|
Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Comunitatea PHP Romania
|
| Subiectul anterior :: Subiectul următor |
| Autor |
Mesaj |
oriceon
Data înscrierii: 24/Dec/2004
Locație: Constanta
|
| Trimis: Joi Iun 23, 2005 12:08 pm Titlul subiectului: Realizarea unui logo design |
|
|
| Cate culori folositi voi in crearea unui logo design, si cu ce le realizati.. photoshop sau corel ? .. |
|
| Sus |
|
elvsoft.com
Data înscrierii: 28/Feb/2005
Locație: Cluj-Napoca
|
| Trimis: Joi Iun 23, 2005 2:17 pm Titlul subiectului: |
|
|
Pentru realizarea unui logo se foloseste de obicei Adobe Illustrator sau alt program ce lucreaza vectorial.
Idee este ca un logo trebuie sa poata fi scalat pentru dimensiunile necesarea pentru tiparirea unei carti de vizita dar si a inscriptiei de pe un camion sau banner stradal de 12 metri latime.
Daca il faci in Photoshop si ai nevoie de el la alte dimensiuni trebuie sa-l refaci ca sa nu ai pierderi de calitate. |
|
| Sus |
|
bld
Data înscrierii: 01/Sep/2004
Locație: Alaska
|
| Trimis: Joi Iun 23, 2005 2:44 pm Titlul subiectului: |
|
|
| pai il poti face in corel draw , este vectorial doar. Trebuie sa ai in vedere faptul sa acel logo va aparea pe mai multe dispozitive electronice sau nu , obiecte si confectii...acolo trebuie lucrat...acolo trebuie facut sa para si sa fie cat mai portabil si usor de imprimat. |
|
| Sus |
|
oriceon
|
| Trimis: Joi Iun 23, 2005 4:29 pm Titlul subiectului: |
|
|
Corel este CEL mai vectorial.. trust me.. insa ideea in sine.. era cate culori folositi/se folosesc pentru realizarea unui logo..
Intrebarea vrea a fi mai mult un chestionar.... |
|
| Sus |
|
i0nutzb
Data înscrierii: 07/Iul/2004
|
| Trimis: Sâm Iun 25, 2005 9:48 am Titlul subiectului: |
|
|
dacă Corel este CEL MAI vectorial, ce părere ai despre ilustrator? :twisted:
revenind, îmi permit să postez un reply aparținând lui picsel (de pe softpedia )
Citat: in continuare urmeaza - ATENTIE - POST LUUUUNG!! biggrin.gif
ok, am sa iti spun cateva lucruri care trebuie sa le stii, si am sa iti dau cateva idei despre unde ai putea gasi mai multa informatie. ce iti voi spune mai jos nu sunt definitii oficiale, dar sunt cateva explicatii cu cuvintele mele care cred ca iti vor folosi destul de mult daca nu ai initiere in acest domeniu. limbajul de acest fel, argoul folosit, este foarte binevenit.
pentru inceput, "logo-ul" de care vorbesti tu, se numeste, in fapt "ID", "Identitate" sau "Simbol". denumirea de logo e putin mai stricta. compania ce detine aceasta identitate, se mai numeste si "marca" sau "brand". procesul de asociere a unei marci cu o identitate, prin promovarea identitatii pe produse si prin serviciile oferite, se numeste "branding". revitalizarea sau refacerea acestui proces de constientizare a publicului se numeste "rebranding".
in general, identitatea unei companii este reprezentata prin 3 elemente.
a. unul vizual, ilustrativ, denumit generic "logo" sau uneori "simbol"
b. unul textual, si anume denumirea companiei respective, care, de cele mai multe ori include si partea ilustrativa si care se numeste "logotip"
c. si un element vocativ, sau explicativ, reprezentat de o sintagma, o constructie de cuvinte cu sens clar, limpede, care se numeste "slogan" sau, daca apare vizual in componenta identitatii are denumirea de "tag-line".
primele 2 elemente sunt cele de baza, iar foarte des ele sunt combinate, sau eliminate una pe cealalta. spre exemplu, Coca-Cola a eliminat pentru o perioada foarte lunga elementul "logo", inlocuindu-l printr-o reprezentare ilustrativa a elementului "logotip" - textul Coca-Cola. in ultima vreme, in schimb, incepand cu
anul 2003, revitalizarea identitatii Coca-Cola, pune mai mult accent pe "banda dinamica", transformand-o intr-un "logo", un element vizual de sine statator. un exemplu mai clar de "logo", ar fi sfera tricolora de la Pepsi.
un exemplu de alta natura, il constituie identitatea "orange", care imbina cu succes ambele elemente logo si logotip, intr-unul singur, indivizibil (patratul portocaliu si denominatia orange).
logo-ul si logotipul sunt elementele de baza ale unei identitati. ele promoveaza brandul, ele au impactul cel mai puternic asupra clientului. fiind un simt predominant, vazului i se asociaza si cea mai buna parte din
memorie. astfel se construieste o identitate, incercand ca prin aceste elemente, sa se creeze o asociere in memoria vizuala a clientului intre serviciile sau produsele oferite si firma in sine, prezenta ei pe piata.
identitatea unei firme, pentru un impact puternic, este de preferat sa se asocieze cu o culoare sau o combinatie de culori din care una prioritar-majoritara, de preferat una complementara, sau cat se poate de
diferita de cea a concurentilor directi (ex: orange/orange - Connex/verde - Zapp/rosu - Cosmorom/albastru; Coca-cola/rosu - Pepsi/albastru; Kodak/galben - Fuji/verde - Agfa/rosu - Konica/albastru; Altex/galben - Flanco/albastru - Domo/verde etc.)
sloganul nu este un element la fel de important precum cele exclusiv vizuale, el fiind de multe ori schimbat, fiind elementul care defineste noile tendinte ale companiei. spre exemplu, Coca-cola si-a modificat de-a
lungul timpului sloganul (Enjoy, Always Coca-Cola, Intotdeauna Rece samd), in unele perioade chiar renuntand la acest element. cred ca este cazul si in momentul de fata: in Romania, Coca-cola nu are un slogan.
de asemenea, McDonalds tocmai a trecut printr-o campanie de modificare de slogan, trecand din "Te asteapta mereu", printr-o "pauza" (pentru a face mai flexibila tranzitia) spre noul "I'm lovin' it!".
orange, ca alt exemplu, si-a pastrat sloganul "The future is bright, the future is orange", inca de la inceputul brandingului; spre deosebire de Connex. care din nou si-a schimbat sloganul din vechiul "viitorul suna bine" in "tu faci viitorul".
in concluzie, sloganul este un element ce reprezinta bine compania, iar modificarea lui imprima o oarecare dinamicitate, oferind detalii despre "planurile" marcii in discutie. exista multe riscuri: un slogan bine ales
si care ramane neschimbat, este, in acest caz, foarte de preferat, pentru ca iti imprima o idee de soliditate, de seriozitate, de independenta si de statornicie, daca vrei, a brandului respectiv. exemplul orange.
ca lucru deosebit despre identitate, este ca se pot folosi si elemente audio sau chiar umane pentru a stimula memoria clientului. spre exemplu, Altex: gestul facut de actorii din campania video si print (cu degetele apropiate) este un element ce tine de identitate. in campania video, acest gest este sustinut de un element
auditiv tip "gingle". elementele auditive sunt folosite cu precadere de catre firmele ce activeaza in domeniul audio-vizual si informational: radio, televiziune. ia exemplul celor de la Europa FM, Kiss FM. Pro TV, Prima sau Antena 1 care asociaza si aceste elemente audio genericelor video (cu precadere format din 3-4 note).
in procesul de creatie se trece prin cativa pasi foarte importanti:
studiu de piata din care reiese pozitionarea marcii relativ concurentei, pozitionarea relativ de target si target-ul
studiul intern din care reiese intentia sau scopul firmei respective (unde isi doreste sa ajunga si prin ce mijloace), constientizarea de catre personalul firmei relativ la importanta imaginii pe care o promoveaza etc.
apoi se aleg elementele de baza - denumirea, culoarea de baza, tipul caracterelor (daca este cazul) si tipul de campanie.
la denumire se discuta despre conservator sau nonconformist, despre unul sau mai multe cuvinte, despre cuvinte cu inteles sau constructii de litere, despre impact (un cuvant ce desemneaza o culoare sau o fructa are un impact puternic pe toate categoriile de public, un cuvant ce desemneaza un element negativ are impact doar pe un anume public samd) si despre directia care o dau marcii.
despre culoare am discutat. poti gasi si pe net anumite explicatii asupra impactului culorilor, dar e mai bine daca ai urma un curs de specialitate, la vreo facultate cu profil artistic sau media si comunicare.
caracterele se impart si ele in mai multe categorii. cu serife, fara, tip script, decorative sau monospace (cele care pot fi integrate intr-un logo).
tipul de campanie se categoriseste cel mai usor in atl (above the line) si btl (below the line). in detaliu, e vorba de diferentierea dintre campaniile prezente la TV, radio, reviste, ziare, sau orice tip de suport media unde platesti chirie pe spatiu si campaniile facute prin posta, email, flyere, brosuri, postere, sau orice alt tip de suport media/print/electronic unde nu platesti chirie si e mult mai ieftin. atl-ul se foloseste in general pentru companie, si btl-ul pentru brand. btl-ul este clar mult mai direct, mai incisiv si iti controlezi mai usor target-ul. atl-ul se foloseste mai mult pentru constientizare decat pentru vanzarea efectiva si acolo este mult mai mult loc pentru creativitate.
daca ai inteles in mare ce ti-am spus (sunt sigur ca am scapat cateva lucruri, dar nu ma pot concentra destul - probabil si faptul ca am trecut de multe ori prin aceste detalii), fa un exercitiu usor inainte de a te apuca de lucru, de a creea acea identitate: fa-ti o scurta structura de categorii de produse si servicii pe hartie (ex: alimentare-branzeturi, lactate, bauturi alcoolice, nealcoolice, dulciuri, carne -- electronice-audio, video, comunicatii -- cosmetice -- casnice - etc.) si noteaza primele 2-3 marci care iti vin in minte. apoi, cauta in memorie sa faci asociere cu identitatea lor. rememoreaza sigla, elementele vizuale, si eventual sloganul. dupa cateva notite, ai sa observi ce inseamna un branding bine facut.
link-uri:
www.adacademy.ro
www.gd.ro
www.landor.com
www.tanagrampartners.com
www.logolounge.com
www.identityworks.com
sper să nu îl deranjeze că mi-am permis să-l "plagiez" :D |
|
| Sus |
|
oriceon
|
| Trimis: Sâm Iun 25, 2005 11:31 am Titlul subiectului: |
|
|
| :wink: s-a discutat de o culoare sau o combinatie de culori diferite de cele ale concurentei si nu stiu ce... insa nu s-a spus cam din cate culori este bine sa se realizeze un logo, are limita sau nu... |
|
| Sus |
|
i0nutzb
Data înscrierii: 07/Iul/2004
|
| Trimis: Sâm Iun 25, 2005 11:41 am Titlul subiectului: |
|
|
evident, un logo trebuie să fie simplu!
orice lucru simplu îți rămâne în memorie mai mult timp decât unul foarte complex. pe de altă parte, un logo ceva mai complex are destul de multe șanse să rămână în memoria unui utilizator ce a stat să-l înțeleagă (sunt puțini cei ce vor/pot să înțeleagă un logo)
culori: este bine să faci un logo să arate bine atât colorat (cum îl faci) cât și alb negru, deoarece este foarte posibil să îl folosesti in alte locuri decât ce preconizezi (antet pentru fax de ex...) evident nu te apuci să faci un logo colorat decât dacă esti firmă de vopseluri :D dufa de ex are un logo foarte colorat...
pe scurt: logo îl faci în funcție de cerințele firmei respective. nu poti face un logo fără să te gândești la ceva anume (doar să faci din joacă ceva și să-ti placă)
gândește-te la logo-urile firmelor mari și ai să vezi că toti au mizat pe simplitate: coca cola, pepsi, nike, adidas, toate marcile de masini (sau aproape toate), astral telecom (imi place foarte mult logo-ul lor ;) ) intel, amd, exemple ar putea fi nefârșite...
ah, citește cu atenție ce am quot-at mai sus ;) |
|
| Sus |
|
oriceon
|
| Trimis: Sâm Iun 25, 2005 11:47 am Titlul subiectului: |
|
|
Am cititi cu f mare atentie :wink: trust me
Cateva logo`uri create de mine care`mi plac f mult, ce parere aveti despre ele?
http://www.oriceon.com/logo/ivo3.gif
http://www.oriceon.com/logo/ivo9.gif
http://www.oriceon.com/logo/unknown1.gif
http://www.oriceon.com/logo/vh2.gif
http://www.oriceon.com/logo/ - toate ... |
|
| Sus |
|
Devil4U
Data înscrierii: 15/Iun/2005
|
| Trimis: Mar Sep 27, 2005 2:25 pm Titlul subiectului: :D |
|
|
| ivo3.gif ala imi place.. cu agrafa aia :) |
|
| Sus |
|
kknaru
Data înscrierii: 10/Dec/2003
|
| Trimis: Dum Oct 02, 2005 10:38 pm Titlul subiectului: |
|
|
| fan ps declarat!ink nu stiu ceva mai bun (probabil nici nu am cautat :)) ) |
|
| Sus |
|
MIRCH
Data înscrierii: 14/Iun/2005
Locație: Timisoara
|
| Trimis: Dum Oct 02, 2005 11:35 pm Titlul subiectului: |
|
|
Personal i-mi place foarte mult cea cu virus help channel.
vh2.gif
E bestiala! :D |
|
| Sus |
|
aolex
Data înscrierii: 17/Dec/2004
|
| Trimis: Lun Oct 10, 2005 7:13 pm Titlul subiectului: |
|
|
logo-ul meu :) :
|
|
| Sus |
|
carco
Data înscrierii: 27/Mai/2004
Locație: Bucuresti
|
| Trimis: Lun Oct 10, 2005 7:31 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Asta nu e logo! E numele firmei scris colorat :) |
|
| Sus |
|
Pirahna
Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: la birou
|
| Trimis: Lun Oct 10, 2005 8:13 pm Titlul subiectului: |
|
|
da , si numele firmei scris colorat se numeste logo :D
exemplu : Google :D |
|
| Sus |
|
oriceon
|
| Trimis: Lun Oct 10, 2005 8:17 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ai dat si tu un raspuns bun in sfarsit Piri :) joke
Da email.. un logo = numele frimei scris colorat sau pur si simplu alb negru.. ;)
Logo`ul prezentat de aolex este chiar foarte finutz si personal imi place. |
|
| Sus |
|
PHPRomania Bot
Bot Member
Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google |
| Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm Titlul subiectului: Ad |
|
|
|