|
Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Comunitatea PHP Romania
|
| Subiectul anterior :: Subiectul următor |
| Autor |
Mesaj |
ExcalIbvr
Data înscrierii: 02/Mai/2004
Locație: Oradea
|
| Trimis: Sâm Apr 09, 2005 11:16 am Titlul subiectului: php4 -> php5 |
|
|
Mi-am propus sa trec de la PHP 4 la PHP 5, insa vad pasul asta ca un pas in necunoscut... am cateva intrebari pentru cei care au facut trecerea de la php4 la php5 - sper sa aruncati lumina si in directia mea :) :
1. Cei mai multi provideri de hosting nu ofera (inca) suport php 5. Ce faci atunci, cauti alt hosting sau iti scrii codul sa suporte ambele variante (cam nasol...)?
2. Care sunt diferentele majore in cod? Stiu ca se folosesc functii mysqli_ in loc de mysql_ pt. lucrul cu MySQL. Altceva?
3. Este codul de PHP 4 compatibil cu PHP 5? Am mult cod scris si m-as bucura daca as putea sa-l "convertesc" relativ usor.
Atat, deocamdata. Multumesc! |
|
| Sus |
|
aurelian
Data înscrierii: 01/Iun/2003
Locație: Bucuresti
|
| Trimis: Dum Apr 10, 2005 5:09 pm Titlul subiectului: Re: php4 -> php5 |
|
|
ExcalIbvr a scris: Mi-am propus sa trec de la PHP 4 la PHP 5, insa vad pasul asta ca un pas in necunoscut... am cateva intrebari pentru cei care au facut trecerea de la php4 la php5 - sper sa aruncati lumina si in directia mea :) :
Cle mai bine iti instalezi php 5 si rulezi codul scris de tine in php 4 si o sa vezi singur daca iti merge sau nu.
ExcalIbvr a scris:
1. Cei mai multi provideri de hosting nu ofera (inca) suport php 5. Ce faci atunci, cauti alt hosting sau iti scrii codul sa suporte ambele variante (cam nasol...)?
Cauta alt hosting.
De ex. providerul meu ofera php 5 inca din octombrie anul trecut :D
ExcalIbvr a scris:
2. Care sunt diferentele majore in cod? Stiu ca se folosesc functii mysqli_ in loc de mysql_ pt. lucrul cu MySQL. Altceva?
Asta e o idee total aiurea, poti folosi si in php 5 functiile mysql_*
Alte schimbari majore sunt insa la lucrul cu Obiectele, dar daca ai un cod procedural nu o sa fie nci o problema atat timp cat nu ai functii/class cu numele rezervate ce au aparut in php 5. (interface, abstract, try, catch, public, private, protected, Exception).
Din o statistica rezulta insa ca nici 1% din useri de php 4 nu au folosit niciodata unul dintre cuvintele de mai sus pentru numele unei functii/clase.
Suportul ptr. xml s-a schimbat si aici ai putea ave unele probleme.
E posibil sa ma insel insa, extensia dom_xml nu mai este in php 5. Se foloseste noua extensie DOM sau Simple XML.
ExcalIbvr a scris:
3. Este codul de PHP 4 compatibil cu PHP 5? Am mult cod scris si m-as bucura daca as putea sa-l "convertesc" relativ usor.
Ce intelegi prin convertirea codului???
O alta modificare, nu mai ai nevoie de & ptr. a face un apel prin referinta. Acesta este facut by default (ca in Java).
Si tot ca in java, ptr. o copie se foloseste clone()
Daca adaugi E_STRICT la nivelul de raportare al erorilor, o sa poti sa iti corectezi si alte probleme considerate acum deprecated (utilizarea var in loc de public/protected/private, referintele etc).
PHP 5 se merita (XML, SPL, OOP) si tine minte ca a aparut deja de aproape 1 an, se pare ca php 4.3.11 va fi ultimul din aceasta serie.
In cateva luni o sa apara php 5.1 unde vor mai fi cateva schimbari:
extensia PDO care va inlocui mysql_*, mysqli_*, pg_sql_* etc... (PDO == PHP Data Objects), o evolutie impresionanta a SPL (Standard PHP Lybrary) unde vom avea interfete ptr. Observer / Subject by default (ca in JAVA).
Si poate in curand si namespace-uri :)
In acelasi timp, codul procedural nu va fi afectat, continuand sa ruleze si pe php 5. |
|
| Sus |
|
ExcalIbvr
Data înscrierii: 02/Mai/2004
Locație: Oradea
|
| Trimis: Dum Apr 10, 2005 10:16 pm Titlul subiectului: |
|
|
Suna foarte bine!
Sunt in pragul realizarii unei noi aplicatii software web-based si am hotarat ca e momentul trecerii de la php4 la php5.
aurelian, multumesc pentru lamuriri! Unde faci hosting? |
|
| Sus |
|
aurelian
|
| Trimis: Lun Apr 11, 2005 7:02 am Titlul subiectului: |
|
|
Nu fac hosting, ci am cumparat hosting de aici:
http://www.digitaladv.ro/hosting.html |
|
| Sus |
|
Emil
Data înscrierii: 16/Noi/2003
Locație: echo $REMOTE_ADDR
|
| Trimis: Lun Apr 11, 2005 8:09 pm Titlul subiectului: Re: php4 -> php5 |
|
|
aurelian a scris:
.... se pare ca php 4.3.11 va fi ultimul din aceasta serie
aurelian a scris:
....unde vom avea interfete ptr. Observer / Subject by default (ca in JAVA).
aurelian a scris:
...Si poate in curand si namespace-uri.
Imi poti da niste info suplimentare la ce am citat mai sus ?
Referitor la namespaces, ar fi binevenite insa ma indoiesc ca vor aparea curand in PHP5, totusi este posibil avand in vedere faptul ca IBM isi baga tot mai tare coditza in ce inseamna PHP :). |
|
| Sus |
|
aurelian
|
| Trimis: Mar Apr 12, 2005 7:34 am Titlul subiectului: |
|
|
Downloadeaza de pe http://snaps.php.net versiunea 5.1-dev (apar binare si ptr. windows) si la rubrica SPL in phpinfo() o sa vezi niste interfete noi :)
Namespaceurile au fost in prima versiune de php 5.0 si nu stiu motivul exact ptr. care s-au scos. Cred ca erau ceva probleme serioase si mai cred ca introducerea namespaceurilor ar strica compatibilitatea cu codul din php 4.
Sintaxa era ca in c#.
Gandeste-te ca o perioada include/require vor trebui sa functioneze paralel cu viitoarele namespaceuri.
Despre php-4, este clar ca nu se vor mai aduce imbunatatiri, probabil se va face doar corectarea unor probleme. Anuntul l-am citit acum cateva luni pe listele php-dev, si nu il gasesc acum. |
|
| Sus |
|
Emil
|
| Trimis: Mar Apr 12, 2005 7:54 am Titlul subiectului: |
|
|
neazza, merci de reply...
Despre namespace-uri stiam si eu ca s-au scos, parerea mea e ca ar fi trebuit sa se astepte cu lansarea PHP5 si sa se corecteze bug-urile ce erau.
Nu stiu daca o sa mai iasa pasenta cu PHP5, deja arata ca un C#+Java metamorphozat si anchilozat, succesul inca se lasa asteptat...hosting-ul PHP5 cam lipseste...
Foarte multa atentie i se acorda framework-ului RoR (Ruby On Rails)...s-ar putea sa fie "the next big thing" in materie de web.
Dunno :) sa vedem....viitorul suna .. ciudat. |
|
| Sus |
|
aurelian
|
| Trimis: Mar Apr 12, 2005 8:19 am Titlul subiectului: |
|
|
Succesul pe care il are php-ul in momentul de fata se datoreaza in primul rand usurintei cu care se poate invata. Nu e prea greu sa scrii 10 linii de cod sa faci un select din baza de date.
Cred eu ca exista o mare dilema in momentul actual:
introducerea unor features ca: namespaceuri, renuntarea definitiva la functiile mysql_* pg_sql_* si inlocuirea lor cu PDO (apropo, acum sunt 4 posibilitati de a te conecta la o baza de date mysql in php:
mysql, mysqli, maxDB, PDO), poate persistenta (??) ar face ca php-ul sa isi piarda usurinta de invatare. Insa lucrurile acestea sunt dorite de "Enterprise", apropierea de Sun, IBM, Oracle vor impune aceste cerinte. Dar se doreste si compatibilitatea cu versiunile vechi de php.
Si este foarte clar ca de la PHP 4 la PHP 5 nu s-a schimbat nimic care sa afecteze usurinta de invatare. Au fost introduse schimbari la nivel OOP care nu ii afecteaza in nici un fel pe cei care pun intrebari despre headers already sent, cum sa uploadez un fisier sau cum trimit un mail.
Acum, in php NU exista un framework pentru dezvoltarea aplicatiilor web care sa se impuna in comunitate (si sa se impuna ca si un standard) asa cum a facut-o Ruby On Rails sau Struts.
Exista 15-25 de astfel de frameworkuri insa nici unul nu s-a impus ca standard. Daca intrebi un programator in JAVA despre dezvoltarea unei aplicatii web, in 90% din cazuri cuvantul cheie pe care il va folosi va fi Struts.
Pentru hosting cu PHP 5, trebuie asteptat ca marile distrouri sa aibe pachetele de php 5 in stadiul de pachet-recomandat.
Apropo, ptr. Ubuntu (my distro :D) nu exista binare de php 5 si a trebuit sa il fac din surse. Fiind dezvoltat pe ideile din Debian, as putea sa bag mana in foc ca nici ptr. Debian nu sunt binare cu php 5.
Poate in toamna? Va fi prea tarziu atunci?
/me over, e totusi cam dimineata. |
|
| Sus |
|
Emil
|
| Trimis: Mar Apr 12, 2005 8:23 am Titlul subiectului: |
|
|
Bine punctat :)