Instalare IIS

Instalare IIS

Câteva lămuriri înainte. Internet Information Services (IIS) – denumit anterior Internet Information Server – reprezintă un set de servicii de Internet destinate serverelor produse de Microsoft şi care folosesc sistemul Microsoft Windows. Acesta este al doilea cel mai popular server web, fiind devansat doar de liderul industriei Apache HTTP Server. În prezent, serverele includ protocoale precum FTP, FTPS, SMTP, NNTP, şi HTTP/HTTPS.

În acest tutorial nu o să discut despre diferenţele şi avantajele celor 2 tipuri (IIS şi Apache) ci o să mă axez strict pe instalarea şi configurarea serverului IIS. Instalarea prezentată aici este facută pe windows 7 dar nu există decât mici diferenţe faţă de celelalte versiuni ale sistemului de operare.

Deci să începem.

Kit-ul de instalare se descarcă gratuit de aici. O să folosim Microsoft Web Platform Installer (Web PI), care este o sculă gratuită ce ne ajută să descărcăm ultimele actualizări pentru IIS, MSSQL, .NET Framework şi altele. După ce am descărcat kit-ul (fişierul wpilauncher.exe) dăm clik pe el şi începem instalarea.

Pasul 1 – selectarea componentelor pentru instalare

pasul 1 - selectarea componentelor pentru instalarea IIS

Din fereastra curentă (Web Platform) selectăm Web Server şi dăm clik pe “Customize” pentru a selecta componentele de care avem nevoie (recomand să le selectaţi pe toate) după care avem sus link “Back to Web Platform”, dăm clik pe el pentru a include la instalare ce mai avem nevoie.

selectare componente pentru web server

Selectăm în continuare Frameworks and Runtimes după care facem la fel clik pe “Customize” şi selectăm componentele de care avem nevoie (recomand toate), după care înapoi la “Back to Web Platform”

selectare componente frameworks

Selectăm apoi Database şi la fel componentele de care avem nevoie

selectare componente pentru baya de date

Ultimul de selectat este “Tools” şi componentele respective.

componentele pentru tools

După ce am selectat tot ar trebui să aveti toate componentele bifate ca în imaginea de mai jos:

selectare componente web platform iis

Pasul 2 – “What’s New?” – vedem ce ne trebuie şi de acolo şi le selectăm.

selectare componente aditionale

Atenţie aici la ce selectaţi pentru că după instalare va fi nevoie să le configuraţi.

Pasul 3 – alegerea aplicaţiilor web preinstalate – “Web Applications”

selectarea aplicatiilor web preinstalate

Bănuiesc că o să alegeţi Joomla şi eventual WordPress pe care va trebui să le configuraţi după instalare.

Bun, după ce aţi selectat cam tot ce vă trebuie pasul următor este instalarea propriuzisă.

Pasul 4 – Install – clik pe butonul “Install” şi va apărea o fereastră ca cea de mai jos în care vedeţi toate componentele selectate şi dacă sunteţi sigur că asta e tot daţi clik pe butonul “I Accept” iar dacă nu atunci clik pe celalalt buton şi adăugaţi sau scoateţi ce elemente doriţi.

ultima sansa inaintea instalarii

Dacă aţi selectat şi instalarea lui SQL Server Express va trebui să specificaţi acum tipul de autentificare şi parola de acces:

autentificare sql

La fel vă întreabă şi dacă aţi specificat instalarea MySQL:

parola mysql pentru iis

Pasul 5 – descărcarea aplicaţiilor specificate şi instalarea lor

După ce aţi specificat parole şi ce va mai cerut el acolo, începe să descarce de pe internet toate aplicaţiile bifate anterior şi le instalează. Acest pas durează ceva timp şi ocupă multe resurse, aşa că între timp puteţi să va uitaţi la televizor sau să ieşiti pe afară, până vă întoarceţi e posibil să nu fi terminat 😛 (la mine în cadrul acestui test pe un sistem virtual a durat ceva mai mult de o oră – oare cine m-a pus să bifez toate prostiile 😀 )

descarcare aplicatii si instalare

La sfârşit vi se va cere să restartaţi sistemul pentru a se iniţializa noile componente instalate. După restartare este posibil să continuie cu instalarea aplicatiilor adiţionale şi probabil vi se va cere să restartaţi sistemul de mai multe ori.

Pasul 6 – configurare

Ultima parte a instalării trebuie să specificaţi căile pentru aplicaţiile specificate la instalare precum şi numele fiecărei aplicaţii în parte.

site information

Dacă lasaţi selectat “Default Web Site” atunci serverul va rula pe portul 80 iar directorul de lucru va fi C:\inetpub\wwwroot\
Dacă doriţi să specificaţi alte date selectaţi din acea fereastră “New Web Site” şi apoi puteţi specifica port diferit si altă locaţie pe harddisk. Atenţie ce user şi parole treceţi la fiecare pentru că altfel nu le mai puteţi accesa decât dacă modificaţi direct din baza de date user şi parola de acces.

setarea numelui serverului si a aplicatiilor

Pasul 7 – instalare aplicaţii web

După configurarea aplicaţiilor specificate iniţial urmează acum instalarea lor pe serverul IIS şi crearea tabelelor în baza de date pentru fiecare aplicaţie în parte.

instalare aplicatii web pe server

Dacă totul a decurs ok, la final o să vă apară o fereastră în care se specifică ce anume sa instalat.

log instalare iis

Apăsăm pe butonul “Finish” şi ne trezim iar la pasul iniţial unde putem selecta alte aplicaţii web pentru a le instala dacă dorim. Puteţi da clik pe butonul “Exit” în acest moment şi apoi să restartaţi calculatorul.

În orice caz, după ce se termină de instalat tot şi îi daţi restartare, puteţi verifica serverul în browser accesând adresa http://localhost/ şi ar trebui să vedeţi o pagină asemănătoare cu cea de mai jos:

rulare iis in browser

Pasul 8 – Hello Word

În continuare vom crea un script php şi un script asp de test pentru a vedea că rulează pe serverul nou instalat.
Creaţi un director nou în C:\inetpub\wwwroot\ să zicem spre exemplificare directorul TEST
Daţi clik dreapta pe el şi setaţi drepturile de acces şi de scriere în acest director (dacă sunteti în windows XP nu trebuie).

setare drepturi de acces

În acest director salvăm un fişier test.php în care scriem ceva de test, de exemplu:

helo word php in iis

Mai departe deschidem browserul şi testăm scriptul:

helo word php in browser pe server iis

La fel putem face şi cu un script asp:

hello word in asp pe server iis

Pentru a accesa baza de date MSSQL sau MySQL aveţi deja instalate câteva unelte minimale, dar vă recomand să instalaţi sculele cu care sunteţi obişnuiti să lucraţi când accesaţi baza de date.

mssql si mysql query tools

Sper ca mica mea introducere în IIS va făcut curioşi şi vă las pe voi să exploraţi mai departe.

Resurse utile

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.