Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc
Comunitatea PHP Romania

Managementul site-urilor (eh)
Vezi mesajul original
Du-te la pagina 1, 2  Următoare

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> Dezvoltare
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
Pirahna

Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: la birou

Trimis: Joi Sep 16, 2004 10:27 pm    Titlul subiectului: Managementul site-urilor (eh)  

Sunt si eu curios ...

Cati membri folosesc o hartie si un creion/pix/marker ca sa-si organizeze proiectele ?

Nu vreau sa ma laud , si nici nu intentionez ... dar eu administrez (si am creat) fara nici o probleme site-ul ReTEa
de 707 MB (741,769,216 bytes) adica >8000 fisiere in 430 directoare ...
si asta e versiunea 11 ... pana acum am avut site-ul chiar si mai mare ...
FARA HARTIE SI CREION
Sus  
arond

Data înscrierii: 11/Mar/2004
Locație: 127.0.0.1

Trimis: Joi Sep 16, 2004 11:24 pm    Titlul subiectului:  

La design nu e neaparat nevoie de creion si hartie.

La scris cod, da.

Numa' bune.
Sus  
Pirahna

Trimis: Joi Sep 16, 2004 11:35 pm    Titlul subiectului:  

Nu inteleg ce intelegi tu din post-urile mele ...

Citat: La design nu e neaparat nevoie de creion si hartie.
La scris cod, da.

Citat: ca sa-si organizeze proiectele

Deci ... e o MICA diferenta intre organizare si design ... daca omu vrea sa deseneze e treaba lui ... intrebarea e , reformulez :

Cati membri folosesc o hartie si un creion/pix/marker ca sa-si organizeze arhitectura site-ului (fisiere/functia lor) ???
Sus  
micael

Data înscrierii: 25/Apr/2004
Locație: Constanta(deocamdata)

Trimis: Vin Sep 17, 2004 8:56 am    Titlul subiectului: ...  

eu folosesc :)
site-ul retea e online? poate fi vazut undeva? (just curious)
Sus  
eyecon

Data înscrierii: 05/Noi/2002

Trimis: Vin Sep 17, 2004 9:16 am    Titlul subiectului:  

arond a scris: La design nu e neaparat nevoie de creion si hartie.

La scris cod, da.

Numa' bune.

Tocmai ca la design este recomandat sa faci inainte o schita pe hartie si creion. Orice sit este un plan si design face parte din plan. Daca nu faci plan inainte atunci e clar ca mergi pe sabloane.
Sus  
TheWanderer

Data înscrierii: 05/Apr/2004
Locație: Bucuresti

Trimis: Vin Sep 17, 2004 2:16 pm    Titlul subiectului:  

Evident ca trebuie sa faci o schita a site-ului (un flowchart). Eu notez structura tabelelor si campurile de relatie intre ele.
Mai notez structura claselor si arborele de template-uri.
Alinierea si comentarea codului este obligatorie. Daca nu e prea stresant, puteti numi variablilele dupa forma ungara (lpszNume = long pointer to a NULL terminated string, bBool, iInt, nNumeric, cChar... you get the point)

O mica intrebare.
Preferati o abordare OOP cu template-uri sau zeci de fisiere .php, fiecare reprezentand o pagina cu continutul ei? Adica:
<?php
// .... //
?>
<html>
<!-- lalalalalaal -->
<?php
// .... //
?>
Sus  
ExcalIbvr

Data înscrierii: 02/Mai/2004
Locație: Oradea

Trimis: Vin Sep 17, 2004 7:43 pm    Titlul subiectului:  

Eu desenez inainte cateva idei, schite, variante de design & layout. Apoi ma joc cu grafica in Photoshop si Fireworks si, bineinteles ca ideile desenate evolueaza... M-ajuta sa schitez inainte, sa nu stau ca tâmpu' cu o unealta de rectangle in mana, sa zicem. :wink:

Tot pe hartie astern si structura bazelor de date, cu tabelele si legaturile dintre ele. Iti da o privire de ansamblu care ajuta mult. Layout-ul tabelelor il fac in stil Microsoft Access (daca stiti despre ce vorbesc).

Codul... Algoritmul schitat in mare.

Adios amigos!
Sus  
Think Pink

Data înscrierii: 22/Iul/2004

Trimis: Dum Sep 19, 2004 1:12 am    Titlul subiectului:  

da, adica schitez un pic paginile (nu designul) legaturile etc.
da la cod.
nu prea (mai mult nu) la design. Adica si eu ma mir cum arata o pagina dupa ce o termin fata de cum arata cand o incep. de obicei imi vin o gramada de idei mai mult sau mai putin bune, ceea ce are ca rezultat schimbarea totala a lookului.
Sus  
deltiq

Data înscrierii: 21/Sep/2004
Locație: Iasi

Trimis: Mar Sep 21, 2004 2:04 pm    Titlul subiectului:  

errhm... creion... imi suna cunoscut cuvantul. se baga in priza sau functioneaza cu baterii? :roll: :roll:

acum sa nu ziceti ca m-am trezit si eu, dar parca e mai simplu sa modifici ceva pe un ecran, fie el cod sursa, poza, document HTML etc decat sa folosesti radiera.
Sus  
Vizitator

Trimis: Mar Sep 21, 2004 2:17 pm    Titlul subiectului:  

Pai nimeni nu spune sa te apuci sa scrii sursele pe hartie. Ideea este ca managementul proiectului sa se faca mai intai pe hartie. Si asa este normal, altfel risti sa te trezesti cand iti e lumea mai draga ca mai trebuie un camp in tabelul x...

"Echipa... haideti sa refacem cele 20 de module scrise pana acum pentru ca nu am fost in stare sa planific proiectul bine ... ". Nu cred ca vrei sa auzi si nici sa zici chestia asta !
Sus  
johnny

Data înscrierii: 31/Iul/2004

Trimis: Lun Sep 27, 2004 7:47 pm    Titlul subiectului:  

mai trebuia varianta:
PDA
economisesc si eu hartia :)
Sus  
micael

Data înscrierii: 25/Apr/2004
Locație: Constanta(deocamdata)

Trimis: Mar Sep 28, 2004 9:39 am    Titlul subiectului: creion  

eu cred ca nu poti face un site cit de cit complex fara o schita prealabila. daca luam de ex un site de imobiliare: trebuie sa stii cite pagini vor fi si cum sint legate ele intre ele (de ex: vinzari garsoniere, 2 cam, 3 cam, 4 cam, apart. de lux, case, vile, vile de lux, spatii com, spatii industriale, hale, terenuri [intravilan-extravilan, agricole, zone rezidentiale}, inchirieri, investitii, info utile[de ex. ce acte are nevoie cumparatorul/vinzatorul, diverse legi care ar trebui sa le cunoasca, etc], formular cerere-oferta, baza de date cu tot ce e mai sus, plus tabelele cu proprietari-clienti, etc.....etc etc etc)
daca cineva poate face un asemenea site direct pe computer, ori e un geniu, ori il va face dar oricum ii va lua mai mult fiindca in loc sa aiba deja totul clar si structurat, el va "cirpi" din mers siteul si va reveni iar si iar cu completari si adaugiri, lucru care se va reflecta ulterior in functionalitatea lui.
daca totusi puteti face totul direct pe pc, indiferent de complexitate spuneti-ne si noua cum (asta a fost doar un mic exmplu - ce ne facem la un portal?)
Sus  
arond

Data înscrierii: 11/Mar/2004
Locație: 127.0.0.1

Trimis: Mar Sep 28, 2004 12:33 pm    Titlul subiectului:  

Pentru ca mentenanta codului (pe termen mediu si lung) sa fie usoara, e imperios necesar ca codul sa fiu structurat bine.

Ce inseamna asta ?

Inseamna, in primul rand, o definire clara a "interfetelor" (cei ce cunosc OOP stiu despre ce vorbesc).

Intr-o abordare obiectuala (dar nu numai) se face o deosebire clara intre interfata si implementare.

De exemplu, functia sin(), care calculeaza un sinus... inseamna un contract intre codul care foloseste functia sin() si functia in sine. Codul care o foloseste se obliga sa-i transmita un parametru potrivit (numar real), iar functia sin() se obliga sa intoarca sinusul acelui numar.

Fortand un pic lucrurile, partea din acest contract care tine de "obligatiile" functiei sin() se numeste "interfata" functiei sin().

Pe de alta parte, pe cel care foloseste functia sin() putin il intereseaza cum anume se calculeaza valoarea sinusului, acest lucru e interesant doar pentru cel care implementeaza functia (cei din echipa PHP, de exemplu).

Felul in care calculeaza functia sin() valoarea sinusului se numeste "implementarea" functiei sin().

Acum, revenind la paginile de web. Lucrurile stau exact la fel: orice pagina dinamica (de asta folosim PHP, nu ?) preia niste valori, face niste socoteli si intoarce valorile calculate, intr-o forma sau alta.

Ei, aici intervine analogia cu functia sin(). Puteti modela o pagina web dinamica ca pe o functie. De exemplu: login(nume, parola) -> user autentificat.

Revenind la aspectele de organizare/proiectare, toata poliloghia asta am scris-o ca sa scot in evidenta faptul ca, in prima faza, trebuie sa va definiti foarte clar "interfetele", respectiv ce parametrii primeste o pagina si ce rezultate trebuie sa intoarca.

Din momentul asta, o sa vedeti ca lucrurile incep sa devina mult mai clare si puteti sa incepeti sa construiti "implementarea" paginilor voastre.

De asemenea, in momentul in care "interfetele" sunt bine gandite, puteti rescrie "implementarea" unei "interfete" fara ca asta sa afecteze restul codului.

Un link interesant si cu oarecare legatura cu ce v-am povestit aici: http://www.refactoring.com/

Numa' bune.
Sus  
johnny

Data înscrierii: 31/Iul/2004

Trimis: Vin Oct 01, 2004 5:50 pm    Titlul subiectului:  

Un proiect la care mi-a placut sa lucrez si a iesit o aplicatie puternica a fost realizata cam in felul urmator:

Analiza proiectului, stabilirea cerintelor, impartirea responsabilitatilor, stabilirea paginilor etc...

DB Designer-ul a venit cu o plansa format A0 cu schita bazei de date, cu legaturile intre tabele[chei, etc...]. Asta am avut-o tot timpul in fata.

Web designerul a facut template-urile, cu linkuri sugestive intre pagini, pentru a sugera posibilele fluxuri.

Partea de programare PHP a fost si ea sparta in cateva etape:
- analiza si creionarea modulelor
- impartirea responsabilitatilor
- programarea efectiva dupa standarde prestabilite [similare PEAR, self documented code]
- testarea modulelor si testarea aplicatiei [a fost scris un modul pentru asta]
- prerelease
- bug fixing
- release
Aici da, am folosit creionul si hartia pentru a face o schema logica a fluxului care trebuie implementat, schema pentru clasele ce trebuiau scrise si rolul lor.
"Creionul si hartia" cred ca sunt necesare pentru ca pentru a realiza o aplicatie mai intai se gandeste si apoi se scrie cod.

Acum nu spun ca pentru a scrie un functie care face un select pe un tabel, sau retuneaza o informatie simpla sa stai si sa schitezi cand stii ca poti sa o scrii direct, fara a avea probleme, dar trebuie ca cerinta sa fie clara in mintea programatorului.
Sus  
Pirahna

Trimis: Vin Oct 01, 2004 9:29 pm    Titlul subiectului:  

Cred ca o sa incep sa utilizez pixu + caietu ...
pentru ca nu prea mai am timp liber din cauza scolii ....
life is not great ...

lol ... il si vad pe Pirahna programand in metrou ...
Sus  
PHPRomania Bot
Bot Member

Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google
Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm   Titlul subiectului: Ad  

Sus  

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> Dezvoltare Du-te la pagina 1, 2  Următoare
Pagina 1 din 2