Instalare AMP pentru Windows

Aici puteţi posta întrebari legate de instalare şi configurare PHP, Apache, IIS, MySQL, PostgreSQL, Oracle, SQL Server sau altele.

Moderator: Moderatori

Avatar utilizator
punctweb
Senior Member
Mesaje: 509
Membru din: Mie Mar 24, 2004 3:32 pm
Contact:

Instalare AMP pentru Windows

Mesajde punctweb » Mar Iun 13, 2006 8:19 pm

Instalare Apache, MySQL si PHP in Windows

Acest tutorial isi propune sa-i indrume, pe cei doritori de a avea un server web in Windows, in pasii instalarii celor trei pachete gratuite si open-source, Apache, MySQL si PHP.

In cazul de fata vom folosi:

Sistem de operare: Windows XP Professional (SP2)
Server web: Apache 2.2.2
Server baze de date: MySQL 5.0.22
Interpretor: PHP 5.1.4

Instalare Apache 2.2.2

Mai intai vom obtine binarele serverului: apache_2.2.2-win32-x86-no_ssl.msi (aproximativ 4,2 MB)

Dupa ce am descarcat kit-ul, incepem instalarea, executand dublu-clik pe executabil (daca in sistem exista deja o versiune mai veche a serverului, o dezinstalam in prealabil).

Urmeaza Next apoi citim (eventual si suntem de acord cu) termenii si conditiile dupa care Next din nou

Citim si instructiunile de folosire si iar Next

Am ajuns la informatiile despre server, unde completam astfel:

Cod: Selectaţi tot

Network Domain (e.g. somenet.com):
localhost

Server Name (e.g. www.somenet.com):
localhost

Administrator's Email Address (e.g. webmaster@somenet.com):
tu@domeniu.ro

iar mai jos, in aceeasi fereastra, bifam

Cod: Selectaţi tot

for All Users, on Port 80, as a Service -- Recommended

Astfel, serverul Apache se va instala ca serviciu, va porni automat odata cu Windows-ul si va fi disponibil pentru toti utilizatorii sistemului.

In continuare Next. Ne intreaba de tipul instalarii, bifam Typical si apasam Next (love Windows :) ). In continuare, suntem informati ca Apache se va instala in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache 2.2\. Totul e ok si aici, ii dam Next si Install

Ok, installerul si-a facut treaba, apasam Finish si am terminat cu instalarea serverului Apache in Windows (voi reveni mai tarziu, in acest tutorial, asupra configurarii acestuia). Daca totul a decurs in regula, vei observa ca a aparut o iconita nou in System Tray (in dreapta jos, unde este si ceasul).

Acestea fiind zise, am terminat, momentan, cu Apache-ul.

Instalare MySQL 5.0.22

Obtinem binarele serverului: Windows (x86) 5.0.22 (aproximativ 36,7 MB)

Deschide arhiva (implicit, Windows-ul stie sa deschida arhive .zip) si, ca de obicei, dublu-click pe executabilul din interior (Setup.exe) (Daca in sistem exista deja instalata o versiune mai veche de MySQL, dezinstaleaz-o. De notat este ca dupa dezinstalare, fisierele bazelor de date create cu versiunea veche se pastreaza (C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.0\data) si se vor putea refolosi in noua versiune.).

In continuare Next, iar apoi alegem Typical la tipul instalarii si Next din nou.

Mai departe, ne este prezentat rezumatul instalarii. Apasam Install

Urmatoarea fereastra ne indruma sa creeam un cont gratuit la MySQL.com dar vom alege Skip Sign-up pentru ca crearea acestui cont nu face obiectul acestui tutorial. Apasam Next

Mergand mai departe, ne este prezentata o fereastra in care este prezenta o bifa cu

Cod: Selectaţi tot

Configure the MySQL Server now


O bifam si apasam Finish, pentru a continua cu configurarea serverului MySQL.

Se va deschide utilitarul de configurare al serverului, in care apasam Next, in urmatoarea fereastra bifam Standard Configuration si, bineinteles, Next.

In continuare, bifam Install As Windows Service pentru ca serverul sa se instaleze ca serviciu si sa porneasca de fiecare data cand porneste Windowsul. Apasam Next<./p>

Ne sunt prezentate doua campuri, in ambele introducem aceeasi parola, a userului root. Parola o vom folosi ulterior pentru a ne conecta la serverul MySQL. Apasam Next

Urmatoarea fereastra ne prezinta pasii ce vor fi executati pentru configurarea serverului. Apasam Execute iar apoi Finish

Atat la instalarea serverului MySQL.

Instalare PHP 5.1.4

Obtinem binarele interpretorului: PHP 5.1.4 zip package (aproximativ 8,9 MB) precum si colectia de extensii pentru acesta, Collection of PECL modules for PHP 5.1.4 (aproximativ 2,2 MB)

Dezarhivam continutul arhivei php-5.1.4-Win32.zip in directorul c:\php\ iar continutul arhivei pecl-5.1.4-Win32.zip in directorul c:\php\ext\, proaspat creat anterior

Urmatorul pas este copierea fisierelor c:\php\php5apache2.dll, c:\php\dev\php5ts.lib si c:\php\php5ts.dll in directoarele c:\windows, c:\windows\system si c:\windows\system32. Recomand si copierea fisierelor din c:\php\ext in directoarele mentionate anterior.

In continuare, cream fisierul de initializare al PHP-ului. Astfel, copiem fisierul php.ini-recommmended in directorul c:\windows\php.ini, urmand ca pe viitor sa editezi acest fisier pentru a activa/dezactiva/modifica diverse optiuni ale PHP-ului.

Acestea fiind zise, am terminat cu instalarea PHP-ului. Acum trebuie sa modificam fisierul de configurare al serverului Apache, pentru ca acesta sa stie sa serveasca scripturile PHP. Deschide fisierul C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\conf\httpd.conf cu un editor text (Notepad, de exemplu) si modifica astfel ("..." reprezinta randuri pe care le poti ignora):

Cod: Selectaţi tot

ServerRoot "C:/Program Files/Apache Software Foundation/Apache2.2"
...
LoadModule php5_module "c:/php/php5apache2.dll"
...
DocumentRoot "C:/calea/catre/fisierele/siteurilor/tale"
...
<Directory "C:/calea/catre/fisierele/siteurilor/tale">
...
<IfModule dir_module>
DirectoryIndex index.php index.html
</IfModule>
...
<IfModule mime_module>
....
AddType application/x-httpd-php .php
...
</IfModule>

Acestea fiind zise, restarteaza sistemul si gata, ai un server web sub Windows, la tine in calculator.

Ca sa verifici daca totul e in regula, creeaza un fisier test.php in directorul C:/calea/catre/fisierele/siteurilor/tale
[php]
<?php
phpinfo();
?>
[/php]
si acceseaza in browser http://localhost/test.php sau http://127.0.0.1/test.php

Asta este tot.

Tutorialul mai poate fi citit si aici



Avatar utilizator
punctweb
Senior Member
Mesaje: 509
Membru din: Mie Mar 24, 2004 3:32 pm
Contact:

Mesajde punctweb » Vin Iun 23, 2006 1:37 am

Pentru cei care primesc un mesaj de eroare la pornirea Apache-ului (Could not load c:/php/php5apache2.dll), update aici

mad_horax
PHPRomania Supporter
Mesaje: 21
Membru din: Vin Mai 26, 2006 12:10 pm

Alta solutie...

Mesajde mad_horax » Joi Iul 06, 2006 2:06 pm

De fapt e o problema de care ma lovesc de o saptamana incoace si habar nu am ce sa mai fac.

Si eu folosesc AMP, dar doresc sa-l fac portabil, adica sa-l instalez pe orice workstation, cat mai simplu.

In acest sens folosesc unul din programele Server2Go sau Zazou Mini WebServer, pe care vi le recomand si voua.

Ele functioneaza frumos si bine, dar eu m-am lovit de urmatoarea problema:

Instalez AMP (cu programele demonstrative) pe un workstation si functioneaza daca respectiva statie este conectata la net. Daca ii tai legatura, fie se blocheaza in fereastra de pornire (nici macar nu afiseaza prima pagina a site-ului) fie functioneaza foarte greu (porneste in 2-3 mins). Nu e problema de cod sursa care incearca sa se conecteze sau altceva de genul asta...

Am incercat sa rulez AMP si pe Win XP, si pe Win98SE, pe diverse sisteme, de la p3 800/128 la p4 3000/512 si in afara de viteza de rulare, comportamentul este identic: functioneaza cand calculatorul are o legatura de net si se blocheaza cand este deconectat.

Culmea este ca am incercat si pe mai multe distributii de win XP sau Win98.
Pe WinXP SP2, AMP-ul functioneaza corect si cu conexiune si fara conexiune net. Pe WinXP SP1, WinXP sau Win98SE nu vrea sa functioneze deloc. :cry:

Am mai construit sisteme pe care sa lucreze AP, care sa functioneze impecabil, deci cred ca e de la mysql, probabil de la o setare, ceva.

Puteti sa ma ajutati va rog? Stie cineva ceva de o astfel de situatie?

Mersi mult

whooper
Senior Member
Mesaje: 866
Membru din: Mar Apr 05, 2005 9:58 pm
Localitate: Toronto ON

Mesajde whooper » Joi Iul 06, 2006 4:45 pm

1. Suna a probleme de DNS .. dezactiveaza host lookup in Apache config file. In felul asta in log-uri o sa ai numai adrese de IP .. nu si nume. Altceva nu pierzi.

Foloseste doar IP-uri cand apelezi diverse pagini .. nu nume. Numele n-au de unde sa vina, decat din serverele DNS remote sau din fisierele HOSTS de pe masinile respective. Editeaza fisierele astea daca vrei sa foloseasti neaparat NUME.

2. Apache necesita cel putin 1 placa de retea in sistem pentru wrapper-ul TCP-IP. Daca disablezi placa .. asa face. Reteaua poti sa o tai daca scoti cablul, nu dezactivand placa.
Join The Forums - Time Well Wasted!

petrutiuh
New Member
Mesaje: 3
Membru din: Sâm Mar 22, 2008 6:28 pm

Mesajde petrutiuh » Sâm Mar 22, 2008 6:32 pm

salut
am instlat PHP, MySQL si apache exact cum ai descris.
cand vreau totusi sa deschid un fisier cu extensia .php in browser imi apare un box unde ma intreaba cu ce vreau sa deschis fis. si este trecut acolo CLI
care e problema?

P.S. am incercat si cu arhiva zip si cu instalerul de php

whooper
Senior Member
Mesaje: 866
Membru din: Mar Apr 05, 2005 9:58 pm
Localitate: Toronto ON

Mesajde whooper » Sâm Mar 22, 2008 6:56 pm

iti lipseste o linie in httpd.conf

<IfModule mime_module>
....
AddType application/x-httpd-php .php
...
</IfModule>

dupa ce o adaugi, da-i un restart la Apache.
Join The Forums - Time Well Wasted!

petrutiuh
New Member
Mesaje: 3
Membru din: Sâm Mar 22, 2008 6:28 pm

Mesajde petrutiuh » Sâm Mar 22, 2008 7:19 pm

am adugat to ce era scris mai sus la instructiunni de instalare

doar

#LoadModule php5_module "c:/php/php5apache2.dll

asta am mai adaugat dar nu pornea serverul apache cu linia activa

petrutiuh
New Member
Mesaje: 3
Membru din: Sâm Mar 22, 2008 6:28 pm

Mesajde petrutiuh » Dum Mar 23, 2008 1:27 pm

chiar nu stiu ce sa mai incerc....pur si simplu nu vrea sa execute php.
nu mai are niemni vreo idee?

Avatar utilizator
nekro
Average Member
Mesaje: 54
Membru din: Joi Mar 17, 2005 3:26 am

Mesajde nekro » Mar Apr 01, 2008 1:20 am

daca folosesti ultima versiune Apache 2.2.8, e posibil sa ai aceasta eroare. Si eu am intalnit-o. Nu stiu explicatia,
Instaleaza Apache 2.2.6si o sa mearga (la mine e OK acum).
azi nu am chef...

Avatar utilizator
nekro
Average Member
Mesaje: 54
Membru din: Joi Mar 17, 2005 3:26 am

Mesajde nekro » Dum Iun 15, 2008 2:13 am

recent am pus ultimele versiuni Apache/2.2.9 (Win32) si PHP/5.2.6 (in WinXP sp3).
totul merge OK, nu au fost probleme, insa in momentul in care am incercat sa folosesc phpmyadmin am observat ca nu este incarcata extensia php_mysql.dll

conform error.log


PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'E:\\Apache\\php\\ext\\php_mysql.dll' - The specified procedure could not be found.\r\n in Unknown on line 0


php.ini arata astfel:



extension_dir ="E:\Apache\php\ext"
...
; End:
[PHP_GD2]
extension=php_gd2.dll
[PHP_MCRYPT]
extension=php_mcrypt.dll
[PHP_MYSQL]
extension=php_mysql.dll


de unde imi apare eroarea respectiva?
azi nu am chef...

rc_andrei
Junior Member
Mesaje: 35
Membru din: Mie Oct 12, 2005 8:00 am
Localitate: Bucuresti

Mesajde rc_andrei » Mar Iul 29, 2008 11:45 pm

Salutare, am decis sa instalez XAMPP versiunea 1.6.7 deoarece nu am reusit dupa instalarea fiecarui program in parte (apache, php, mysql) sa fac sa mearga serverul - Folosesc Windows Server 2003.

Am mai folosit XAMPP in trecut si a mers ok, am instalat si acum, nu a dat nici o eroare, imi arata in phpinfo() in xampp, in panoul lui de comanda. Dar daca de exemplu vreau sa deschid un fisier .php nu il recunoaste, si nu merge nimic.

Fisiere php din xampp - merg.

fisiere php din alta parte - nu merg, nu sunt recunoscute...

am pierdut deja aproape peste 4-5 ore in incercarea de a face serverul sa mearga, a mers insa configurarea PHP vrea sa ma distruga cu orice pret.

Cam ce e de facut? Poate sa imi dea cineva un tutorial complet despre configurarea php.ini si conf (de la apache) ca ideea e ca nu as vrea sa raman la XAMPP.

Multumesc!

Later edit: partea funny e ca imi arata urmatoarele:

MySQL database ACTIVATED
PHP ACTIVATED
HTTPS (SSL) ACTIVATED
Common Gateway Interface (CGI) ACTIVATED
Server Side Includes (SSI) ACTIVATED
SMTP Service DEACTIVATED
FTP Service ACTIVATED

Avatar utilizator
azzuro
Senior Member
Mesaje: 297
Membru din: Mar Iul 05, 2005 2:30 am

Mesajde azzuro » Mar Iul 29, 2008 11:54 pm

rc_andrei scrie:
Fisiere php din xampp - merg.

fisiere php din alta parte - nu merg, nu sunt recunoscute...


Pai fisierele tale php trebuie sa ruleze sub apache. Adica in XAMP(nu stiu exact unde ,vezi ServerRoot in httpd.conf). Daca vrei sa ruleze din alta parte editeaza ServerRoot sa bata catre folderul respectiv.

rc_andrei
Junior Member
Mesaje: 35
Membru din: Mie Oct 12, 2005 8:00 am
Localitate: Bucuresti

Mesajde rc_andrei » Mie Iul 30, 2008 12:01 am

Am instalat xampp in D:/zserver/

Luat din httpd.conf:

ServerRoot "D:/zserver/apache"
DocumentRoot "D:/zserver/htdocs"

<IfModule dir_module>
DirectoryIndex index.php index.php4 index.php3 index.cgi index.pl index.html index.htm index.shtml index.phtml
</IfModule>


Si ce e ciudat este ca din panoul de control XAMPP am PHPINFO() care merge: PHP Version 5.2.6

daca dechid un fisier.php cu scriptul phpinfo() din alta parte nu arata nimic - e ca si cum php nu ar fi instalat.

-----------------------------------
Cred ca dezinstalez XAMPP si incerc din nou cu apache, php, mysql...

Am incercat sa ma documentez de aici:

http://www.ricocheting.com/server/mysql.html
http://www.wikihow.com/Install-the-Apac ... Windows-PC

Am facut ca acolo...Apache mergea, Mysql mergea...PHP nu...

mihai_baboi
PHPRomania Supporter
Mesaje: 6
Membru din: Sâm Apr 07, 2007 5:48 pm

Mesajde mihai_baboi » Vin Oct 24, 2008 10:57 am

rc_andrei scrie:Am instalat xampp in D:/zserver/

ServerRoot "D:/zserver/apache"
DocumentRoot "D:/zserver/htdocs"

daca dechid un fisier.php cu scriptul phpinfo() din alta parte nu arata nimic - e ca si cum php nu ar fi instalat.



Sa inteleg ca tu vrei sa rulezi un php aflat in fisierul "D:/zserver/htdocs" si nu merge? Sau ce se afla acolo si merge si ce rulezi din alt director nu? Pentru ca php-ul sa ruleze, oricare ar fi el, trebuie sa se afle in directorul "D:/zserver/htdocs". In orice alta parte nu o sa mearga.

P.S. In WAMP exista posibilitatea crearii unui director virtual ca sa poti sa rulezi php si din alta parte, dar dupa pararea mea nu e recomadat sa faci asta decat daca e ceva pentru care ai un motiv serios sa-l rulezi in afara root directorului.

UnBaiat
New Member
Mesaje: 3
Membru din: Joi Noi 06, 2008 9:54 pm

Mesajde UnBaiat » Mar Dec 16, 2008 8:46 am

as fi vrut sa va dau un tutorial despre xampp dar nu stiu ce porcarie este de nu ma lasa sa introduc adresa web

w*w*w.oriceon.c*o*m/17/instalare.orice

Ps: am gasit rezolvarea deduceti voi ca e fara **** sper sa fie de ajutor si sa nu ma fi bagat aiurea in seama.


Înapoi la “Instalare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 4 vizitatori