Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc
Comunitatea PHP Romania

Ajax
Vezi mesajul original

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> AJAX
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
andy

Data înscrierii: 23/Iun/2004
Locație: Cluj-Napoca

Trimis: Joi Feb 09, 2006 5:56 pm    Titlul subiectului: Ajax  

Salut,
Imi poate explica si mie cineva ce este Ajax si unde as putea citi un tutorial sau ceva despre el?
Multumesc anticipat
Sus  
carco

Data înscrierii: 27/Mai/2004
Locație: Bucuresti

Trimis: Joi Feb 09, 2006 6:16 pm    Titlul subiectului:  

http://developer.mozilla.org/en/docs/AJAX vezi Getting Started
http://en.wikipedia.org/wiki/AJAX
...
Sus  
Birkoff

Data înscrierii: 18/Mar/2004
Locație: Bucuresti

Trimis: Joi Feb 09, 2006 6:43 pm    Titlul subiectului:  

cauta in forum dupa ajax au fost multe discutii si linkuri
Sus  
Pirahna

Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: la birou

Trimis: Vin Feb 10, 2006 1:45 am    Titlul subiectului: Re: Ajax  

andy a scris: Salut,
Imi poate explica si mie cineva ce este Ajax si unde as putea citi un tutorial sau ceva despre el?
Multumesc anticipat

ai cautat ?
ai incercat sa intelegi dupa ce ai cautat ?

nu suntem profesori
aici e ajutor pe baza de voluntariat ...
Sus  
ExcalIbvr

Data înscrierii: 02/Mai/2004
Locație: Oradea

Trimis: Vin Feb 10, 2006 9:49 am    Titlul subiectului:  

AJAX, Asynchronous JavaScript and XML.

Asynchronous
Te-ai obisnuit ca atunci cand ai un formular de completat intr-o pagina web, sa dai click pe Submit si datele sa plece la server, refresh de pagina, dupa care ajungi in alta pagina. Acesta este modul sincron (synchronous) de a tine legatura cu server-ul.
Remote scripting, iar de 1 an incoace AJAX, iti permite sa trimiti date din pagina ta catre server, fara refresh de pagina - asincron (asynchronous).
Astfel, in loc sa trebuiasca sa faci refresh la o pagina intreaga, cu AJAX poti face refresh (sa schimbi continutul, that is) doar la anumite portiuni din pagina (de ex., poti pune intr-un <div> un continut primit de la server, etc.).

Javascript
JavaScript face posibila toata treaba asta prin folosirea obiectului XmlHttpRequest pe toate browserele in afara de IE, respectiv a unui obiect ActiveX pe IE.
JavaScript se ocupa de trimiterea request-ului catre server, cu parametri pe care-i doresti tu, prin GET sau POST, si tot JavaScript se ocupa de prelucrarea datelor trimise de catre server, atunci cand ele ajung inapoi.

XML
XML este doar unul din formatele in care se pot trimite date de la server, inapoi pe client, ca JavaScript sa faca ceva cu ele.
Alte formate populare pentru treaba asta sunt plain-text si JSON. Alege formatul cel mai potrivit pentru fiecare slujba.

De exmplu, mie-mi place sa folosesc XML pentru cantitati mai mari de date. Dar nu trimit direct XML-ul, ci ii aplic un stylesheet (XSLT), iar la JavaScript ajunge direct un bloc de cod valid XHTML, pe care-l injectez intr-un element, unde am nevoie de el.

Intra la http://www.phpromania.net/forum/viewtopic.php?t=3230 pentru cateva link-uri utile. De-atunci, insa, au mai aparut si altele. UTG.
Sus  
Pirahna

Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: la birou

Trimis: Vin Feb 10, 2006 2:25 pm    Titlul subiectului:  

AJAX renamed into JAVEX

Citat: JAVEX (or JavaScript Asynchronously Volunteering Extreme Experiences) has been officially selected as its new name via David, and several other Web 2.0 professionals.

:D
Sus  
evilMoe

Data înscrierii: 28/Iul/2006
Locație: Hunedoara,Romania

Trimis: Vin Iul 28, 2006 3:30 pm    Titlul subiectului:  

:wink: Gasesti aici peste 60 tutoriale http://www.maxkiesler.com/index.php/weblog/comments/60_more_helpful_ajax_tutorials/
Sus  
PHPRomania Bot
Bot Member

Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google
Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm   Titlul subiectului: Ad  

Sus  

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> AJAX
Pagina 1 din 1