Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc
Comunitatea PHP Romania

Comanda online (de la zero)
Vezi mesajul original

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> PHP Incepători
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
r41nman

Data înscrierii: 16/Mai/2005

Trimis: Lun Mai 16, 2005 4:02 pm    Titlul subiectului: Comanda online (de la zero)  

Ok... here i go... o introducere scurta : sant r41nman si in timpul in care am scris postul asta ma gandeam cu umilinta la cat de josnic este ceea ce fac chiar si pentru sectiunea PHP Incepatori. Si asta pentru ca de fiecare data cand m-am apucat sa invat PHP am amanat si acum m-am lovit brusc de o problema care trebuie rezolvata urgent.

M-am apucat sa lucrez la un site de comert online si prima surpriza a fost sa descopar ca am de a face o groaza de produse si ca nu as putea sa fac fata la adaugarea lor si eventual update-ul decat folosind o baza de date.
Si odata cu gandul asta mi-au venit in minte 3 probleme majore:

1. Crearea bazei de date si linkarea la pagina astfel incat orice modificare din baza se apare pe site
2. O chestie draguta care ar facilita accesul, cum ar fi un mic search
3. Formularul de comada

Si acum i'ma break it all down:

1. Ma gandesc ca voi avea nevoie de o aplicatie precum Ms Access ca sa creez baza de date desi cred ca am nevoie de ceva ajutor si aici. Am incercat sa ma apuc sa o creez. Am intrat in Access si am creat un tabel nou continand coloane precum ID, Name, Description, Price. Am intampinat si aici o problema: in celula destinata descrierii nu pot adauga un text prea lung si chiar as avea nevoie de ceva spatiu. Si as vrea sa adaug si o poza a produsului dar presupun ca nu e posibil in baza de date (m-am gandit sa creez o coloana noua in care pe fiecare rand sa am path-ul fisierului ce contine imaginea - desi nu stiu daca e o idee prea buna si nu se poate ceva mai usor si normal)
Cat despre pagina web, as vrea sa am un tabel intocmai ca in baza de date (bine.. sa pot sa il si formatez, sa arate cumva) si pentru fiecare produs sa am un link de genul Comanda, care sa imi acceseze o pagina despre care vorbesc la punctul 3.

2. Asa... dupa cum spuneam - un MIC search... ma refer la un text field de cateva caractere, un buton Go - la apasarea caruia se face o cautare in baza de date si sunt redirectionat spre o pagina care contine randurile tabelului din baza de date (complet.. cu ID, nume, descriere, pret, poza) in care s-a gasit cuvantul cautat. Si exact ca in pagina cu produsele - linkul Comanda.

3. Cred ca ce vreau eu are legatura cu ceva transmitere de variabila. Cand omul da click pe linkul Comanda din dreptul produsului, apare pagina cu formularul de comanda in care primul camp este deja completat cu numele produsului, urmat (in jos) de alte campuri ca Nume, Prenume, Adresa, Nr. Telefon, Adresa de email. si un buton cu Submit la apasarea caruia datele din formuri se trimit prin email la o adresa.

Acum eu stiu ca toata treaba asta pare cam nu-stiu-cum dar va rog sa ma luati in serios si sa aveti un pic de rabdare cu mine pentru ca.. sant chiar incepator.. nici macar incepator.. insa mi-am promis ca din vara ma apuc sa studiez serios tot PHPul (acum invat C)

Ce as astepta de la voi ar fi un exemplu (bineinteles mai mic) de ce vreau eu sa fac, si sa mi se explice si mie cum incarc o baza de date in pagina web si care ar fi structura corecta a bazei de date... codul pentru partea cu search-ul si codul pentru ceva asemanator cu formularul de comanda (ma intereseaza in special cum sa fac sa apara numele produsului automat, fara sa il scrie omul si codul pentru butonul Submit - as vrea sa fie ceva care sa nu implice clienti de email ca Outlookul sau Yahoo Mail sau orice.. pentru ca nu toata lumea foloseste asa ceva... am vazut si site-uri care trimit mailuri asa.. direct... de exemplu site-urile de unde se pot trimite mailuri anonime... nici nu necesita introducerea unei adrese de email reale a expeditorului)

Va multumesc anticipat. :)
Sus  
Birkoff

Data înscrierii: 18/Mar/2004
Locație: Bucuresti

Trimis: Lun Mai 16, 2005 5:37 pm    Titlul subiectului:  

presupunand ca nu ai nevoie de magazinula asta ieri, :P iti pot da cateva indrumari cam ce ar trebui sa inveti

1. baza de date e mai simplu de facut in MySQL utilizant o interfata precum PhpMyAdmin si iti poti seta campurile si tipul lor cum doresti
+ ca poti sa si importi sau sa exporti daca ai nevoie

2. search-ul il faci in php utilizand cateva interogari simple la baza de date MySQL

3. Tot magazinul il faci in php si iti simplifici astfel munca de actualizare si intretinere...

Ce trebuie tu sa stii este php si mysql si in rest e simplu...
Pentru inceput citeste articolele existente pe acest site si dupa ce ai invatat ceva din ele citeste si alte site-uri care mai ofera tutoriale (cauti pe google in romana) si dupa ce crezi ca esti destul de pregatit te apuci si faci schema logica a magazinului si incepi sa scrii cod php la greu si cand mai ai probleme vi si ne mai intrebi...
Sus  
ExcalIbvr

Data înscrierii: 02/Mai/2004
Locație: Oradea

Trimis: Mar Mai 17, 2005 7:36 am    Titlul subiectului:  

Adevarul e ca o aplicatie eCommerce nu e tocmai cel mai potrivit loc pt. a incepe sa lucrezi cu PHP & MySQL. Cum stai cu HTML si CSS? Trebuie sa le iei pe rand si sa intelegi toti pasii pe care-i faci. Sau poti folosi aplicatii deja existente, gen http://oscommerce.com/.

Citeste o carte de PHP pt. incepatori - Teora a scos cateva destul de bune - dar nu crede ca tot ce scrie in carti e 100% corect. :wink:

Si, apropos... PHPul nu e ceva care se poate invata tot intr-un an. Nici in 2. Mai ales daca nu ai background in alte limbaje. Iti spun asta ca sa nu ai asteptari irealiste de la tine.

Iti urez succes in asta!
Sus  
r41nman

Data înscrierii: 16/Mai/2005

Trimis: Mar Mai 17, 2005 7:16 pm    Titlul subiectului:  

Am vrut sa raspund cumva la ambele posturi ca eu de fapt sant contra-timp aici si aveam nevoie de ceva demonstrativ repede .. o bucata de cod cum se conecteaza baza, cum se face formularul.. dar... dupa ce am si studiat putin problema am ajuns la concluzia ca you guys are right... trebe sa ma apuc serios de la inceput .. sa vad eu singur exact despre ce ii vorba in mare.. sa am niste attempturi acolo si unde am nevoie de ajutor sa sar cu intrebari....(acuma am rezolvat si .. am si timp sa studiez..) :D

O sa my vedeti posturi de'ale mele pe topicu asta pentru ca.. urmeaza attempurile.. :arrow:
Sus  
ExcalIbvr

Data înscrierii: 02/Mai/2004
Locație: Oradea

Trimis: Mar Mai 17, 2005 7:49 pm    Titlul subiectului:  

Sigur. Vino cu intrebari concrete si cineva iti va raspunde intotdeauna.
Enjoy!
Sus  
ada80ro

Data înscrierii: 23/Mai/2005

Trimis: Lun Mai 23, 2005 8:15 pm    Titlul subiectului: Carte de php  

Ce cauti tu este prea mult pentru a fi pus pe un forum. Ti-ai propus un proiect prea ambitios pentru inceput. Sper ca nu te superi daca o sa-ti recomand cateva carti pe care poti sa le citesti:

Astia de la polirom au scos o carte misto (pe bune :D ) "Dezvoltarea aplicatiilor WEB folosind XHTML, PHP si MySQL". Ce gasesti prin ea: cum sa faci o galerie de imagini, afisarea unor imagini din baza de date pe mai multe coloane, autentificare, cum sa faci un cos de comparaturi etc. E vreo 300 mii lei.
Alea de la teora sunt scumpe si le gasesti pe internet in engleza pe gratis.

Daca ai mirc gasesti carti pe server-ul undernet, canalul #bookz(cu z). Ti-as recomanda:
the_php_anthology_volume_1_foundations_aug2004_sitepoint_rr.pdf (al doilea volum foloseste foarte mult OOP deci il citesti poate mai tarziu)
OReilly.Learning.PHP.5.Jul.2004.eBook-DDU.chm
SitePoint.Build.Your.Own.Database.Driven.Website.Using.PHP.MySQL.eBook-LiB.chm
Beginning_PHP5,_Apache,_MySQL_Web_Development_(Wiley-2005).pdf
Sams - PHP and MySQL Web Development, Second Edition.pdf
APress - The Definitive Guide to MySQL, Second Edition.chm(are si un capitol special de programare unde iti arata cum sa uploadezi imagini in baza de date, sa faci un search engine si sa faci un forum).
Ultimele trei carti au peste 700 de pagini asa ca nu ti-as recomanda sa incepi cu ele pentru ca, din experieta iti spun, nu o sa le termini.

Referitor la phpmyadmin: asta e doar o interfata grafica pentru mysql. Iti usureaza munca cu o singura conditie: sa stii ce faci, adica tu deja sa stii sa scrii instructiunile respective intr-un client command line al mysql. Pentru ca daca nu citesti ceva documentatie de mysql nu o sa stii niciodata cand faci o baza de date ce tip de campuri sa pui si oricum majoritatea instructiunilor mysql pe care le folosesti pentru un site sunt inglobate in php. PhpMyAdmin folosesti de obicei daca ai site-ul la o firma de hosting ca sa poti sa interactionezi cu serverul MySQL.

ExcalIbvr exagereaza putin: nu este nevoie de background in programare ca sa inveti php (te-ar ajuta insa foarte mult) si nu dureaza 1-2 ani pana faci primul site in php (cam 6 luni-daca stai si studiezi cam 3-4 h pe zi). Daca nu ai background in programare totul e sa nu te descurajezi. Dupa trei luni de studiat lucrurile incep sa se limpezeasca. :D
Sus  
aurelian

Data înscrierii: 01/Iun/2003
Locație: Bucuresti

Trimis: Lun Mai 23, 2005 9:59 pm    Titlul subiectului: Re: Carte de php  

ada80ro a scris:
Alea de la teora sunt scumpe si le gasesti pe internet in engleza pe gratis.

Daca ai mirc gasesti carti pe server-ul undernet, canalul #bookz(cu z). Ti-as recomanda:

Respectul tau pentru autorii acestor carti cat si pentru persoanle care si-au pierdut ceva timp sa le traduca este impresionant.
Sus  
ada80ro

Data înscrierii: 23/Mai/2005

Trimis: Lun Mai 23, 2005 10:41 pm    Titlul subiectului: Re: Re: Carte de php  

Observatii:

1.Un exemplu:
Ed.Teora: Dezvoltarea aplicatiilor WEB cu PHP si MySQL -cam un milion de lei.-
Amazon: PHP and MySQL Web Development (3rd Edition) (Developer's Library)-35$+4.5$ transport
Eu zic ca preturile sunt cam apropiate.
Fata de:
Editura Plus: Baze de date-C.J.Date-cam 800 mii lei
Amazon: An Introduction to Database Systems, Eighth Edition $96.00+4.5$transport.

2. Nu-mi spune ca daca ai vrea neaparat o carte ce nu se gaseste in Romania si ai gasi-o pe net gratis nu ai lua-o de acolo; ai strange bani si ai comanda-o.

3. Am comandat si eu carti de la Amazon de php (PHP 5 and MySQL from Novice to Professional si PHP 5 and MySQL E-Commerce from Novice to Professional). Daca as avea bani as cumpara cel putin 5 carti de programare pe care deja le am in format digital. Dar nu-mi permit in momentul de fata sa dau 200 de dolari pe carti. Deci nu e vorba de lipsa de respect pentru autorii respectivi si nici nu au pierdut nimic pentru ca oricum nu aveam bani sa le cumpar.

4. Traducerile in romana lasa de multe ori de dorit (am vazut intr-o carte de javascript browser tradus ca rasfoitor, intr-o carte de photoshop smudge tradus manjire(!!!) si burn-aprindere;mi-a fost imposibil sa o citesc). Asa ca daca preturile cartilor din domeniul calculatoare/informatica din romania sunt apropiate de cele de afara, mai bine le comanzi de pe Amazon ca sa nu ai surprize la traducere.
Sus  
PHPRomania Bot
Bot Member

Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google
Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm   Titlul subiectului: Ad  

Sus  

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> PHP Incepători
Pagina 1 din 1