mapare clasa peste tabela

Secţiune dedicată începatorilor.

Moderatori: Moderatori, Start Moderator

nevvermind
Senior Member
Mesaje: 1264
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:17 pm

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde nevvermind » Vin Iul 22, 2016 4:32 pm

vekand scrie:Voi tine cont de lucrurile astea, inca n-am inceput cu partea de cursuri.
Da, este nevoie de doctrine/dbal in Eloquent la migration, daca vrei sa schimbi numele unor coloane sau nume de tabele fata de Model. Cel putin mie mi-a cerut asta, a dat eroare iar dupa ce am pus doctrine/dbal a functionat.

K, deci tre sa-l muti din "require-dev" in "require". Local n-ai sa simti diferenta. In schimb pe live, in functie de cum faci deploy, da.


Facusi un canal de php pe freenode - ##php-ro : https://webchat.freenode.net/

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Dum Iul 24, 2016 3:54 pm

Multumesc nevvermind, http://chessboardjs.com/examples#1002 este exact ce imi trebuie. Este specializat pe constructia de diagrame si genereaza sirul FEN (care indica o pozitie data). Tot ce imi trebuie (daca sint profesor) este sa construiesc o diagrama cu o pozitie data (deci plecind de la un sir FEN) si sa fac mutarile pentru rezolvare (sau in cazul deschiderilor sa plec de la pozitia initiala si sa fac mutarile necesare 5-10-15 mutari care definesc un anumit tip de deschidere). Asta inseamna ca trebuie sa retin sirul FEN dupa fiecare mutare si sa-l pastrez in tabela diagramei, fiecare mutare intr-o inregistrare separata. Nu voi retine nici o imagine, ci doar ID-ul diagramei, ID-ul cursului si sirul FEN in tabela. Cind elevul (el are deja un ID, fiind logat) va incerca sa rezolve diagrama, diagrama se va reconstrui pe baza sirului FEN de start din tabela, iar aplicatia va compara sirul FEN din tabela cu sirul FEN generat de elev la fiecare mutare si-i va spune elevului daca mutarea pe care a facut-o este corecta sau nu, iar elevul va trebui sa gaseasca singur mutarea corecta. E simplu (sau cel putin asa pare).
Salvarea in JPG a diagramei cu pozitia de start sau pozitia finala rezolvata (de asemenea si JPG-ul cu notatia mutarilor efectuate) trebuie s-o las la latitudinea profesorului, el stie mai bine unde o va folosi. Deci, profesorul va putea face 3 jpg-uri pentru fiecare diagrama definita: pozitia initiala, pozitia finala si notatia mutarilor intre cele 2 pozitii. Daca o va face sau nu asta va depinde de el, va avea nevoie de ele daca va dori sa scrie un curs in TinyMCE. Eventual va trebui sa-i fac o optiune sa le salveze pe toate 3 intr-un singur jpg.

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Dum Iul 24, 2016 4:27 pm

P.S. Ce parere ai de aceasta abordare? M-am luat cu vorba si am uitat sa te intreb. Multumesc.

nevvermind
Senior Member
Mesaje: 1264
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:17 pm

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde nevvermind » Dum Iul 24, 2016 11:44 pm

Tu esti maestrul detaliilor/implementarilor. Eu doar mai dau sugestii high-level. Suna bine ce zici.
Facusi un canal de php pe freenode - ##php-ro : https://webchat.freenode.net/

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Lun Iul 25, 2016 7:19 am

Cred ca as putea sa rezolv problema daca as face o relatie OneToMany course-diagram si o relatie ManyToMany user_diagram (pentru evidenta diagramelor rezolvate). Cred de asemenea ca n-ar trebui sa afecteze faptul ca exista deja o relatie ManyToMany user_role. Vom vedea pe parcurs.

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Lun Iul 25, 2016 10:14 am

Imi mai trebuie o relatie ManyToMany user_course, pentru ca accesul elevilor la cursuri este selectiv si este stabilit de profesor. Spre exemplu, profesorul poate bloca accesul unui elev la cursul urmator daca elevul n-a rezolvat tema de casa de la cursul precedent. Sau un elev de la categoria incepatori nu va avea acces la cursurile din categoria avansati si invers.
Trebuie sa ma gindesc bine inainte de a incepe.

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Sâm Aug 13, 2016 5:59 pm

Salut nevvermind, am terminat aplicatia de sah, partea de cursuri a fost mult mai dificil de realizat decit am apreciat initial, dar acum functioneaza asa cum mi-am propus. Are blog (cu formatarea html a articolelor, cu posibilitatea comment-urilor si cu repartizarea postarilor pe categorii si tag-uri), evidenta turneelor, cursuri, About me (cu poze si text), Assign roles (cu 7 roluri) si alte citeva optiuni de personalizare si intretinere. Toate fisierele publice (poze, fisiere pdf pentru turnee) le-am pus in public, cele protejate (cursuri, diagrame uploadate) in storage.

Aplicatia poate fi personalizata, are cam 51 MB (cu aprox. 110 Route) iar baza de date are in total 24 tabele (cu 4 relatii manytomany si vreo 10 onetomany), partea de cursuri zic eu ca este punctul forte. Ofera acces selectiv al userilor la cursuri, se pot defini diagrame care se preiau in canvas-uri temporare, pe canvas-uri se pot trasa sageti (click start, click finish) in mai multe culori (in scop didactic pentru incepatori), apoi diagramele se salveaza atit in baza de date (siruri FEN), iar din canvas-uri diagramele se pot salva si in fisiere .PNG pe local (implicit nu salvez nici un .png pe server), dar in TinyMCE am atasat un File Manager care permite upload la diagramele (fisiere .png 450 x 450) care considera profesorul ca ii vor folosi la editarea cursului in TinyMCE.

Aplicatia mai permite editarea cursurilor direct in pagina (cu salvare in format HTML in folderul storage) dar si incarcarea de cursuri PDF realizate in alte limbaje (Word salvat in pdf), rezolvarea diagramelor (tema de casa) direct in aplicatie (pe baza compararii de siruri FEN) cu semnalizare optica a mutarilor corecte sau gresite, evidenta diagramelor rezolvate pe fiecare curs si user, siguranta datelor prin definirea de roluri care permit de asemenea acces selectiv.

Intrebare: care ar fi urmatorul pas? Dezavantajul aplicatiei este ca din motive de personalizare fiecare profesor trebuie sa aiba propriul domeniu, deci propria baza de date. Nu pot merge cu laptopul la fiecare profesor, vreau s-o pun pe un domeniu si sa ofer un demo celor interesati. Alta intrebare: Trebuie Captcha si la Login? Am pus doar la restul (Register, Contact me, Comments, Register for Tournament (se pot inregistra online cei care doresc sa participe la un turneu de sah). Multumesc.

nevvermind
Senior Member
Mesaje: 1264
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:17 pm

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde nevvermind » Dum Aug 14, 2016 1:30 am

Divagam putin. Ar cam trebui sa faci topic-uri mai specifice. Nu cunosc nivelul de personalizare. De ce ar avea nevoie de o aplicatie sau domeniu separat? Nu ar putea toti sa-si faca un cont intr-o singura aplicatie? Inclusiv studentii.
Facusi un canal de php pe freenode - ##php-ro : https://webchat.freenode.net/

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Dum Aug 14, 2016 8:33 am

Pe partea asta inca nu sint suficient de pregatit si documentat. Eu asociez aplicatia cu profesorul, adica cu Admin-ul. Evident ca toti studentii si colaboratorii lui din scoala respectiva (sau din localitatea respectiva) se inregistreaza in aceeasi aplicatie, dar cum fac aplicatia pentru 2 profesori de la 2 scoli diferite sau din localitati diferite fiecare avind alti studenti?
Nivelul de personalizare inseamna Home page in care profesorul isi pune propriul motto sau mesaj, inseamna o sectiune Photos cu 6 poze reprezentative (in sistem carousel) din activitatea scolii sau a institutiei (eventual sponsori), mai inseamna o sectiune About Me cu text html si 5 poze reprezentative din activitatea profesorului Admin (tot in sistem carousel) si o adresa email a Admin-ului pe care se vor trimite mesajele de tip Contact me. Toate aceste sectiuni sint gestionate de Admin. Deci aplicatia este gindita pentru un singur Admin, chiar daca sint 2 Admin intr-o scoala, ei vor lucra pe aceleasi interfete si vor avea aceiasi studenti in baza de date.
Cum ar fi mai bine sa procedez?

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Dum Aug 14, 2016 9:23 am

P.S. Dupa ce pornesc aplicatia voi abandona acest topic si voi trece la topic-uri specifice. Multumesc.

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Dum Aug 14, 2016 10:37 am

P.S.2 - Exista si posibilitatea ca intr-o scoala (sau intr-o localitate) sa fie 2-3 profesori de sah, fiecare dintre ei poate fi Admin si fiecare va putea sa-si faca propriile cursuri si sa ofere acces la cursuri numai elevilor din clasa lui (dintr-o baza de date comuna), dar dupa parerea mea asta nu inseamna personalizare, ci partajare, pentru ca sectiunile Photos (cu poze si text) si About Me (cu poze si text) vor arata la fel pentru toti.

nevvermind
Senior Member
Mesaje: 1264
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:17 pm

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde nevvermind » Dum Aug 14, 2016 3:35 pm

Pai poate nu ti-ai pus la inceput intrebarea "Oare pot fi mai multi admini per aplicatie?".

Aplicatia ar avea rol de "profesor" si "student" (n-ar trebui sa vorbesti in termeni de "admini"; aia-i altceva, mai tehnic). Celor doua roluri le-ar fi asociate diferite permisii si interfetze (de ex., cei cu rolul de profesor pot avea un homepage/landing-page personalizat si numai cei cu astfel de roluri pot accessa pagina lor de editare). Etcetera.

Din pacate, daca ti-ai cladit aplicatia un jurul "1 prof per aplicatie", cred ca ar trebui sa faci ceva refactoring s-o aduci la "N profi per aplicatie". Sau nu. Acum ai sansa sa observi cat de flexibil este codul scris de tine.
Facusi un canal de php pe freenode - ##php-ro : https://webchat.freenode.net/

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Dum Aug 14, 2016 4:04 pm

Exact asa si este. Doar profesorul poate accesa paginile lui de editare, iar pagina profesorilor poate fi accesata de mai multi Admini (nelimitat), iar elevii n-au acces la editare. Dar poate n-am stiut eu sa ma explic, de asta as vrea s-o pun intr-un demo si in masura in care ai timp sa te uiti citeva minute peste continut.

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Dum Aug 14, 2016 4:20 pm

P.S. Ca o concluzie preliminara: din punct de vedere al bussiness-ului de aplicatie, aplicatia a fost gindita pentru N profesori si N elevi. Din punct de vedere al design-ului, profesorii "impart" pagina destinata lor (About Me), de asemenea impart baza de date.

vekand
Average Member
Mesaje: 83
Membru din: Dum Mai 03, 2015 9:15 am

Re: mapare clasa peste tabela

Mesajde vekand » Dum Aug 14, 2016 7:17 pm

P.S.2 - Acum am observat ca deja sint "Average Member"! Multumesc mult, e o recunoastere a marelui meu efort din ultimele luni. Toate cele bune!


Înapoi la “PHP Incepători”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 51 vizitatori