Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc
Comunitatea PHP Romania

Curiozitate si nestiinta
Vezi mesajul original

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> AJAX
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
kleampa

Data înscrierii: 10/Iul/2005
Locație: Bucuresti

Trimis: Vin Aug 22, 2008 8:33 pm    Titlul subiectului: Curiozitate si nestiinta  

Intrebarea se adreseaza celor care folosesc aplicatiile google (in speta gmail , adsense , adwords).

Cum e posibil ca adresa din adress bar sa se schimbe, adica clar pagina separata iar continutul sa fie incarcat ca si cum ar fi cu ajax?

Ma surprinde faptul ca se trece la pagina noua , dar anumite parti din site raman nemiscate , niciun pic de refresh ci doar unele zone unde se incarca continutul paginii respective.

Servere puternice? Motor de cache puternic? Ce e?
Sus  
olympia

Data înscrierii: 26/Mai/2008

Trimis: Vin Aug 22, 2008 9:06 pm    Titlul subiectului:  

parerea mea: google foloseste python ptr gmail, ptr restul nu stiu. python este un limbaj "interpretat" (desi poate fi utilizat si in scripting). acelasi efect se poate obtine in aspx (asp e scripting, iar in aspx programul e compilat). in mod evident aplicatiile interpretate sunt mai rapide.

ajax obtine efecte similare la incarcarea continutului ptr ca are la baza js, deci "sta" pe DOM-ul browser-ului.

in iframes se poate obtine cel mai bine efectul asta (probabil mai de efect cu js decat css) si ma gandesc ca poate si la google efectul la care faci referire sa se datoreze mai mult iframe-urilor :?:
Sus  
kleampa

Trimis: Vin Aug 22, 2008 9:28 pm    Titlul subiectului:  

nu cred ca ar conta tehnologia folosita in spate, la o adica tot html returneaza
iar cu iframe sau frame la fel n-ar conta pentru ca daca ar fi asa n-ar trebuii sa se schimbe adresa in adress bar
Sus  
alin4lex

Data înscrierii: 01/Iun/2005

Trimis: Vin Aug 22, 2008 9:34 pm    Titlul subiectului:  

nu ai observat "#"-ul din url ?
https://mail.google.com/mail/#inbox

numai ce e dupa # se schimba
Sus  
kleampa

Trimis: Vin Aug 22, 2008 9:45 pm    Titlul subiectului:  

ei bine uita-te la adsense :)
Sus  
olympia

Data înscrierii: 26/Mai/2008

Trimis: Vin Aug 22, 2008 11:28 pm    Titlul subiectului:  

ai dreptate, iframe nu e.

uite, plec de la un exemplu simplu in php: ai un main index in care incluzi (cu o functie de includere in php) - sa zicem - un header si un sidebar, iar paginile le incluzi prin get dintr-un array, ceva de genul:

Cod:
$default = 'home.php';
$base = $_SERVER['http://adresata/'];
$pages = array('home' => 'pag1.php','altceva' => 'pag2.php');//etc.
if(array_key_exists($_GET['page'], $pages))
{
foreach($pages as $pageid => $pagename) {
if($_GET['page'] == $pageid && file_exists($base.$pagename))
{
          include $base.$pagename;
      }
   }
}

daca header si sidebar nu sunt f incarcate (cu tot felul de 'kestii' care sa solicite informatie din db mai ales), la apelarea fiecarei pagini se va schimba doar pagina apelata, fara ca restul sa 'clipeasca'.

insa, per ansamblu, iti dau dreptate: cache-ul de pe server conteaza enorm, pentru ca aplicatiile native vor 'sti' sa interactioneze la nivel optim cu severul.

incearca de curiozitate sa faci o structura simpla in aspx, si vei observa imediat diferenta, pe un IIS, va rula perfect (evident, pe alt server nu va merge, asta e minusul aplicatiilor interpretate).

eu cam asa imi explic particularitatile astea. in plus, acolo e suficient js, care el insusi e proiectat pe arhitectura browserului.

dar in fine, as vrea sa ascult ce zic si altii.
Sus  
Amenthes

Data înscrierii: 12/Dec/2005

Trimis: Sâm Aug 23, 2008 1:02 am    Titlul subiectului:  

Firebug a scris:
18 requests, 27 KB (24 KB from cache) 1.69s

Din 18 resurse, 16 sunt cacheuite (returneaza 304 Not Modified), mai ramand sa mai incarce doar 3KB (ba chiar mai putin). Google-ul stie sa se joace cu cache-ul, stie HTTP.
Sus  
lorand1

Data înscrierii: 25/Apr/2008
Locație: Baia Mare

Trimis: Sâm Aug 23, 2008 6:35 pm    Titlul subiectului:  

Citat: </script> <noscript><font face=arial>JavaScript trebuie să fie activat pentru a folosi Gmail în vizualizarea standard. Cu toate acestea, se pare că JavaScript fie este dezactivat, fie nu este acceptată de browser. Pentru a folosi vizualizarea standard, activați JavaScript modificând opțiunile browser-ului, apoi <a href="">încercați din nou</a>. <p>Pentru a folosi vizualizarea HTML simplu a Gmail, care nu necesită JavaScript, <a href="?ui=html&zy=c">faceți clic aici</a>.</p></font><p><font face=arial>Dacă doriți să vedeți Gmail pe telefonul mobil sau pe un dispozitiv asemănător, faceți <a href="?ui=mobile&zyp=c">clic aici</a>.</font></p></noscript>

acesta este o sectiune din sursa paginii de la gmail dupa autentificare

deci se bazeaza pe javascript

asta e doar o parere care mi-am formato in 5 minute de cand am citit topicul , am aruncat o privire in codul sursa de la gmail ,

restul secretului nu il inteleg prea clar dar ma gandesc ca sta in apelul de proceduri la distanta SOAP RPC cum se schimba adresa din adress bar si cum de se incarca pagina fara sa clipesca
Citat: <script>var VIEW_DATA=[["v","OoI7QuIbwMQ","7","3ab2ac80bb6ce277",,]

concluzia am deduso dupa ce in cod sursa nu am vazut mare lucru decat niste chei ale unor tablouri

si daca va uitati in cod sursa veti vedea si cum ca se folosesc ifrem-uri
Sus  
kleampa

Trimis: Sâm Aug 23, 2008 6:38 pm    Titlul subiectului:  

am dat exemplu prost gmail
asta merge mai mult pe js/ajax

se pare ca-n celelalte cazuri cache-ul performant e raspunsul
Sus  
PHPRomania Bot
Bot Member

Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google
Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm   Titlul subiectului: Ad  

Sus  

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> AJAX
Pagina 1 din 1