Javascript enabled sau disabled ?

Orice discutie care nu se isi are locul in alt forum. Zona off-topic.

Moderatori: cristi, icsfails, Moderatori

kyron
Senior Member

Javascript enabled sau disabled ?

Mesajde kyron » Mie Feb 14, 2007 1:38 pm

As vrea sa va propun un subiect de discutie. Ar trebui sa se mai tina cont in zilele noastre (ma refer la tendinta web 2.0), in developpementul unei aplicatii web, de faptul ca, clientul are javascript disabled ?

Deja procesul de dezvoltare este un pic incetinit de crearea de cod XHTML crossbrowser, ar trebui sa mai punem o piedica si cu compatibilitatea javascript enabled/disabled ?

Care ar fi motivele pentru care un client ar dezactiva javascript ? Cati astfel de clienti sunt ? Este oare procentul lor nesemnificativ ?

Deja sunt o sumendenie de site-uri cu greutate pe web care nu pot fi accesate fara a avea javascript enabled. A devenit dezactivarea javascript o chestiune "old" ori "deprecated" ?

black diamond
Senior Member

Mesajde black diamond » Mie Feb 14, 2007 2:13 pm

Eu activez javascript per site, default e dezactivat. Asa scap de multe lucruri enervante si de incarcarea implicita a flash-urilor. Nu cred ca e "old", dimpotriva: observ din ce in ce mai multi oameni care il dezactiveaza

Din celelat punct de vedere site-urile le fac intai html/css si apoi adaug javascript (unobtrusive) si anunt utilizatorii cu scripting dezactivat de acest lucru. In cel mai rau caz asigur o functionalitate de baza vizitatorilor sau ofer o versiune cu html "curat".
|
p.s. pentru anumite lucruri trebuie un dram de logica si rabdare... sau o cautare scurta pe net. faceti uz de google!

vectorialpx
Senior Member

Mesajde vectorialpx » Mie Feb 14, 2007 2:28 pm

black diamond are perfecta dreptate...
mie mi se pare ca deja e la moda sa ai js disabled si asta nu de dragul de a o face ci pentru ca modalitatile de spam s-au raspandit considerabil...

asemenea, de ceva vreme fac javascript in site doar ca un `moft` pentru userii care vor chestii mai aratoase. Ideea e sa nu ingradesti posibilitatile user-ului care are js disabled...

cred ca cine foloseste popu-up-uri si chestii care sunt `dependente` de js e neprofesionist pentru ca trebuie sa tina cont te toate genurile de useri...

asemenea, validarea formularelor, e bine sa fie facuta de js insa partea server-slide trebuie sa verifice la randul sau tot ce este de verificat pentru a se asigura o siguranta mai mare [atat cat este]...

so... cred ca se poate si fara js... :)

alecs
Junior Member

Mesajde alecs » Mie Feb 14, 2007 3:22 pm

Eu nu am js disabled si nu cred ca il voi dezactiva candva. Totate browserele blocheaza pop-up-urile gen reclame implicit.

La toate siturile pe care le fac tin cont ca vizitatorul are js enabled. De ce? Pt ca js e on default, iar daca vizitatorul poseda destule cunostinte ca sa si-l dezactiveze, poate f simplu sa il activeze din nou.

In plus, fara js inseamna fara ajax, adica mult mai mult timp de incarcare a paginilor, badwidth irosit, timp pierdut. Vizitatorul pierde, nu eu.

|

kyron
Senior Member

Mesajde kyron » Mie Feb 14, 2007 3:29 pm

Eu nu cred ca e la moda dezactivarea js...

Pe langa popup-uri si validare de formulare cum a spus octavian, javascript inseamna si comunicare asincrona cu serverul (AJAX). Cu asta ce facem ? Muncim de 2 ori si trimitem variabilele prin get si post si incarcam toata pagina doar pentru un update de div ? Statistica spune ca doar 3% au js disabled. Se justifica timpul investit (implicit si banii) in a dezvolta "bilateral" o aplicatie web pentru a putea fi folosita si de acei 3% ?

ExcalIbvr
Senior Member

Mesajde ExcalIbvr » Mie Feb 14, 2007 3:46 pm

@kyron, e foarte binevenita discutia pe care ai initiat-o! Pacat ca sunt tot mai putine astfel de discutii, pe forum.

Nu exista un raspuns general la problema ridicata. De ce? Pentru ca atunci cand creezi un site sau o aplicatie, trebuie sa-i definesti foarte clar functionalitatea si profilul publicului tinta.

Astfel, o aplicatie Intranet personalizata, poate fara nici o problema sa se bazeze pe faptul ca JS e activat si sa-l foloseasca din plin (si nu doar pentru efecte :p). Trebuie doar putina atentie la validari si la lucruri de acest gen. In rest, se presupune ca clientul e instruit sa foloseasca un anumit browser, cu anumite setari.

Cu site-urile publice e din nou o discutie de ce trebuie acel site sa faca. Nu poti sa faci editare foto online, fara JS. Nu poti sa folosesti o aplicatie gen Campfire, fara JS. Nu beneficiezi de multe alte site-uri, daca nu ai JS activat.
Asa ca daca stii cine e target-ul tau, presupune cu incredere ca are JS activat, dar atentie la validarile de date si la alte chestiuni de securitate.

Pe de-alta parte, sunt site-uri care ofera informatie, iar aceasta informatie ar trebui sa fie accesibila de pe orice dispozitiv cu acces la Internet, fara cerinte speciale. Daca vrei ca pe site-ul tau de stiri comentariile sa se adauge prin Ajax, asigura-te ca intai merge cu refresh de pagina, in modul clasic. S-a scris destul de mult despre .

Sunt tot mai putini cei care dezactiveaza JS, pentru ca limbajul a revenit in gratiile internautilor, dupa o perioada neagra.

Si se mai pot spune multe.

kyron
Senior Member

Mesajde kyron » Mie Feb 14, 2007 4:03 pm

flavius.stef
Average Member

Mesajde flavius.stef » Joi Feb 15, 2007 11:10 am

ExcalIbvr
Senior Member

Mesajde ExcalIbvr » Joi Feb 15, 2007 11:28 am

De-acord, in nici un caz navigatia nu se face cu Ajax. La fel si continutul de baza - trebuie generat in mod clasic. Ce poti face insa, in plus, e sa adaugi functionalitate.

JavaScript este o parte importanta (tot mai importanta) a web-ului si nu cred ca din cauza problemelor din trecut (folosire proasta, standarde diferite in browsere) ar trebui tinut inchis, intr-o camera.

Viitorul suna bine: implementarile browserelor devin tot mai asemanatoare si vor ajunge identice. La fel s-a intamplat si se intampla cu suportul CSS, de exemplu.

Concluzia mea: daca site-ul meu nu este unul care depinde in totalitate de JS (de ex. ), atunci trebuie sa ma asigur ca functioneaza bine cu JS dezactivat. Pe langa functionalitatea de baza, folosesc linistit alte imbunatatiri aduse de JS. Progressive enhancement.

carco
Senior Member

Mesajde carco » Joi Feb 15, 2007 11:35 am

Programator cu experienta in Magento/ZF, Typo3/Flow3, Symfony, B2B, CRM, ERP, SMB... vand betoniera

ExcalIbvr
Senior Member

Mesajde ExcalIbvr » Joi Feb 15, 2007 11:40 am

Mascka
Senior Member

Mesajde Mascka » Vin Feb 16, 2007 9:46 am

eu cred ca enabled sau disabled tine de activitatea fiecaruia pe web.. daca frecventezi tot felul de site-uri suspecte e bine sa ai disabled, dar daca intri pe site-uri de incredere nu cred ca are rost sa le testezi dezactivand java.. si cum tot mai multe aplicatii folosesc javascript.. nu cred ca are rost dezactivarea lui permanenta..
or

ExcalIbvr
Senior Member

Mesajde ExcalIbvr » Vin Feb 16, 2007 9:49 am

Chiar asa! Pe ce site-uri navigati voi?? :twisted:

Înapoi la “Discuţii generale”