Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc
Comunitatea PHP Romania

php6 - features
Vezi mesajul original

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> PHP Avansat
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
Zamolxe

Data înscrierii: 14/Ian/2003
Locație: Bucharest

Trimis: Joi Dec 29, 2005 6:02 pm    Titlul subiectului: php6 - features  

e prematur, dar cred ca este interesant de citit planurile pentru PHP6:

http://www.php.net/~derick/meeting-notes.html

(cele mai titrate: se scot register_globals, magic_quotes, safe_mode, Freetype 1, GD 1, open_basedir, register_long_arrays, HTTP_*_VARS)

foarte interesante concluziile, merita citit a-z
Sus  
kul

Data înscrierii: 09/Dec/2005
Locație: cta

Trimis: Joi Dec 29, 2005 8:50 pm    Titlul subiectului:  

ma dezamageste, php-ul se indeparteaza de conceptul "plug'n'play" si devine din ce in ce mai mult un limbaj de programare profy. iar eu personal n-am nevoie de asta. am nevoie de un friendly advanced scripting. si web-ul tot de asta are nevoie. acum. insa ma gandesc ca per global e bine. nevoia de CRM-uri si aplicatii serioase e in crestere. web-ul intra in viata noastra din ce in ce mai mult, iar specializarea si nisa iau din ce in ce mai mult amploare si incepe sa dea de mancare la si mai multa lume.
Sus  
carco

Data înscrierii: 27/Mai/2004
Locație: Bucuresti

Trimis: Joi Dec 29, 2005 8:55 pm    Titlul subiectului:  

Ce conceptie daunatoare! Adica in loc sa evoluezi tu, preferi sa stagneze limbajul?
Sus  
kul

Data înscrierii: 09/Dec/2005
Locație: cta

Trimis: Joi Dec 29, 2005 9:19 pm    Titlul subiectului:  

em@il, eu pe B2C pt. more $ am nevoie sa evoluez pe alte domenii (SEO, IA, marketing). complicarea lucrurilor imi da batai de cap pe care nu mi le doresc. n-am spus perfectionare, am spus complicare!

pe B2B e alta mancare de peste.

hai ca deviez de la subiect...
Sus  
Pirahna

Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: la birou

Trimis: Joi Dec 29, 2005 9:24 pm    Titlul subiectului:  

mey ... ce dracu se chinuie astia cand inca php5 e "incomplet" ?

php4 l-au exploatat sa zicem la maxim ...
astept sa se intample si cu 5 asa , chiar mai bine

so pana la 6 as vrea sa mai treaca ceva timp , sa trecem toti pe php5 ...
Sus  
kleampa

Data înscrierii: 10/Iul/2005

Trimis: Joi Dec 29, 2005 9:29 pm    Titlul subiectului:  

crezi ca astia de la zend vor sa faca din php un limbaj greu?
incearca sa il faca cat mai sigur si mai usor de folosit ...
Sus  
aolex

Data înscrierii: 17/Dec/2004

Trimis: Vin Dec 30, 2005 1:57 am    Titlul subiectului:  

eu tot visez la ziua in care php va fi un limbaj de programare ca oricare altul, sa poti face aplicatii gui in el... :)
Sus  
kleampa

Data înscrierii: 10/Iul/2005

Trimis: Vin Dec 30, 2005 9:43 am    Titlul subiectului:  

ar fi super, dar php-ul a fost creat ca limbaj pt web si nu cred ca se va intampla prea devreme asta
Sus  
Zamolxe

Data înscrierii: 14/Ian/2003
Locație: Bucharest

Trimis: Vin Dec 30, 2005 11:36 am    Titlul subiectului: re  

daca cititi bine concluziile, o sa vedeti ca sunt bine gandite modificarile. cel putin mie asa mi se pare.

si mi se pare normal sa se mai scoata din features-urile astea care ba sunt deprecated, ba creaza confuzii, ba te incurca. cred ca toti ar trebui sa avanseze sa tina pasul cu tehnologia, ca de exemplu cand faceam un script care avea installer in php, trebuia sa ma gandesc "ma da oare astia cu gd1 pot sa ruleze, etc" si trebuia sa fac tot felul de switchuri. si daca stai bine sa te gandesti este pierdere de timp sa faci aceste modificari pentru niste variabile sau features care nu mai sunt nici in stadiul de "deprecated" ci sunt "old fucking shit". (pe de alta parte nu e rau sa faci scriptul compatibil pentru configuratii mai vechi - dar nu foarte vechi, e parerea mea)

alt exemplu e safe_mode, sau magic_quotes sau register_globals care au great mii de confuzii. toti providerii care au servere virtuale, ba activeaza safe_mode crezand ca gata, s-au terminat probleme, DIMPOTRIVA. iar la register_globals nu mai vorbim, ca e plin bugtraq-ul numai de mesaje cu exploituri (majoritatea pe baza de includere de fisier extern, cod extern) pt ca scripturile rulate folosesc activata optiunea.

momentan eu inca mai am de frecush la php5 :) gl hf
Sus  
aurelian

Data înscrierii: 01/Iun/2003

Trimis: Sâm Dec 31, 2005 7:13 pm    Titlul subiectului:  

php 5 esecul anului 2005 (la fel de mare ca IE7)

la cum se anunta lucrurile, php 6 va fi un alt mare esec poate in 2007 sau 2008
Sus  
Radical

Data înscrierii: 16/Feb/2004

Trimis: Mar Ian 03, 2006 11:12 am    Titlul subiectului:  

Subscriu lui Zamolxe si nu sunt de acord cu aurelian...

Tot anul 2005 am folosit PHP 5... din cauza unui serviciu unde mi-am permis inca din Dec 2004 sa instalez PHP 5... (adica... feceam eu ce vroiam pe server...) Am fost si sunt foarte multumit de PHP 5... am facut 3 site-uri cu noua extensie MySQLi... care este exceptionala cand este fol. in verssiunea OO...

Si intradevar PHP 6 face schimbari importante... imi place foarte mult Cleanup of Functionality dar dupa mine una dintre cele mai utile schimbari va fi 1.1 Unicode on/off modes...

Iarasi util va fi inclinarea balantei catre PREG in defavoarea EREG... prin trecerea celei din urma in PECL... Pentru log-uri mai curate este introdus: ifsetor Imi pare bine ca "omoara" suportul pentru <% dar imi pare rau ca pastreaza <? ... mi se pare lene "absoluta" sa nu scri php dupa <? in conditiile in care <?php functioneaza garantat PESTE TOT !
Iar in privinta <% am patit cu un coleg de serv. care nu prea le avea cu standardele in HTML
an style="color: #000000"><?php <html> ....... <body> <? echo "<table ... width=100%>"; ?> <p>some html .....  </body> </html> Ce se intampla mai sus... PHP incepea la <? dar incheia la %>... evident parserul oferea erori "balaurice!!!" 8O

Insuccesul PHP 5 la fel ca si insuccesul MySQL 4.1 DE PANA ACUM se datoreaza in primul rand administratorilor lenesi... care nu vor sa upgradeze versiunile de pe sisteme... administratori care se ghideaza inca dupa "don't touch a running system"...

Totodata se datoreaza si comunitatilor Linux care nu au implementat versiuni noi de PHP si MySQL in distributii... lucru care este pe cale sa se rezolve... cel putin Fedora Core 4 vine cu PHP 5.0.4 si MySQL 4.1.NU-MAI-STIU-CAT

Se mai datoreaza si programatorilor care lucreaza cu "merge si asa" in minte... si creeaza aplicatii complet incompatibile pe PHP5 (nu stiu altii cum sunt dar toate site-urile create de mine merg si pe 4 si pe 5 fara probleme !!!!)

Si firmelor de dezvoltare care nu au explicat CLIENTILOR ca o aplicatie/un site odata creat TREBUIE si intretinut... nu este un "one time expense"... mai ales in cazul site-urilor complicate (ex. e-commerce cu stock management)... si din cand in cand mai trebuiesc dati bani si pe upgrade la un an ... doi...

Aurelian ... ce crezi PHP 7 va fi tot un esec ?
Dar MySQL 5 ?
Pe ce te bazezi... pe faptul ca nu au fost adoptate... cred ca este insuficient.
Trebuie sa reamintesc totusi ca primul release a lui PHP 4 a fost pe 22-May-2000... iar primul release al lui PHP 5 a fost pe 13-Jul-2004

Astfel nu poti compara adoptarea PHP 4 / PHP 5 decat folosind aceeasi perioada de timp...
Din 13-Jul-2004 si pana azi sunt 522 zile... adica ar trebui sa compari acoperirea PHP 5 cu acoperirea PHP 4 la 522 zile dupa lansare adica 2001-10-26...

Daca gasesti niste cifre... sa sti ca si eu sunt interesat !

Multa bafta !
Sus  
ExcalIbvr

Data înscrierii: 02/Mai/2004
Locație: Oradea

Trimis: Mar Ian 03, 2006 11:58 am    Titlul subiectului:  

Majoritatea providerilor de hosting sunt speriati de ideea unui upgrade de la PHP 4 la PHP 5, pentru ca le e teama sa nu existe backwards compatibility. Multii clienti care au site-uri bazate pe PHP 4 decid, se pare. Cum zicea si Radical: "merge si asa".

De exemplu, eDomenii - cu care lucrez - ofera in paralel servere cu PHP 4 si PHP 5. Upgrade-ul se pare ca a fost exclus. Trebuie sa pastreze si versiunile "de muzeu"...
Un cod scris bine pentru PHP 4, insa, merge bine si pe PHP 5. Cu putin debugging, orice se rezolva rapid.

Dintre features-urile oferite de PHP 5, trei imi plac in mod special:
1. mysqli - permite exploatarea noutatilor aduse de MySQL 4.1 printr-o interfata OO.
2. SimpleXML - "dead easy"
3. try/catch - folosesc try/catch in JavaScript - in lucrul cu XmlHttpRequest in mod special - si il folosesc cu succes si in PHP. Nu e foarte profi, inca, dar e un inceput bun. Ar fi fain sa poti prinde si "Fatal errors" - catch and contain - dupa care sa ruleze script-ul in continuare.

aurelian, cum merge RoR? :)
Sus  
aurelian

Data înscrierii: 01/Iun/2003

Trimis: Mar Ian 03, 2006 3:33 pm    Titlul subiectului:  

ExcalIbvr a scris:
aurelian, cum merge RoR? :)

Mult mai bine :)

Pai, citesc notele lui derick si majoritatea se incheie cu nu o sa implementam X.

Comentarii detaliate am facut aici: http://www.phpromania.net/blog/2005/11/25/php-6/#comment-25

Suntem in 2006 si nu avem in php un suport decent pentru unicode.

Suntem in 2006, in versiunea php 5.0.5 au fost introduse 50 de clase in plus fata de versiunea php 4.3.11, fara a avea namespaces.
Cod:
[aurelian@aurelian ~]$ php5 -r 'echo count(get_declared_classes()) . "\n";'
71
[aurelian@aurelian ~]$ php -r 'echo count(get_declared_classes()) . "\n";'
21

Marile companii si dezvoltatorii seriosi nu vor upgrada niciodata la php 5 fara namespaces. Sincer sa fiu am o clasa Iterator facuta in php 4, 50 de clase in plus inseamna 50 de BC breaks.

Au trecut +500 de zile de la lansarea php 5 iar rata de adoptare este de 5-6%, pe langa lene cred eu ca acest procent indica esecul, nu se poate ca o versiune noua a unui limbaj de programare in care se introduc noi features (unele cool) sa fie doar la 5%.

Detalii: http://www.nexen.net/phpversion/cartes/2005-09/majeure.png

Alte detalii: http://www.corephp.co.uk/archives/25-Will-the-Zend-Framework-save-PHP.html

Sincer sa fiu eu programez in ruby si php 5 de placere si in timpul liber.
PHP 4 imi da in continuare de mancare, iar aparitii de genul php 4.4.1 fac prezenta mea indispensabila, vezi si "the reference thing" si work-around-urile de genul:
Cod:
$foo = current($x=explode('.', $str));

mai zic si alte detalii in curand.
Sus  
PHPRomania Bot
Bot Member

Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google
Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm   Titlul subiectului: Ad  

Sus  

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> PHP Avansat
Pagina 1 din 1