Proiect OUG pentru modificarea Codului Fiscal

Orice discutie care nu se isi are locul in alt forum. Zona off-topic.

Moderatori: cristi, icsfails, Moderatori

vital.soft
Average Member
Mesaje: 63
Membru din: Joi Noi 01, 2007 10:26 am
Contact:

Proiect OUG pentru modificarea Codului Fiscal

Mesajde vital.soft » Lun Dec 05, 2011 7:41 pm

Sâmbătă seara frunzăream paginile electronice ale scumpelor noastre ziare. Atenția mi-a fost captată imediat de următorul articol:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/codul-f ... 56345.html

L-am parcurs rapid pentru a vedea cum vor fi afectate PFA-urile. Din articol nu rezulta niciun norișor negru. Totuși ceva m-a determinat să merg la sursă pentru a vedea cu proprii mei ochi cum stau lucrurile. Așa că am hotărât să arunc o privire, cel puțin în grabă, peste proiect. Acesta poate fi găsit la următoarea adresă:

http://discutii.mfinante.ro/static/10/M ... fiscal.pdf

Si ce credeți că am descoperit?! Dacă am înțeles eu bine lucrurile (și cred că le-am înțeles destul de bine) ne așteaptă o mică-mare surpriză. Despre ce este vorba??? Pe scurt: în acest moment o PFA are o libertate destul de mare la stabilirea sumei folosite ca bază de calcul pentru contribuția la CAS (pensii). Odată însă cu promulgarea OUG dospite acum de scumpul nostru minister de finanțe această libertate devine istorie. Ceea ce înseamnă că PFA va plăti contribuția la CAS (31,3%), după caz, fie la norma de venit, fie la câștigul net (venituri - cheltuieli), dacă venitul este stabilit în sistem real.

Ei, cum vi se pare?!



vital.soft
Average Member
Mesaje: 63
Membru din: Joi Noi 01, 2007 10:26 am
Contact:

Mesajde vital.soft » Mar Dec 06, 2011 11:00 am

Am făcut și eu un mic calcul și iată ce a rezultat.

Să prespunem, pentru simplitate, că în luna ianuare 2012 o PFA a obținut un venit net de 1000 lei. Acum să facem calculele.

- 1000 * 31,3% = 313 RON (contribuția la CAS/pensii)
- 1000 * 5,5% = 55 RON (contribuția la CASS/sănătate)
- ( 1000 - 313 - 55) * 16% = 101 RON (impozitul pe venit)

313 + 38 +101 = 469 lei

Ceea ce înseamnă că o PFA este impozitată, în mod real, cu o cotă de 46,9% din venitul său. ESTE ENORM!!!

Iar acum să ducem reționamentul un pic mai departe. Cu banii rămași după plata contribuțiilor și a impozitelor (545 lei) PFA se duce să-și facă cumpărăturile la supermarket. După cum se știe foarte bine orice produs cumpărat conține în preț taxa pe valoare adăugată (24%). Făcând un mic calcul rezultă că din cei 545 lei cheltuiți TVA reprezintă 105 lei.

455 + 105 = 574 lei.

Iar aceasta înseamnă, de fapt, o cotă totală de impozitare de 57%. Iar dacă am lua în calcul și alte ”contribuții”: accize, impozit pe casă, impozit pe teren, rovignete etc. etc., atunci chiar că ajungem la 60%!!!

Și acum se pune întrebarea: ”Ce se poate face?” Eu am o idee, zic eu destul de bună, cum se poate ataca această lege. Dar înainte de a mi-o expune aș dori să văd ce idei aveți voi... Cu cât mai multe idei, cu atât mai bine!!!

vital.soft
Average Member
Mesaje: 63
Membru din: Joi Noi 01, 2007 10:26 am
Contact:

Mesajde vital.soft » Sâm Dec 10, 2011 10:15 pm

Ok, se pare că sunt singur pe teren aici: eu centrez, eu dau cu capul!!!

Din nefericire, veștile rele din partea guvernanților noștri ”dragi” se pare că nu se mai termină. Pe site-ul www.anaf.ro, secțiunea Legisltație a fost publicat ordinul ministrului de finanțe nr. 2875 privind stabilirea Nomenclatorului activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activități desfăşurate de contribuabilii care realizează venituri comerciale potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/le ... 5_2011.pdf

Serviciile de informatică nu mai figurează în listă, ceea ce înseamnă că începând cu anul viitor vor fi eliminate normele de venit pentru informaticieni, urmând ca toți aceștia să țină contabilitatea în partidă simplă și să plătească impozitele, contribuțiile și taxele în baza sistemului real de impozitare.

Ce ziceți? Vă încântă?

Avatar utilizator
MihaiC
Senior Member
Mesaje: 1644
Membru din: Dum Mai 14, 2006 8:07 pm

Mesajde MihaiC » Sâm Dec 10, 2011 10:24 pm

Tu chiar tii sa ne deprimi ?
Dev @ oblio.eu

vital.soft
Average Member
Mesaje: 63
Membru din: Joi Noi 01, 2007 10:26 am
Contact:

Mesajde vital.soft » Sâm Dec 10, 2011 10:40 pm

MihaiC,

nici nu știu ce să-ți răspund la întrebare? Nu vreau să deprim pe nimeni. Eu însumi sunt afectat din plin de toate aceste ”capodopere” ale guvernanților. Trebuie să facem ceva... să reacționăm într-un fel... Dacă vom sta și vom plânge mioritic vom fi, pur și simplu, buni de plată.

Tu ce idei ai în acest sens? Cum crezi că pot fi atacate ”inovațiile” guvernanților?

Avatar utilizator
MihaiC
Senior Member
Mesaje: 1644
Membru din: Dum Mai 14, 2006 8:07 pm

Mesajde MihaiC » Sâm Dec 10, 2011 11:01 pm

Imi pare rau ca te afecteaza atat de tare aceste schimbari.

Totusi, ce as putea sa fac ?
Nu le am cu legislatia, dar imi imaginez ca nu pot face mare lucru daca nu imi convine.
Ce-i drept e ca daca totusi stii legislatie si stii ca legea este neconsitutionala, poti da statul in judecata si sa castigi (exemplu taxa auto).

Eu personal consider ca nu merita atentia mea.
Nu ma simt cu nimic mai sarac sau mai bogat cu cateva sute de mii diferenta.
Dev @ oblio.eu

vital.soft
Average Member
Mesaje: 63
Membru din: Joi Noi 01, 2007 10:26 am
Contact:

Mesajde vital.soft » Sâm Dec 10, 2011 11:14 pm

Exista o vorba: "Poporul care refuza sa-si plateasca propria armata, va fi nevoit, sa plateasca o armata straina (de ocupatie)!" Este timpul sa avem "armata" noastra proprie, sa ne organizam si sa ripostam, in mod unitar si coordonat, atacurilor venite din partea guvernantilor. Divizati nu putem face nimic. Ne adunam o suta, apoi o mie, apoi zece mii... punem mana de la mana cate 10-20 de euro de caciula si dam guvernul in judecata. Da, da, il dam in judecata. Exista sanse foarte mari sa castigam procesul. Daca nu facem nimic, atunci se va intampla cu noi zicala: ”Boala netratata, moarte curata!" Nefacand nimic le demonstram inca o data ca suntem buni de plata. Daca ripostam insa atunci avem o sansa, mica-mare ramane de vazut, dar o avem. In orice caz, la nivelul actual de impozitare nu prea mai avem ce pierde! Invocam in instanta neconstitutionalitatea actului legal in lumina urmatorelor articole din constitutie:

Contribuţii financiare ARTICOLUL 56
(1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice.
(2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.

Despre ce asezare justă a sarcinilor fiscale poate fi vorba dacă ti se iau din start 47% din venituri, iar intr-un final se merge chiar până la 60%? Unde este justetea??? Cetatenii sunt obligati sa contribuie la bugetul statului (asa spune constitutia!), dar nu in orice conditie, ci doar ATATA TIMP cat sistemul legal ASIGURA o asezare JUSTA a sarcinilor fiscale (spune aceeasi constitutie!). Altfel este vorba de JAF la drumul mare.

Alt articol din constitutie pe care il putem invoca:

Egalitatea în drepturi ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Acum vin intrebarile:
1. De ce o persoana care obtine venituri din salarii plateste o cota individuala de doar 10,5% la CAS, iar o persoana care obtine venituri din activitati independente trebuie sa plateasca o cota babana de tocmai 31,3%?
2. De ce un salariat beneficiaza de deducere personala la plata impozitului pe venit, iar o PFA nu are acest drept?
3. De ce salariatul beneficiaza de celeritate si gratuitatea taxelor judiciare in cazul conflictelor de munca, iar pentru PFA-uri nu exista nimic de felul acesta?
Si lista intrebarilor probabil ca ar putea sa fie completata.
Ultima oară modificat Dum Dec 11, 2011 2:42 pm de către vital.soft, modificat 1 dată în total.

nevvermind
Senior Member
Mesaje: 1264
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:17 pm

Mesajde nevvermind » Dum Dec 11, 2011 10:47 am

Ce propui tu este demn de lauda, insa discursul tau e in fata publicului gresit.

In primul rand, interesul politic al populatiei romane este foarte slab (vezi "Viata sociala in Romania urbana" de Dumitru Sandu et al). In speta, conformismul lor este datorat in mare parte de sentimentul de inutilitate al initiativelor; inutilitate care este de cele mai multe ori exagerata (asta s-a vazut clar in cazul metodelor abuzive al recensamantului; am inteles ca Anglia si Franta au fost date in judecata de propria populatie, pe cand la noi stiu doar de unul care s-a combatut juridic cu statul Roman). Cu greu poti convinge romanii de astazi ca pot schimba ceva ("[...] dar imi imaginez ca nu pot face mare lucru daca nu imi convine", cum a spus MihaiC). Sentimentul vizavi de stat este unul ostil, deci neproductiv. Toti il injura, dar putini fac ceva impotriva conditiei lor. Si cum ar fi altfel, cand nu auzi niciun ecou, nicio reactie din partea lor, decat daca le dai in cap (caz in care auzi un ecou gol)?!

In al doilea rand, publicul tau tinta este format in marea majoritate de tineri. Or tinerii nu sunt activisti politici decat in masura in care simt ca vor putea influenta ceva, folosind metodele lor proprii (de obicei mici revolte, cu pancarte, tzipete si uneori violenta). Nu poti convinge niste persoane fara statut de PFA sa se mobilizeze. Ce avantaj le-ar aduce? Multi nici nu stiu ce inseamna a fi PFA. O astfel de confruntare (ma refer la a da statul in judecata) este ceva peste puterile lor, caci necesita organizare si fonduri.

Cu precadere in Romania, initiativa inseamna initiativa de a urma (spune-i "instinct de turma" daca te simti persiflant). Asta presupunand ca au pe cine urma.

Primul pas este trezirea constiintei poporului. Cauta oameni asemeni tie, "loviti" de noua legislatie. Metode de comunicare nici nu mai e necesar sa sugerez, dar, in caz ca nu gasesti sau nu au un "sediu virtual" unde sa se adune, fa un blog. Organizeaza, instiga productiv (si pasnic, evident), aduna oameni si bani.

Nu da citate din legislatie. Formularea lor este motiv de gluma pt populatie. Pt cei mai putin norocosi cu mintea, cuvintele eterice ("egalitate", "justetze", "liberate") suna grandios. Pt ceilalti, suna gol, lipsit de substanta. Eventual, pt toti va ajunge sa sune gol. Trebuie sa le arati ce inseamna, ca o cutie de chibrituri pe masa. Trebuie sa le arati ca venitul lor va scade cu..., ca vor plati lunar suma X, pe cand inainte era suma Y si trebuie sa faci asta intr-un context cu care ei pot empatiza. Nu-i spune lui MihaiC ca va piede bani daca va ajunge PFA, ci spune-i unui PFA asa: "Tu: Cati bani faci? PFA: x lei. Tu: Vei face x-5000 lei de-acum inainte. Mai ai de chirie? Iti mai poti lua compul ala pe care l-ai dorit?".

Avatar utilizator
MihaiC
Senior Member
Mesaje: 1644
Membru din: Dum Mai 14, 2006 8:07 pm

Mesajde MihaiC » Dum Dec 11, 2011 11:47 am

Daca reuseai sa nu ma faci pe mine "oaia neagra" a forumului cred ca puteam sa fiu in de acord cu tine 100% nevvermind.
Dev @ oblio.eu

nevvermind
Senior Member
Mesaje: 1264
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:17 pm

Mesajde nevvermind » Dum Dec 11, 2011 12:03 pm

@MihaiC - deci consideri ca n-am dreptate fiindca nu-ti convine ca erai folosit ca argument? E ca si cand ai spune ca "X nu adevarat, fiindca ma face sa ma simt inconfortabil".

Bre, nu erai oaia neagra (naibii, ce personal le mai luati; A forumului? Nu exagera.), ci replica ta era emblematica pt reactia tinerilor in astfel de situatii. Nu e buna, nu e rea, nu e nicicum, ci aia este.
Si asta spuneam in reply-ul anterior: care este, nu cum este - deci nu era o judecata de valoare, ci descriptiva, asa ca nu te mai simti oaie neagra. Crezi ca eu nu gandesc exact ca tine, in astfel de situatii?

vital.soft
Average Member
Mesaje: 63
Membru din: Joi Noi 01, 2007 10:26 am
Contact:

Mesajde vital.soft » Dum Dec 11, 2011 1:20 pm

nevvermind,

Există o vorbă: ”Istoria ne arată că niciodată nu s-a învățat din istorie!”

Acum un an și ceva în urmă, mai exact când s-a dat acea vestită OUG 58/2010, propuneam cam aceleași lucruri... și aceasta pentru că mă așteptam că se va ajunge aici! Toată lumea însă a răsuflat liniștită atunci când s-a ajuns la un ”armistițiu”, care în mod practic a însemnat, la acel moment, o revenire pe vechile poziții. Guvernanții însă nu au uitat nicio clipă și nu au putut să accepte înfrângerea din partea persoanelor care obțin venituri din activități independente. Și iată ca acum au găsit momentul potrivit pentru a-și lua revanșa: numai că de data aceasta, trebuie să recunosc, și-au pregătit mult mai bine ”acțiunea” (mai învață omul și din greșelile proprii)! Și iată cum zicerea ”Boala netratată, moarte curată” se împlinește în practică!

In primul rand, interesul politic al populatiei romane este foarte slab (vezi "Viata sociala in Romania urbana" de Dumitru Sandu et al)


Nu mi-am propus nicio clipă să trezesc interesul politic al populației; nu vreau să amestec politica în toată treaba aceasta. Pur și simplu eu cred că nu este suficient să ai anumite drepturi stipulate în constituție, mai trebuie să și te lupți pentru acele drepturi! Și nici într-un caz nu chem la războiul pumnilor, al înjurăturilor sau al isteriei. Departe de mine aceste lucruri! Nu, chem să ne folosim, cu calm și mult curaj, ceea ce noi, programatorii avem: mintea noastră, o minte care este efectiv setată pe găsirea de soluții. Soluții pe termen lung, nu ”fofileli” sau ”descurcăreli” de moment...

În rest, ce să-ți mai spun?! Cel care a scris balada de mai jos a fost un geniu. A citit sufletul românului mai bine ca oricare altul:

Mioriţa (Vasile Alecsandri)
Pe-un picior de plai,
Pe-o gură de rai,
Iată vin în cale,
Se cobor la vale,
Trei turme de miei,
Cu trei ciobănei.
Unu-i moldovan,
Unu-i ungurean
Şi unu-i vrâncean.
Iar cel ungurean
Şi cu ce-l vrâncean,
Mări, se vorbiră,
Ei se sfătuiră
Pe l-apus de soare
Ca să mi-l omoare
Pe cel moldovan,
Că-i mai ortoman
Ş-are oi mai multe,
Mândre şi cornute,
Şi cai învăţaţi,
Şi câni mai bărbaţi,
Dar cea mioriţă,
Cu lână plăviţă,
De trei zile-ncoace
Gura nu-i mai tace,
Iarba nu-i mai place.
- Mioriţă laie,
Laie bucălaie,
De trei zile-ncoace
Gura nu-ţi mai tace!
Ori iarba nu-ţi place,
Ori eşti bolnăvioară,
Drăguţă mioară?
- Drăguţule bace,
Dă-ţi oile-ncoace,
La negru zăvoi,
Că-i iarbă de noi
Şi umbră de voi.
Stăpâne, stăpâne,
Îţi cheamă ş-un câine,
Cel mai bărbătesc
Şi cel mai frăţesc,
Că l-apus de soare
Vreau să mi te-omoare
Baciul ungurean
Şi cu cel vrâncean!
- Oiţă bârsană,
De eşti năzdrăvană,
şi de-a fi să mor
în câmp de mohor,
Să spui lui vrâncean
Şi lui ungurean
Ca să mă îngroape
Aice, pe-aproape,
În strunga de oi,
Să fiu tot cu voi;
În dosul stânii
Să-mi aud cânii.
Aste să le spui,
Iar la cap să-mi pui
Fluieraş de fag,
Mult zice cu drag;
Fluieraş de os,
Mult zice duios;
Fluieraş de soc,
Mult zice cu foc!
Vântul, când a bate,
Prin ele-a răzbate
Ş-oile s-or strânge,
Pe mine m-or plânge
Cu lacrimi de sânge!
Iar tu de omor
Să nu le spui lor.
Să le spui curat
Că m-am însurat
Cu-o mândră crăiasă,
A lumii mireasă;
Că la nunta mea
A căzut o stea;
Soarele şi luna
Mi-au ţinut cununa.
Brazi şi paltinaşi
I-am avut nuntaşi,
Preoţi, munţii mari,
Paseri, lăutari,
Păserele mii,
Şi stele făclii!
Iar dacă-i zări,
Dacă-i întâlni
Măicuţă bătrână,
Cu brâul de lână,
Din ochi lăcrimând,
Pe câmpi alergând,
Pe toţi întrebând
Şi la toţi zicând:
"Cine-a cunoscut,
Cine mi-a văzut
Mândru ciobănel,
Tras printr-un inel?
Feţişoara lui,
Spuma laptelui;
Musteţioara lui,
Spicul grâului;
Perişorul lui,
Peana corbului;
Ochişorii lui,
Mura câmpului?"
Tu, mioara mea,
Să te-nduri de ea
Şi-i spune curat
Că m-am însurat
Cu-o fată de crai,
Pe-o gură de rai.
Iar la cea măicuţă
Să nu spui, drăguţă,
Că la nunta mea
A căzut o stea,
C-am avut nuntaşi
Brazi şi paltinaşi,
Preoţi, munţii mari,
Paseri, lăutari,
Păserele mii,
Şi stele făclii!

Fiecare să o citească și să hotărască ce vrea să (se) facă cu banii lui! Dacă crede că ”vom trăi și vom vedea” sau ”lasă că se poate și așa”, atunci îi spun clar și răspicat: ”Ai o mare-mare dreptate, omule!”. Da, da, persoana care spune ”nu se poate, bre, nu se poate schimba nimic” are mare dreptate - cel descurajat, cel blazat, cel care și-a acceptat din start înfrângerea, cel care și-a depus armele nu mai poate face nimic! prin urmare tot ce-i rămâne de făcut este să-și pregătească funerariile (...şi de-a fi să mor în câmp de mohor, să spui lui vrâncean și lui ungurean ca să mă îngroape...).

Avatar utilizator
MihaiC
Senior Member
Mesaje: 1644
Membru din: Dum Mai 14, 2006 8:07 pm

Mesajde MihaiC » Dum Dec 11, 2011 4:50 pm

nevvermind scrie:@MihaiC - deci consideri ca n-am dreptate fiindca nu-ti convine ca erai folosit ca argument? E ca si cand ai spune ca "X nu adevarat, fiindca ma face sa ma simt inconfortabil".


Era o gluma :P
Dev @ oblio.eu

Avatar utilizator
vectorialpx
Senior Member
Mesaje: 4832
Membru din: Mar Mar 01, 2005 9:48 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde vectorialpx » Dum Dec 11, 2011 9:30 pm

Bine, acest topic nu prea-si are locul aici, cel putin nu dupa povestile scrise mai sus... Cel mai util lucru pe care il putem face, este sa plecam. Cam atat. Nu dezvolt mai mult, ca nu are rost.

Nu mi-am propus nicio clipă să trezesc interesul politic al populației ; nu vreau să amestec politica în toată treaba aceasta.
Ei bine, cam despre asta e vorba. Politica e cel mai cretin lucru inventat vrodata - o gloata de oameni care suge o multime de bani fara niciun rost.

Eu mi-as dori un regat, unde toata presiunea sa fie pe umerii unui singur om, care merita sa-si faca vile si palate, sa taie si sa spanzure, nu 200 de retarzi care-si dau cu parerea despre schimbari. In fine, sunt multe de zis si oricum nu conteaza ce vreau eu; nu vreau sa ma bag in discutie, ca-mi provoaca greata.

Imagine


Înapoi la “Discuţii generale”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 47 vizitatori