franta in una dintre tarile cu cea mai dura legislatie in materie, informeaza AFP.

Textul, cunoscut drept legea HADOPI (dupa numele institutiei insarcinate cu aplicarea sa – Haute autorité pour la diffusion des oeuvres et la protection des droits sur internet), prevede, in cazul identificarii de descarcari ilegale si repetate suspendarea, dupa o serie de avertismente, a abonamentului la internet al persoanei respective, in baza unui ordin judecatoresc.

Legea a fost adoptata de deputatii francezi cu 285 de voturi pentru si 225 impotriva, dupa un parcurs legislativ haotic si dupa ce Consiliul Constitutional a eliminat din text, in iunie, prevederea sa cea mai dura.

Textul initial, initiat de presedintele Nicolas Sarkozy cu sprijinul unor artisti de renume, prevedea posibilitatea unei suspendari, fara avertisment, a abonamentului la internet direct de catre HADOPI, structura administrativa insarcinata cu aplicarea legii. Noul text nu renunta la aceasta sanctiune “graduala”, insa incredinteaza luarea deciziei in acest sens unui judecator, asa cum a cerut Consiliul Constitutional.

Legea ar putea fi pusa in aplicare rapid, insa “primele avertismente” transmise internautilor care descarca ilegal continuturi nu vor fi trimise “decat la inceputul anului viitor”, a precizat raportorul textului, parlamentarul UMP Franck Riester.

O restrictionare a accesului online ar putea fi decisa de un judecator, dupa doua avertismente trimise de HADOPI.

“Sanctiunile vor fi probabil destul de rare deoarece cred in eficienta masurilor de descurajare”, a apreciat, la randul sau, ministrul Culturii, Frédéric Mitterrand, nepotul fostului presedinte socialist francez François Mitterrand.

Stire preluata de la http://www.infoportal.ro

Share this post

Comments (5)

 • phpromania Reply

  PHPRomania.net In Franta a fost adoptata legea contra descarcarilor ilegale de pe internet: Parla.. http://bit.ly/VRFD5

  28 septembrie 2009 at 03:23
 • vectorialpx Reply

  da, pe la altii nu se dau legi stupide… si nici nu se doarme in parlament. Pe la altii chiar se gandeste la nivel inalt. Pacat de noi…

  21 octombrie 2009 at 16:34
 • lucki91 Reply

  este buna ideea, dar daca te gandesti bine, toata populatia va primi avertismente.
  pedeapsa este aiurea, gandeste-te la cate tipuri de gadget-uri, telefoane, device-uri pe care functioneaza internetul exista in ziua de azi.
  exemplu in situatia in care iti taie netul acasa, te duci cu laptop-ul intr-un bar pentru wireless si tot downloadezi.

  30 noiembrie 2009 at 04:07
 • sdsddgsgh Reply

  sarkozy e un tip ciudat,ca base al nostru,vesnic frustrat

  21 decembrie 2009 at 14:46
 • ciupanezu89 Reply

  foarte bine au facut… ei isi permit sa-si cumpere materiale originale !

  19 ianuarie 2010 at 12:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.