| Subiectul anterior :: Subiectul următor |
| Autor |
Mesaj |
MasterPhoton
Data înscrierii: 06/Mar/2003
|
| Trimis: Dum Feb 26, 2006 5:53 pm Titlul subiectului: Servere redundante |
|
|
Salut.
Imi puteti da si mie un punct de start cu privire la redundanta pe doua masini DIFERITE (adica nu RAID intr-un singur hdd!), cu o solutie bazata pe linux?
Am doua servere dintre care unul P4 iar celalalt Opteron64 si trebuie ca unul sa functioneze live, iar celalalt sa ramana identic cu primul, din punct de vedere al aplicatiei (server web, mail, ftp, mysql).
Se poate asa ceva? |
|
| Sus |
|
Pirahna
Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: la birou
|
| Trimis: Dum Feb 26, 2006 6:03 pm Titlul subiectului: |
|
|
singurul mod in care vad eu situatia este ... copy paste odata pe ora sau ceva ...
mysql poate sa lucreze ca master si ca slave ...
anume pe un server sa ai baza de date live
si fiecare query este trimis la randul lui la serverul 2 , unde e clona ... |
|
| Sus |
|
carco
Data înscrierii: 27/Mai/2004
Locație: Bucuresti
|
| Trimis: Dum Feb 26, 2006 6:24 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Vezi daca te ajuta rsync. |
|
| Sus |
|
kul
Data înscrierii: 09/Dec/2005
Locație: cta
|
| Trimis: Lun Feb 27, 2006 12:51 am Titlul subiectului: |
|
|
| pt chestiuni simple: cron + scp |
|
| Sus |
|
MasterPhoton
|
| Trimis: Mar Mar 07, 2006 6:39 pm Titlul subiectului: |
|
|
OK
Problem solved cu partea de sincronizare a celor doua servere.
Poate ajuta si pe altii:
http://www.jdmz.net/ssh/ - filesystem
http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/replication-howto.html - MySQL
---
Acum se pune problema: cum fac sa am un raspuns prompt de genul urmator:
server 1 (public) cade -> server 2: "Hey, SERVERPUBLIC sunt eu acum!"
???
Am incercat http://www.linux-ha.org, dar este muuuuult prea complicat. As incerca un script in cron, dar vreau sa stiu daca mai exista vreo metoda mai simpla si mai sigura inainte.
Multumesc |
|
| Sus |
|
Pirahna
Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: la birou
|
| Trimis: Mar Mar 07, 2006 6:51 pm Titlul subiectului: |
|
|
mmm ... pui in fata serverelor un router care verifica odata la 10 minute sau constant daca serverele sunt picate ...
daca nu mai ajunge pingu la unu din ele , celalalt ii ia ip-ul ...
use your imagination , or buy a cola |
|
| Sus |
|
carco
|
| Trimis: Mar Mar 07, 2006 6:56 pm Titlul subiectului: |
|
|
MasterPhoton a scris:
http://www.jdmz.net/ssh/ - filesystem
Eu nu vad nici un filesystem acolo ci doar un tutorial de folosire a rsync.
Question: de ce te complici sa faci rsync over ssh? E totusi retea interna, daca cineva snifuieste reteaua poate fura info si atunci cand trimiti cereri catre MySQL (asta daca nu fol. numa [http|ftp|mysql]s. Ideea ar fi ca ssh iti creste si
traficul si solicita si masinile mai mult (fata de rsync-ul plain).
Pt. interschimbarea masinilor eu as merge pe cron.
Peste solutii "cluster" te-ai uitat? http://www.tldp.org/HOWTO/Cluster-HOWTO.html |
|
| Sus |
|
MasterPhoton
|
| Trimis: Mar Mar 07, 2006 9:55 pm Titlul subiectului: |
|
|
My bad
filesystem = sincronizare a fisierelor de server web.
Rsync over ssh...sniffing pe ssh criptat??? Iti cam trebuie ceva sa decodezi continutul...
rsync e bun in situatia mea pentru ca face doar updatare, nu pune tot continutul de pe un server pe altul, no matter what.
In ceea ce priveste solutiile date:
am 2 calculatoare cu IPuri rutabile, NU am voie sa cumpar nimic. Am (are) "abonament" la dynDNS, asa ca singura problema este: in momentul cand "public" cade, sa se activeze serverul de backup. |
|
| Sus |
|
carco
|
| Trimis: Mar Mar 07, 2006 10:10 pm Titlul subiectului: |
|
|
MasterPhoton a scris:
Rsync over ssh...sniffing pe ssh criptat??? Iti cam trebuie ceva sa decodezi continutul...
M-ai inteles gresit. Eu am zis ca, daca nu ti-e de sniff, sa _nu_ folosesti rsync over ssh, ci doar rsync curat (plain).
MasterPhoton a scris:
rsync e bun in situatia mea pentru ca face doar updatare, nu pune tot continutul de pe un server pe altul, no matter what.
pai eu de ce l-am recomandat?
Insa, intre timp, am descoperit o chestie care pare mai potrivita drbd (e un fel de network RAID-1)
Tot pe aceasi tema mai e si csync2 (mult mai destept decat rsync)
MasterPhoton a scris:
In ceea ce priveste solutiile date:
am 2 calculatoare cu IPuri rutabile, NU am voie sa cumpar nimic. Am (are) "abonament" la dynDNS, asa ca singura problema este: in momentul cand "public" cade, sa se activeze serverul de backup.
Cand zici dynDNS te referi la serviciul "Dynamic DNS"? Daca da si daca serviciile de pe acele masini sunt accesibile via hostname (si nu direct cu ip-ul), clientul care ti-l pune la dispozitie DynDNS iti permite sa anunti noul IP. Deci ti-ar tb. un script care sa sesizeze cand ala principal e down si, in momentul ala, sa se anunte la dynDNS cu noul IP.
Daca serviciile sunt accesibile si via IP... nu vad alta solutie decat ca "backup"-ul sa preia ip-ul serverului principal (tot un script).
Daca nu vrei sa-ti bati capul cu scripturi de verificare al masterului si schimbat ip-ul cand ala e mort... uita-te peste vrrpd, poate iti e mai la indemana. (eventual ucarp)
Poate-ti arunci un ochi si peste Linux High Availability (sau High Availability Clustering) |
|
| Sus |
|
MasterPhoton
|
| Trimis: Mie Mar 08, 2006 7:44 am Titlul subiectului: |
|
|
Multumesc.
And I mean it.
Peste Linux HA m-am uitat si eu, insa mi-se pare mult prea mult. Nu stiu, n-am instalat, insa vad ca are atatea optiuni pe care eu inca nu le inteleg incat mi-se pare prea complicat. Mie-mi trebuie ceva simplu si care sa mearga.
Pe de alta parte, multumesc pentru linkurile pentru sincronizare. |
|
| Sus |
|
carco
|
| Trimis: Mie Mar 08, 2006 7:58 am Titlul subiectului: |
|
|
Cred ca drdb (pt. stocare) + ucarp (pt. ip) ar tb. sa mearga ok. Si mie mi s-a parut prea complicat Linux-HA (sincer nu prea am priceput nimic si daca nu inteleg ce face... nu ma bag).
Sa zici pe ce solutie ai mers pana la urma si cum se misca. Eu pana acum doar am cochetat cu ideea dar nu am reusit (lipsa timp) sa fac efectiv doua astfel de masini si sa le las un timp sa functioneze. |
|
| Sus |
|
PHPRomania Bot
Bot Member
Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google |
| Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm Titlul subiectului: Ad |
|
|
|
|