accesarea stilurilor CSS in PHP

Secţiune dedicată începatorilor.

Moderatori: Moderatori, Start Moderator

papaleon
Average Member
Mesaje: 73
Membru din: Dum Dec 27, 2015 11:26 pm

accesarea stilurilor CSS in PHP

Mesajde papaleon » Joi Sep 05, 2019 3:50 pm

Sal ! deși am rezolvat pe calea mea, totuși nu știu exact care este procedura, deși sunt convins că este o treaba foarte comună ...
În paginile HTML apelez coduri .php cu require() si/sau cu include() dar nu pot face formatarea la aceste coduri
apelând styleurile .css decât dacă le plasez direct la tagul respectiv, sau în zona <head>.container{s1; s2; s3; ... ;} </head>..
din fiecare pagină, sau folosind echo"<div style=" ..."> în codul php respectiv, nu prin referință la folderul ce conține styleurile .css.
Știu că este ceva cu faptul că php nu recunoaște styleurile direct, dar nu am găsit explicații în tutoriale (sau mi-au scăpat ?! ) care să mă lămurească.
Eu am rezolvat plasând styleurile direct în taguri, dar nu e comod pentru mai multe pagini.
Ceva sfaturi ?!? ... TKS !



Avatar utilizator
Jetix
Average Member
Mesaje: 50
Membru din: Mie Aug 09, 2017 3:16 am
Contact:

Re: accesarea stilurilor CSS in PHP

Mesajde Jetix » Dum Sep 08, 2019 9:32 pm

Presupun ca te referi la faptul ca trebuie sa editezi x pagini pentru o singura chestie, nu? Scuze, dar nu prea am inteles ce ai vrut sa spui :D

papaleon
Average Member
Mesaje: 73
Membru din: Dum Dec 27, 2015 11:26 pm

Re: accesarea stilurilor CSS in PHP

Mesajde papaleon » Mar Sep 10, 2019 5:16 pm

Sal ! editez mai multe pagini în care apelez aceleași rutine php încadrate într-un style css plasat în exteriorul paginii,
dar nu-l vede decât dacă-l plasez în interiorul paginii, sau direct in tagul <div style=" ... "> <?php include (...) ?> </div>
Adică, rutina php inclusă într-o pagina, nu-mi vede style.css plasat în exteriorul pagini,
ci numai dacă este în pagină sau scris direct în tagul codului php respectiv.
Nu înțeleg dece rutinele php nu-mi văd styles.css definite într-un folder exterior ?!? ...

Avatar utilizator
Jetix
Average Member
Mesaje: 50
Membru din: Mie Aug 09, 2017 3:16 am
Contact:

Re: accesarea stilurilor CSS in PHP

Mesajde Jetix » Mar Sep 10, 2019 9:30 pm

Nu stiu cum ai tu aranjat codul, dar uite un exemplu:

Cod: Selectaţi tot

--Folder: css
----File: style.css
--Folder: include
----Folder: overall
------File: Header.php
------File: Footer.php
----File: head.php
-file:index.php

Si tot ar trebui sa arate asa:
Imagine

Acum ce faci? Ei bine, "spargem" codul, presupunem ca avem un blank .html si il vom imparti asa:
1. Tagul <head> il vom lua si il vom pune in fisierul head.php, tot aici vom avea link catre foaia de stil css.

Cod: Selectaţi tot

<head>
<title>Titlu pagina</title>
<link href="css/style.css" rel="stylesheet">
</head>

Dupa ce le-am mutat, le apelam cu functia php include/require

2. De la tagul doctype pana la partea de content, mutam totul in

Cod: Selectaţi tot

header.php

Cod: Selectaţi tot

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">

<?php require("include/head.php"); ?>

<body>

Restul ce ramane, intra in tagul fisierul footer.php

Cod: Selectaţi tot

</body>
</html>


3. Acum apelam fisierele header.php si footer.php in fisierul index.php si ar trebui sa avem ceva de genul:

Cod: Selectaţi tot

<?php
require("include/overall/header.php");

print "Hello world!";

require("include/overall/header.php");
?>


Si tot ce vei modifica la style.css se va aplica pe toate paginile.

P.S: Cu aceasta metoda, vei fi mereu pe index.php, asa ca pentru pagini vei face un switch si un get prin care schimbi pagina, daca ma intelegi. gen index.php?page=home

Cod: Selectaţi tot

switch ($_GET['page']) {
case 'home':
require("folder/home.php");
break;
default:
require("folder/default.php");
break;
}


Ti-a fost de ajutor sau nu asta este ceea ce voiai sa stii?

papaleon
Average Member
Mesaje: 73
Membru din: Dum Dec 27, 2015 11:26 pm

Re: accesarea stilurilor CSS in PHP

Mesajde papaleon » Mie Sep 11, 2019 5:32 pm

Sal Jetix, sincer să fiu, nu prea am înțeles ce mi-ai explicat...
Eu deși am pest 73 ani sunt obișnuit să programez în BASIC, PASCAL și acum, m-am încumetat sa văd cu e PHP ...
Incerc să fiu concis ... ( nu știu cum să fac schema cu foldere cum ai facut tu mai sus ... )
Pagina "aplicatie_1.php"
<html>
<head>
<title>Apl 1</title>
<link href="styles/stiluri.css" rel="stylesheet"/>
</head>
<body .......>
<div class="aviz">
<?php include_once("rutine_php/aviz.php") ?>
</div>
................
</body>
</html>
În folderul /styles/stiluri.css am, de ex:
.aviz {
width:100px;
height:100px;
border:0px;
}
codul aviz.php nu-mi vede stilul class .aviz decât dacă-l plasez direct in tagul <div ...>
adica așa:

<div style="
width:100px;
height:100px;
border:0px;">
<?php include_once("rutine_php/aviz.php") ?>
</div>

sau daca-l plasez în interiorul paginii la:

<head>
<style type="text/css">
.aviz {
width:100px;
height:100px;
border:0px;
}
</style>
</head>
Codul aviz.php se află într-un folder exterior, rutine_php/aviz.php și are structura:
<?php
continut
?>
Asemeni paginii Aplicatie_1, mai am incă 4 pagini care se pot apela una din alta ...
daca vrei să vezi mai limpede ce vreau eu să fac : " http://www.servitecbazar.com "

Avatar utilizator
Jetix
Average Member
Mesaje: 50
Membru din: Mie Aug 09, 2017 3:16 am
Contact:

Re: accesarea stilurilor CSS in PHP

Mesajde Jetix » Mie Sep 11, 2019 7:42 pm

Te complici mult in crearea a x pagini, sparge intregul cod (separa-l in 2 parti, footer si header) intre ele adaugi contentul, uite un tutorial facut de mine ca sa intelegi ce vreau sa spun, la mine contentul sunt acele carduri (un shop), iar daca observi, in pagina contact, am scris doar formul fara a fi necesar sa adaug si alte taguri sau mai stiu eu.

https://youtu.be/q0rH4u7-HKI

P.S: Daca stii cum sa cauti pe youtube / google, gasesti tot ce ai nevoie, dar tu fiind la inceput, iti va fi greu pana te acomodezi. Si eu faceam asta la inceput, nu te condamn, dar este mult mai lenjer spargerea lui si modificarea doar dintr-un anumit loc.

P.S 2: Scuze de calitatea slaba a videoclipului, dar sper sa intelegi ceea ce am vrut sa iti trasmit.

papaleon
Average Member
Mesaje: 73
Membru din: Dum Dec 27, 2015 11:26 pm

Re: accesarea stilurilor CSS in PHP

Mesajde papaleon » Joi Sep 12, 2019 12:42 pm

OK, am văzut și este util, numai ca eu deocamdată mă descurc numai în html, css, php, si MySQL.
Deși mă straduiesc să intru și în familia JS, nu reușesc să mă lămuresc, probabil find obișnuit cu stilul de programare BASIC
și intuiesc mai greu programarea cu obiecte ...
Totuși, nu am lamurit, dece codurile .php nu văd styleurile .css definite în exteriorul paginii ...?!?
Poate îmi spui părerea asupra proiectului meu " http://www.servitecbazar.com " care este încă în dezvoltare !
Oricum, mulțumesc pentru atenția pe care mi-ai acordat-o ! Spor și success în activitatea ta !!!
PS ! Eu lucrez sub Win 7 32, Apache2.2.33, PHP 5.6.55, editez în notepad++ și ma intereseaza ce editor folosești tu
și daca merge să-l instalez și eu !!! TKS !!!

Avatar utilizator
Jetix
Average Member
Mesaje: 50
Membru din: Mie Aug 09, 2017 3:16 am
Contact:

Re: accesarea stilurilor CSS in PHP

Mesajde Jetix » Joi Sep 12, 2019 6:22 pm

Nici eu nu sunt foarte departe de tine. Php-ul este un limbaj de programare ce te ajuta la conectarea cu baza de date, HTML si CSS merg foarte bine împreună si se ajuta in crearea paginilor statice, adăugând PHP, faci dintr-o pagina statică, o pagină interactivă mai complexă unde poti stoca si accesa diferite acțiuni intr-o baza de date sql. Php nu va citi niciodată foi de stil css, practic nu poate, dar le poti afișa. Sauu, poti face un include cu foaia de stil in tag-ul grad, dar nu sunt sigur daca va merge.
Si eu am win7 x86, dar apache este 2.4 si php7, ca editor de text, folosesc Sublime Text 3 (Este bun, deoarece are acea funcție de a introduce folderele in partea stanga si pot crea/sterge de acolo, mult mai eficient).
Totusi, nu inteleg ce spui despre citirea foii de stil css de php, foaia de stil o citeste html, dat fiind că este un limbaj markup.

papaleon
Average Member
Mesaje: 73
Membru din: Dum Dec 27, 2015 11:26 pm

Re: accesarea stilurilor CSS in PHP

Mesajde papaleon » Vin Sep 13, 2019 12:47 pm

OK, Am lamurit-o ! Trebuie să formatez css în pagina HTML la tagul <div style=" .style:css"> aici apelez rutina php </div> sau să folosesc style css direct in rutina php. Bun, am să încerc și eu Sublime Text 3 dacă merge și în 32 bits. Tks agn. !!!

Avatar utilizator
Jetix
Average Member
Mesaje: 50
Membru din: Mie Aug 09, 2017 3:16 am
Contact:

Re: accesarea stilurilor CSS in PHP

Mesajde Jetix » Sâm Sep 14, 2019 11:10 am

papaleon scrie:OK, Am lamurit-o ! Trebuie să formatez css în pagina HTML la tagul <div style=" .style:css"> aici apelez rutina php </div> sau să folosesc style css direct in rutina php. Bun, am să încerc și eu Sublime Text 3 dacă merge și în 32 bits. Tks agn. !!!

Sublime Text 3 merge atat in versiunea 32 (adică x86) cât și 64.
Style.css este adăugat 1 data in tag-ul <head>

Cod: Selectaţi tot

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">

Si va ieși ceva de genul:

Cod: Selectaţi tot

<head>
<title>Page title</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
</head>


Asta face html, astfel, când vei crea un div cu o clasa specifică (ex: <div class="cls">) doar vei merge in style.css si vei crea stilul pentru clasa respectivă.


Înapoi la “PHP Incepători”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 28 vizitatori