Stim cu totii ca 500 GB la un hard disk nu inseamna 500 de GB binari (unde 1GB = 1024 MB, ca oamenii normali, sistem de calcul folosit de sistemele de operare pentru a calcula dimensiunile fisierelor si a spatiului disponibil).
Am fost surprins sa aflu asta seara (nu stiu ce mi-a luat atat, probabil pentru ca nu am mai scris un DVD de ani intregi) ca un dvd nu are 4.7 GB, ci are 4.3.
Gigabyte aparent inseamna 1000 de megabytes, iar Gibibyte este cel care inseamna 1024 mebibytes (megabytes binari).
Cine a facut standardele astea absurde trebuie impuscat.
Eu practic am de recalculat de fiecare data cand fac ceva ...
Cand dau properties la un folder pe care vreau sa-l ard pe un DVD (single layer) si vad ca are 4.44 GB, ma gandesc ca incape pe un DVD de 4.7 GB ... wrong.
Problema e ... de ce sistemele de operare continua sa foloseasca dimensiunile cu 1024 ? Sau de ce idiotii care produc hard-disk-uri si dvd-uri nu scriu dimensiunea reala pe produs ?
Eu nu cred ca faci vanzare mai mare daca scrii ca are 500 GB si cand ajungi acasa vezi ca sunt 460 de fapt, din contra, daca as fi incepator nu as mai cumpara hard-disk-uri vreodata.
Apple am vazut ca a facut o mica tranzitie de la 1024 la 1000, pentru ca utilizatorii de apple nu s-au prins inca de ce le lipsesc GB din hard-disk, dar totusi este una din putinele miscari facute de Apple cu care sunt de acord.
Voi ce parere aveti ?
Gibibyte
Moderatori: cristi, icsfails, Moderatori
- Birkoff
- Senior Member
sunt 2 denumiri si lumea le tot confunda dar sunt specificate destul de clar pe wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/Kilobyte
Prefixes for bit and byte multiples
Decimal
Value SI
1000 k kilo
10002 M mega
10003 G giga
10004 T tera
10005 P peta
10006 E exa
10007 Z zetta
10008 Y yotta
Binary
Value IEC JEDEC
1024 Ki kibi K kilo
10242 Mi mebi M mega
10243 Gi gibi G giga
10244 Ti tebi
10245 Pi pebi
10246 Ei exbi
10247 Zi zebi
10248 Yi yobi
A devenit o obisnuinta ca pe hdd, cd, dvd, fdd, sd, mmc si alte echipamente de stocare sa se scrie in sistem decimal (adica pentru noi in sistemul nostru) iar in calculator sa se foloseasca sistemul binar.
Nici mie nu imi place ca trebuie sa reclaculez totul de fiecare data dar nu am de ales. Problema mai apare insa si de la formatul de stocare al datelor, stii tu acele sectoare, care sunt de dimensiuni diferite pentru diferite tipuri de format (http://en.wikipedia.org/wiki/FAT32#FAT32 )
astfel ca pe un cd ai un anumit standard care permite o marime maxima a fisierelor si un nr maxim de fisiere, iar pe hdd ai alte formate si tot asa... (stii tu chestia aia cu dimensiunea clusterelor, sectoarelor de pista de pe platane si de pe cd etc)
deci chiar daca in urma calculelor poti pune 4,2 gb de date pe un dvd, in realitate va fi ceva mai putin, pentru ca tine si de dimensiunea fisierelor si de nr lor, nu mai tin minte exact proportia dar de exemplu daca un cluster permite 8 biti si un fisier are 10 biti, acel fisier va folosi 2 clustere intregi, restul spatiului ramas nemaiputand fi folosit => o mare parte din spatiu e de fapt nefolosita...
http://en.wikipedia.org/wiki/Kilobyte
Prefixes for bit and byte multiples
Decimal
Value SI
1000 k kilo
10002 M mega
10003 G giga
10004 T tera
10005 P peta
10006 E exa
10007 Z zetta
10008 Y yotta
Binary
Value IEC JEDEC
1024 Ki kibi K kilo
10242 Mi mebi M mega
10243 Gi gibi G giga
10244 Ti tebi
10245 Pi pebi
10246 Ei exbi
10247 Zi zebi
10248 Yi yobi
A devenit o obisnuinta ca pe hdd, cd, dvd, fdd, sd, mmc si alte echipamente de stocare sa se scrie in sistem decimal (adica pentru noi in sistemul nostru) iar in calculator sa se foloseasca sistemul binar.
Nici mie nu imi place ca trebuie sa reclaculez totul de fiecare data dar nu am de ales. Problema mai apare insa si de la formatul de stocare al datelor, stii tu acele sectoare, care sunt de dimensiuni diferite pentru diferite tipuri de format (http://en.wikipedia.org/wiki/FAT32#FAT32 )
astfel ca pe un cd ai un anumit standard care permite o marime maxima a fisierelor si un nr maxim de fisiere, iar pe hdd ai alte formate si tot asa... (stii tu chestia aia cu dimensiunea clusterelor, sectoarelor de pista de pe platane si de pe cd etc)
deci chiar daca in urma calculelor poti pune 4,2 gb de date pe un dvd, in realitate va fi ceva mai putin, pentru ca tine si de dimensiunea fisierelor si de nr lor, nu mai tin minte exact proportia dar de exemplu daca un cluster permite 8 biti si un fisier are 10 biti, acel fisier va folosi 2 clustere intregi, restul spatiului ramas nemaiputand fi folosit => o mare parte din spatiu e de fapt nefolosita...
1) )
2)
3) (open source)
4) Vrei un magazin virtual la cheie, usor de folosit, cu api-uri incluse pentru maximizarea vanzarilor si multe alte facilitati? Da un semn si discutam.
2)
3) (open source)
4) Vrei un magazin virtual la cheie, usor de folosit, cu api-uri incluse pentru maximizarea vanzarilor si multe alte facilitati? Da un semn si discutam.
@Pirahna Pentru cine nu a avut legatura cu hardware este oarecum ciudat, dar pentru mine e o chestie care imi este in reflex. Acele calcule sunt banale, iar daca te joci cu puterile lui 2 atunci e si mai simplu. Cel putin in facultate am facut astfel de calcule de cand eram in anul 1 pana am terminat anul 5, asa ca is satul si acum nu prea mai judec prea mult, ca is intiparite in memorie
Uite un link cu ceva calcule care te poate ajuta: http://en.wikipedia.org/wiki/Octet_%28computing%29
PS: Acum poate unii inteleg si semnatura mea
Uite un link cu ceva calcule care te poate ajuta: http://en.wikipedia.org/wiki/Octet_%28computing%29
PS: Acum poate unii inteleg si semnatura mea
There are 10 kinds of people in the world, those who understand binary, and those who don't.
-
Pirahna
- Senior Member
Pai nu conteaza ca sunt calcule banale, conteaza ca eu de 18 ani folosesc 1024 ca valoare. Si e adevarat, la inceput nu se observa ... aveai un hard disk de 40 de MB, aveai disponibili 39.5 sau ceva de genul, nu era problema.
Dar cand mi-am luat primul hard disk de 20 de GB si am vazut ca are 18 am innebunit. Si daca era spatiu ocupat pentru "evidenta sectoarelor", la fiecare sector sa aiba 400 bytes cu un id sau ceva, nu aveam nici o problema, dar nu e.
Acum trebuie sa ma iau sa recompresez cele 13 episoade din serial, sa le aduc de la 350 mb la 340 mb fiecare, ca intr-un final sa aiba 4.3 gb in loc de 4.4 gb.
Din toti, producatorii de storage devices sunt niste handicapati. De ce sa scrii dimensiunea in sistem decimal "pentru noi" cand echipamentul va fi folosit intr-un calculator si pentru un calculator, care il va folosi ca 1024 ... ???
Adica de ce sa nu scrii 465 GB pe un hard disk in loc de 500, sau mai bine de ce nu se fac hard-disk-uri de 570 GB ca sa aiba 500 GB (sa poata scrie 500 pe ele) ???
Pana acum nu m-a iritat mult problema asta ca nu mi-a provocat asa mare discomfort (desi adevarul e ca am pierdut practic 100 de GB cand mi-am luat cele 2 HDD-uri de 500 GB), dar sa vad ca nu intra serialul pe un DVD m-a scos din sarite. Sincer sa fiu credeam ca se aplica doar la device-uri gen flash drives si hard drives, nu si dvd-uri.
RAM-ul din cate stiu e in sistem binar nu ?
4 GB RAM = 4096 MB ...
SSD-urile cum sunt ?
Dar cand mi-am luat primul hard disk de 20 de GB si am vazut ca are 18 am innebunit. Si daca era spatiu ocupat pentru "evidenta sectoarelor", la fiecare sector sa aiba 400 bytes cu un id sau ceva, nu aveam nici o problema, dar nu e.
Acum trebuie sa ma iau sa recompresez cele 13 episoade din serial, sa le aduc de la 350 mb la 340 mb fiecare, ca intr-un final sa aiba 4.3 gb in loc de 4.4 gb.
Din toti, producatorii de storage devices sunt niste handicapati. De ce sa scrii dimensiunea in sistem decimal "pentru noi" cand echipamentul va fi folosit intr-un calculator si pentru un calculator, care il va folosi ca 1024 ... ???
Adica de ce sa nu scrii 465 GB pe un hard disk in loc de 500, sau mai bine de ce nu se fac hard-disk-uri de 570 GB ca sa aiba 500 GB (sa poata scrie 500 pe ele) ???
Pana acum nu m-a iritat mult problema asta ca nu mi-a provocat asa mare discomfort (desi adevarul e ca am pierdut practic 100 de GB cand mi-am luat cele 2 HDD-uri de 500 GB), dar sa vad ca nu intra serialul pe un DVD m-a scos din sarite. Sincer sa fiu credeam ca se aplica doar la device-uri gen flash drives si hard drives, nu si dvd-uri.
RAM-ul din cate stiu e in sistem binar nu ?
4 GB RAM = 4096 MB ...
SSD-urile cum sunt ?
|