Scriptul de mai jos este destul de puternic pentru un formular ( caracterele speciale pot cauza probleme, se pot trimite date automat ...)
Imi puteti spune daca am omis ceva ? Sunt functii mai rapide si mai bune decat acestea ? Avetii si alte ideii mai bune pentru securitate ?
Datele din formular sau din url pot afecta si conditiile de genul if(strlen($_POST['name']) < 1 OR strlen($_GET['name'])){ .... }
sau produc erori doar la db ?
<?php
session_start();
$a = "asd@sa dssd adsa$dfd32ssa";
function id(){
global $a;
$b = sha1(uniqid ($a . mt_rand(0, 9) . $a . mt_rand(0, 9) . $a, true));
$_SESSION['id'] = $b;
return $b;
}
if(isset($_POST) AND $_POST['id'] === $_SESSION['id']){
$_POST = array_map("strip_tags", $_POST);
$_POST = array_map("trim", $_POST);
if(strlen($_POST['name']) < 2 OR strlen($_POST['name']) > 20){
$error = "Numele trebuie sa contina minim 2 caractere si maxim 20.";
}elseif(strlen($_POST['prenume']) < 2 OR strlen($_POST['prenume']) > 20){
$error = "Prenumele trebuie sa contina minim 2 caractere si maxim 20.";
}else{
$nume = mysql_real_escape_string($_POST['nume']);
$prenume = mysql_real_escape_string($_POST['prenume']);
//urmeaza adaugarea datelor in db
}}
Este bun scriptul de mai jos pentru a verifica daca este un domeniu sau o pagina de domeniu si nu altceva ?
if(preg_match("/^https?:\/\/(www.)?[a-zA-Z0-9]([a-zA-Z0-9-]?)+[a-zA-Z0-9]\.(ro|com|net|info|org)(\/[a-zA-Z0-9\.\/%&=\?\-_[\]]*)*$/i", $_POST['link']) != 1){
echo "Adresa url trebuie sa fie de forma http://www.domeniu.ro / http://domeniu.ro / http://www.domeniu.ro /pag ....";
}
Multumes!
Securizarea formularelor
Moderatori: Zamolxe, Moderatori
Salut,
Treaba asa cu SQL INJECTION si BLIND SQL INJ ... este cam supraestimata.
Este adevarat ca poate provoca pagube imense in functie de situatie, insa dupa parerea mea este destul de usor de prevenit.
Ce vrei tu sa eviti este ca din cauza unei variabile trimise in URL sa iti modifice interogarea care vrei tu sa o faci, adica:
in loc de: SELECT * FROM `personal` WHERE `nume`='ionel'
sa se execute SELECT * FROM `personal` WHERE `nume`='' || 'a'='a'
unde ' || 'a'='a este ce a ai primit in URL
Pentru a evita asa ceva trebuie sa tii cont de urmatoarele:
- o variabila din url poate fi numerica (id-uri) sau string (nume, cuvinte pentru cautari)
- pentru variabilele care te astepti sa fie numerice pui o conditie sa verifice daca este numeric, astfel un injection de genul celui de mai jos nu va trece niciodata
- pentru string-uri trebuie sa fi sigur ca faci "escape" la ghilimele si la apostrof, adica sa le pui un slash in fata "\" si din nou injection-ul de mai sus nu va trece
Eu unul cred ca ar trebui sa fii mai atent la XSS Injection decat la SQL.
Sper sa te ajute la ceva.
Treaba asa cu SQL INJECTION si BLIND SQL INJ ... este cam supraestimata.
Este adevarat ca poate provoca pagube imense in functie de situatie, insa dupa parerea mea este destul de usor de prevenit.
Ce vrei tu sa eviti este ca din cauza unei variabile trimise in URL sa iti modifice interogarea care vrei tu sa o faci, adica:
in loc de: SELECT * FROM `personal` WHERE `nume`='ionel'
sa se execute SELECT * FROM `personal` WHERE `nume`='' || 'a'='a'
unde ' || 'a'='a este ce a ai primit in URL
Pentru a evita asa ceva trebuie sa tii cont de urmatoarele:
- o variabila din url poate fi numerica (id-uri) sau string (nume, cuvinte pentru cautari)
- pentru variabilele care te astepti sa fie numerice pui o conditie sa verifice daca este numeric, astfel un injection de genul celui de mai jos nu va trece niciodata
- pentru string-uri trebuie sa fi sigur ca faci "escape" la ghilimele si la apostrof, adica sa le pui un slash in fata "\" si din nou injection-ul de mai sus nu va trece
Eu unul cred ca ar trebui sa fii mai atent la XSS Injection decat la SQL.
Sper sa te ajute la ceva.
if(is_numeric($_POST['tel'])){
$tel = (int)$tel;
}else{
$tel = 0;
}
$name = mysql_real_escape_string($_POST['name']);
sau
$name = addslashes($_POST['name'])
ce functii sunt mai rapide si mai sigure pentru a anula caracterele problematice din formulare ?
ghilimerele simple, duble sau alte caractere speciale pot afecta si if(strlen($_POST['name'])){ echo $a; } sau if(preg_match("...", $_POST['name']) != 1){ echo $a; } sau alte functii / conditii incluse in if - elseif ?
Multumesc!
$tel = (int)$tel;
}else{
$tel = 0;
}
$name = mysql_real_escape_string($_POST['name']);
sau
$name = addslashes($_POST['name'])
ce functii sunt mai rapide si mai sigure pentru a anula caracterele problematice din formulare ?
ghilimerele simple, duble sau alte caractere speciale pot afecta si if(strlen($_POST['name'])){ echo $a; } sau if(preg_match("...", $_POST['name']) != 1){ echo $a; } sau alte functii / conditii incluse in if - elseif ?
Multumesc!
Habar n-am care este buna. Eu cand folosesc, folosesc mysql_real_escape_string().
Nu iti pot afecta conditiile ca cele pe care le-ai enumeratu tu, insa ai grija cand folosesti preg_match:
if (preg_match("/?/i", "ce faci ?")) - asa ceva ti-ar return false
if (preg_match("/\?/i", "ce faci ?")) - asta e varianta corecta (mai sunt si alte caractere in afara de ? la care trebuie sa le faci escape).
Bafta!
Nu iti pot afecta conditiile ca cele pe care le-ai enumeratu tu, insa ai grija cand folosesti preg_match:
if (preg_match("/?/i", "ce faci ?")) - asa ceva ti-ar return false
if (preg_match("/\?/i", "ce faci ?")) - asta e varianta corecta (mai sunt si alte caractere in afara de ? la care trebuie sa le faci escape).
Bafta!
Salut,
Incearca sa nu folosesti atat de mult preg_match deoarece foloseste mult mai multe resurse decat functii precum:
is_int() sau is_numeric()
preg_match foloseste-l cand vrei sa faci un regexp complex nu decat sa cauzi cifre sau litere in string, exista functii mult mai bune pentru chestii asa de simple.
Cat despre adaugare is a mysql_real_escape_string() ... nu stiu ce sa zic ... nu cred ca strica sa fii putin mai sigur insa eu nu stiu vreun injection care sa treaca de is_int(). pentru ca iti valideaza doar: 1, 2, 12, 432, 54353 etc ... nici macar 2.5 nu iti valideaza asa ca ....
Incearca sa nu folosesti atat de mult preg_match deoarece foloseste mult mai multe resurse decat functii precum:
is_int() sau is_numeric()
preg_match foloseste-l cand vrei sa faci un regexp complex nu decat sa cauzi cifre sau litere in string, exista functii mult mai bune pentru chestii asa de simple.
Cat despre adaugare is a mysql_real_escape_string() ... nu stiu ce sa zic ... nu cred ca strica sa fii putin mai sigur insa eu nu stiu vreun injection care sa treaca de is_int(). pentru ca iti valideaza doar: 1, 2, 12, 432, 54353 etc ... nici macar 2.5 nu iti valideaza asa ca ....
Scuze, greseala mea. Din cate imi aduca aminte toate variabilele care vin prin $_REQUEST vin ca siruri de caractere. Din acest motiv ar trebui sa folosesti functia: intval()
intval("5") // returneaza 5
intval("abc") // nu returneaza nimic cred
si atunci ar trebui sa folosesti o chestie de genul if (strlen(intval($_POST['post_field'])) > 0) ..... asta daca intval("abc") nu returneaza nimic
Joaca-te putin cu intval() si vezi ce si cum.
intval("5") // returneaza 5
intval("abc") // nu returneaza nimic cred
si atunci ar trebui sa folosesti o chestie de genul if (strlen(intval($_POST['post_field'])) > 0) ..... asta daca intval("abc") nu returneaza nimic
Joaca-te putin cu intval() si vezi ce si cum.