Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc
Comunitatea PHP Romania

Error handling API
Vezi mesajul original

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> PHP Avansat
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
johnny

Data înscrierii: 31/Iul/2004
Locație: Bucuresti

Trimis: Vin Sep 02, 2005 12:03 pm    Titlul subiectului: Error handling API  

O parte importanta in dezvoltarea unei aplicatii este tratarea erorilor / exceptiilor, problemelor care apar.
Este important ca persoana care se ocupa de intretinerea aplicatiei (maintenence) sa fie notificata de aparitita acestor erori, sau sa poata vizualiza un log.
De asemenea in cazul in care un utilizator intalneste o eroare in aplicatie, nu este recomandat ca sa vada erori de cod php, s.a. ci un mesaj mai friendly, cu optiuni de a incerca din nou, de a incepe procesul de la capat, s.a. (dar asta tine de designul aplicatiei).
Ceea ce vreau sa subliniez este partea de tratare a erorilor intr-o aplicatie: notificarea persoanei responsabile cu supravegherea/intretinerea si afisarea interfetei pentru utilizator.
Exista framework-uri care ofera modalitati de tratarea a erorilor: logarea acestora/transmitere prin email si afisarea unui mesaj utilizatorului sa incerce din nou, dar in mare parte layerul de acces la baza de date avea clasa/functiile proprii de raportare, erorile/exceptiile din aplicatie erau tratate in alte metode, s.a.md.
In php 5 se pot trata mai bine erorile prin: try/catch, clasa spl pentru exceptii, etc.
Am gasit diverse tutoriale, unul destul de interesant:
Error Handling: Stepping beyond True/False Results,

dar din toate astea nu am gasit o solutie care sa indeplineasca functionalitatile complete (sau aproape complete) pentru error handling/reporting. Ma gandesc la o clasa care sa extinda spl exception, si sa aiba alte interfete (nu gui, ci ref oop), dar acesea sa apeleze o clasa globala pentru gestionarea erorilor: apare o eroare la rularea unui query -> triggered SQLException (nu face altceva decat sa identifice/formeze un mesaj, un nivel de eroare si sa trasmita mai departe) -> GlobalException.

O alta idee este ca ar trebui luat in considerare faptul ca in anumite situatii notificarea prin email nu este suficienta, si trebuie apelate si metode alternative (sms, phone, etc...)

Voi ati gasit/implementat/cunoasteti solutii mai bune?
care ar fi acelea?

ideea este ca ar fi util sa am un punct de plecare, pentru ca in principiu am idee cam cum ar trebui sa arate un api pentru error handling & reporting, dar nu am timp sa dezvolt o solutie completa in acest moment...
Scuze pentru un post asa lung...
Sus  
PHPRomania Bot
Bot Member

Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google
Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm   Titlul subiectului: Ad  

Sus  

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> PHP Avansat
Pagina 1 din 1