Mesajde mihaitha » Mar Ian 29, 2008 10:45 am
Eu zic ca e inutila discutia in formatul in care se afla momentan. Una e sa discuti de un procentaj de firme care "au licente" din totalul firmelor (raspunsul la intrebarea mea anterioara a fost foarte ambiguu, deci presupun ca toate), si alta e sa intrebi de rata pirateriei. In mod sigur vor diferi. Exemplu: sa zicem ca am licenta pe windows, pe office, pe photoshop si pe visual studio, dar folosesc dreamweaveru piratat. Asta inseamna ca nu am licente (am cel putin un soft pirat), deci contribui la procentajul negativ, insa in ceea ce priveste rata pirateriei, doar un soft din 5 e ilegal. Clar ca procentajele n-or sa bata.
Oricum, in ziua de azi mult nu mai au nevoie de foarte multe licente. Sunt foarte multe aplicatii open source performante. Eu unul folosesc Aptana Studio pentru ca fac coding (dar daca n-ai pretentii exista alte editoare free mult mai light-weight, trebuie doar sa cauti), pentru grafica exista GIMP, daca ai nevoie sa deschizi un .doc exista Open Office etc. Daca esti cititor obisnuit al revistelor de specialitate, vei observa ca lunar primesti licente gratuite (ma refer aici la revistele care se respecta) pentru softuri dintr-o gama larga de domenii - office, burning, backup etc. Deci daca chiar insisti si nu te atrage pirateria, cu o licenta de windows (as low as 250 RON, desi sa nu uitam ca se poate lucra si pe linux) te-ai scos.