mapare clasa peste tabela

Secţiune dedicată începatorilor.

Moderatori: Moderatori, Start Moderator

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Lun Aug 15, 2016 10:49 am

Salut,
M-am gindit mult cum sa rezolv problema "concurentei" profesorilor pe paginile aplicatiei (About me si Blog). Inca n-am gasit solutia, poate ma ajutati voi cu un sfat.
Problema e ca atunci cind un Guest (nelogat) intra pe site (oricine poate intra pe site) el vede un Blog cu texte si articole postate, la care poate sa puna Comentarii, vede o pagina About Me (nu-l intereseaza carui profesor ii apartine), vede pagina Home cu o scurta prezentare sau un mesaj, vede sectiunea Photos cu citeva poze insotite de text si vede partea de Turnee cu detalii (numai in citire) si eventual se poate inscrie pentru participare la turneu pe un formular disponibil oricui. Ca sa te inscrii online la un turneu de sah nu trebuie neaparat sa fii logat (dar formularul este protejat cu Captcha Google).
Doar cei care au treaba cu aplicatia (profesori, studenti) se logheaza pentru a se folosi de facilitatile oferite (sectiunea de Cursuri este vizibila numai pentru cei logati).

Intrebare: chiar daca aplicatia este gindita pentru N profesori, asta nu ma ajuta prea mult, sint limitat de restrictiile de organizare si design, Blogul apartine in toate cazurile unei singure persoane (profesorul, asa e peste tot), nu pot 3-5 profesori sa-si puna fiecare articolele in acelasi blog (elevii n-au dreptul sa puna articole pe blog, ei pot doar sa puna comentarii). La asta se adauga faptul ca site-ul este public, deci pentru un vizitator obisnuit este o "poarta de intrare", dar el nu stie cite persoane "locuiesc" acolo, nici ce rol are fiecare si nici nu este interesat de asta.
Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc.



nevvermind
Senior Member
Mesaje: 1264
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:17 pm

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde nevvermind » Lun Aug 15, 2016 12:45 pm

Tot n-ai spus ce problema ai.
Permite profilor sa-si seteze articolele ca fiind publice sau nu (acces anonim sau nu)?
Facusi un canal de php pe freenode - ##php-ro : https://webchat.freenode.net/

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Lun Aug 15, 2016 1:32 pm

Toate artcolele profilor sint publice pe blog (accesul la editare este pentru Admin, doar rol, nu si user), le poate vedea oricine, dar n-ar fi mare problema sa fac sa-si seteze profii aceasta proprietate si sa introduc un cimp user_id si un cimp boolean visible (0 / 1) in tabela posts. Ce obtin cu asta? Postarile tot la "gramada" ar fi in blog (pentru vizitatorii Guest).

Problema mea principala este ca ma vad nevoit (din pacate) sa fac aplicatia 1 profesor = 1 aplicatie + 1 baza de date. Nu vad alta solutie.

La un moment dat m-am gindit sa transform blog-ul intr-un fel de "social network" in care fiecare profesor sa-si poata gestiona numai propriile postari, de asemenea sa renunt la pagina About Me (care nu este obligatorie), dar aplicatia si-ar pierde semnificatia scopului pentru care a fost construita, pentru antrenorii de sah, si ar deveni aplicatie sociala.
Chiar nu stiu cum sa fac si iti multumesc ca ma ajuti.

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Mar Aug 16, 2016 7:32 pm

Salut nevvermind, am facut modificarile necesare, a mers surpinzator de repede, am facut o tabela de profi (profs) pe care o intretin doar eu (pentru asta am mai facut un rol, Superuser), am legat fiecare user de prof (cu Foreign Key), inclusiv profii care se inregistreaza trebuie sa aleaga tot un prof (evident ca se va alege pe el), apoi restul a mers de la sine pentru ca relatiile erau deja acolo. A trebuit doar sa fac filtre la toate datele care apar, sa fie filtrate dupa prof (a fost simplu pentru ca majoritatea tabelelor aveau user_id) si citeva view-uri pentru bloguri. Optiunea About me face acum parte din blogul fiecarui prof.
Profesorii isi vad doar propriii elevi, iar elevii vad doar ce face proful lor, pe ceilalti profesori ii vad doar cind se inregistreaza si cind le citesc blogurile.

Acum aplicatia poate fi gazduita pe un singur domeniu. Problema e ca nu stiu la citi profesori o sa le convina sa fie in aceeasi aplicatie cu altii.
Si intre ei exista concurenta.
Mai trebuie sa cumpar un domeniu si sa gasesc un hosting bun care poate rula Laravel. M-ai ajutat mult, multumesc!

nevvermind
Senior Member
Mesaje: 1264
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:17 pm

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde nevvermind » Mar Aug 16, 2016 8:09 pm

Pai, omu, inainte sa iei decizii din astea, trebuie sa stai oleaca sa te gandesti. Vad ca e confuzie la capitolul "vreau ca aplicatia mea sa suporte mai multi profi?"

"Da":
- aplicatia trebuie sa faca managementul spatiului privat al fiecarui profesor
- permisiile tre sa fie lacrima, astfel incat profii sau elevii sa nu vada ce nu trebuie
- aplicatia poate fi usor updatata, fiindca e doar una; orice utilizator al aplicatiei va profita instant de un bugfix
- separarea feature-urilor va fi mai dificila (un prof vrea A, un altul B), dar nu imposibila (https://launchdarkly.com/featureflags.html si https://en.wikipedia.org/wiki/Feature_toggle)
- o singura instanta master de DB
- un singur host si domeniu (costuri mai mici)

"Nu":
- aplicatia ta trebuie instalata separat fiecarui prof
- fiindca-s aplicatii diferite, bugfix-urile trebuie livrate separat
- update-urile aplicatiilor vor fi separate
- feature-urile si updatarile pot fi controlate mai granular, in functie de preferintele profilor/clientilor
- DB-uri diferite
- un control mai centralizat al atator instante poate fi atins daca aplicatia e oferita ca un PaaS: iti iei un domeniu care ofera sub-domenii nelimitate, si instalezi aplicatia in fiecare sub-domeniu (gigi.sah.ro, nelu.sah.ro); dar asta inseamna un server mai puternic (costuri)

Lumea tinde acum sa faca PaaS-uri (aplicatii in cloud) pentru un control si o intretinere mai usoara, si ofera sub-domenii ca spatiu virtual (un exemplu e compania-mea.attlasian.net pt JIRA in cloud). Daca e prea mare bataia de cap sa faci sub-domenii, nu poti decat sa faci separarea la nivel de aplicatie - "/profi/123/homepage"). Unii provideri nu au limita la sub-domenii - DigitalOcean ar fi un exemplu.
Facusi un canal de php pe freenode - ##php-ro : https://webchat.freenode.net/

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Mar Aug 16, 2016 8:41 pm

Perfect de acord cu tine, cu ajutorul tau am reusit sa fac ambele variante, deci sint pregatit sa fac exact cum doreste clientul individual. Bineinteles ca mi-as dori varianta pe un singur domeniu, fara subdomenii, dar stiu 2 profesori care nu se suporta intre ei si va fi greu sa-i conving sa lucreze pe aceeasi aplicatie, chiar daca am separat eu datele, se vad blogurile.
Ar mai fi o varianta, sa tratez direct cu scolile. In orice caz, primul pas l-am facut, acela de a avea o aplicatie zic eu destul de bine pusa la punct. Poate ca s-ar mai putea lucra putin pe design (desi am folosit Bootstrap 3 si am luat multe elemente de pe Bootsnipp), dar bussiness-ul functioneaza. O sa te tin la curent.

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Mie Aug 17, 2016 8:48 am

P.S. Mai fac citeva teste, o saptamina-doua, ma mai consult cu cei interesati sa vad ce mai trebuie, pentru ca pe viitor sa fac cit mai putine updatari. Se pare va predomina varianta separata, am deja un profesor care asteapta aplicatia si are domeniul cumparat (cursuridesah.ro), deci acolo nu cred ca se pune problema sa lucreze mai multi pe o singura aplicatie.
Cu asta consider ca topicul acesta si-a facut treaba si se apropie de final. Ne vom reintilni pe topic-uri specifice. Salut!

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Dum Sep 04, 2016 9:22 am

Salut nevvermind, pentru aplicatia de sah pe care am facut-o (blog, turnee, cursuri) suma de 800 EURO /profesor (TVA inclus+chitanta) este mult sau putin? Ce zici?

P.S. In ultimele 2 saptamini am continuat sa lucrez la aplicatie, am optimizat si extins optiunile, am adaugat optiuni noi dupa consultarea cu specialistii, acum sint gata sa dau drumul aplicatiei, in urmatoarele zile voi cumpara domeniul (probabil studiusah.ro) si gazduirea, apoi o sa-ti dau o parola sa te uiti daca o sa ai timp.
Primele semnale sint foarte bune, oamenilor le-a placut ce le-am aratat, dar inca nu le-am comunicat nici un pret.

nevvermind
Senior Member
Mesaje: 1264
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:17 pm

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde nevvermind » Dum Sep 04, 2016 12:16 pm

Mie mi se pare foarte mult. Dar nu stiu ce model de afacere ai acolo. Sau poate profii de sah cara bani cu roaba, mai stii...

Acu imi aduc aminte de cel mai bun motiv al arhitecturii PaaS: plata lunara.
Facusi un canal de php pe freenode - ##php-ro : https://webchat.freenode.net/

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Dum Sep 04, 2016 1:19 pm

Eu m-am gindit la asta ca se plateste o singura data, fara costuri ulterioare de mentenanta. Chiar mi-a spus unul ca 700 i-ar conveni.
Se poate si modalitate lunara, e la alegerea clientului. Cit ar trebui sa fie? Tu cit ai cere pe luna? Te intreb pentru ca vreau sa fiu foarte corect, sa fie in avantajul si al clientului, dar si al meu. Multumesc.

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Dum Sep 04, 2016 1:59 pm

P.S. 2 - pana la urma cred ca ma voi opri la variantele (la alegere):

Pret: 2 variante:
• 600 EURO (TVA inclus) – plata integrala
• 35 EURO /luna - abonament lunar

Ce zici?

GeorgeValentin
PHPRomania Supporter
Mesaje: 16
Membru din: Mie Aug 03, 2016 11:33 pm

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde GeorgeValentin » Mar Sep 06, 2016 7:01 pm

serios acum ne intrebi despre preturi? aici e comunitate de free support, nu de how i manage my application? ce dracu'

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Mar Sep 06, 2016 7:53 pm

Nu vad nimic rau sa discutam tot ce tine de dezvoltarea si valorificarea unei aplicatii. Asta e punctul meu de vedere. Eu m-am convins ca daca pui pe masa toate problemele exista sanse mai mari sa faci lucrurile corect. Si mai am o parere care cred ca intereseaza pe mai multi de pe acest forum, nu neaparat pe "greii" forumului, ci pe noi, ceilalti: ca atunci cind investesti timp, multa pasiune si materie cenusie ca sa faci o treaba profesionsta ea trebuie evaluata corect si la adevarata sa valoare de intrebuintare pe piata.
Nu degeaba am adus eu problema pretului (nu neaparat pentru mine), am vrut sa spun de fapt ca a trecut vremea lucrurilor ieftine, daca din munca noastra rezulta un produs de calitate si clientii sint multumiti, asta trebuie sa se vada si in pret.

nevvermind
Senior Member
Mesaje: 1264
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:17 pm

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde nevvermind » Joi Sep 08, 2016 11:52 am

Problema e ca eu nu cunosc investitia ta in acea aplicatie, cererea ei pe piata, nivelul financiar al clientilor ei etc., deci nu pot spune un pret.

PS: Daca oferi aplicatia standalone (si nu PaaS), trebuie sa implementezi o modalitate de a verifica daca aplicatia e inregistrata (fa-o sa "sune acasa") si de a preveni modificarile in codul sursa (poate IonCube), dar in general, astea sunt cam inutile. De asta, daca vrei plata lunara (care convine mai multor oameni), tre' PaaS.
Facusi un canal de php pe freenode - ##php-ro : https://webchat.freenode.net/

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Joi Sep 08, 2016 1:11 pm

Am retinut ce m-ai spus, de fapt eu m-am folosit de exemplul meu pentru a ridica o problema generala, evaluarea corecta a unui produs cu valoare adugata mare, cum e cazul aplicatiilor informatice. Nu e prima data cind negociez o aplicatie.
Clientii mei nu sint profesori in sistemul bugetar (scolile deocamdata nu prea au specialisti in sah), sint antrenori privati care se ocupa de copii in afara programei scolare si care sint platiti de parintii elevilor.
Multumesc oricum.


Înapoi la “PHP Incepători”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 68 vizitatori