Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc
Comunitatea PHP Romania

PDF gratuit despre Adobe AIR pe sitepoint.com
Vezi mesajul original
Du-te la pagina 1, 2  Următoare

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> HTML/JavaScript/CSS
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
Amenthes

Data înscrierii: 12/Dec/2005

Trimis: Joi Aug 21, 2008 1:32 pm    Titlul subiectului: PDF gratuit despre Adobe AIR pe sitepoint.com  

Pentru cine e interesat de Adobe AIR si Javascript.

Dati o fuga aici http://www.sitepoint.com/quiz/air/part1/

Raspundeti cum stiti si castigati o carte. Asta daca mai prindeti, mai sunt vreo 12. Sau macar luati PDF-ul.
Sus  
olympia

Data înscrierii: 26/Mai/2008

Trimis: Joi Aug 21, 2008 2:29 pm    Titlul subiectului:  

Merci mult Amenthes ptr linkul asta. Tocmai am inceput sa ma interesez mai mult de Air si Flex, iar ce am gasit pe situl asta pica la fix!!!
Sus  
szerky

Data înscrierii: 10/Iul/2008

Trimis: Joi Aug 21, 2008 2:31 pm    Titlul subiectului:  

am auzit tot mai des de AIR insa nu am avut inca curiozitatea sa caut pe google despre asta , imi poate spune si mie cineva in mare "care e smecheria cu AIR" ?

E un fel de Ajax .. sau ce ?
Sus  
mihaitha

Data înscrierii: 04/Mai/2007
Locație: Sibiu

Trimis: Joi Aug 21, 2008 2:46 pm    Titlul subiectului:  

Air e un framework de web design cross-target, adica poate rula atat ca aplicatie web, cat si ca aplicatie desktop. Avantajul pentru web designeri e ca permite crearea de aplicatii desktop folosind tehnologii web ((x)HTML+CSS, JS, Flex/Flash).

Uite aici o aplicatie foarte interesanta, facuta cu AIR si cu framework-ul JS Ext 2.0: http://extjs.com/blog/2008/02/24/tasks2/
Sus  
Amenthes

Trimis: Joi Aug 21, 2008 2:47 pm    Titlul subiectului:  

szerky a scris: am auzit tot mai des de AIR insa nu am avut inca curiozitatea sa caut pe google despre asta , imi poate spune si mie cineva in mare "care e smecheria cu AIR" ?

E un fel de Ajax .. sau ce ?

Adobe AIR permite sa scrii aplicatii desktop in limbaje consacrate web-ului: HTML, CSS, Javascript, Flash. Adobe AIR e de fapt un browser, bazat pe webkit. Aceeasi platforma pe care o foloseste si safari. Lucrul special cu browser-ul asta e ca pune la dispozitie un API atat in javascript cat si in flash pentru accestul la filesystem, la o baza de date SQLite incorcoparata si la alte lucruri pe care un browser normal nu ti le permite (...deocamdata). Ce au mai facut cei de la Adobe a fost sa puna la dizpozitie un sistem usor de instalare a acestor aplicatii.

Poate cel mai bine ar fi sa incerci. Du-te aici si downloadeaza cateva aplicatii si vezi ce sunt in stare. Apoi incearca sa deschizi acel .air installer cu WinRar. O sa vezi ce contine de fapt. E practic un site arhivat pe care il poti folosi local ca aplicatie.

Referitor la Ajax. Adobe AIR nu e echivalent cu Ajax insa atunci cand folosesti javascript in loc de flash pentru a-ti dezvolta aplicatia, vei avea nevoie de mult Ajax. Asta pentru ca butoanele de back si forward nu mai exista si nu iti mai permiti sa folosesti link-uri clasice. Trebuie practic sa iti construiesti tu history-ul. Acolo unde e cazul si in felul in care crezi tu ca e necesar.

Cateva adaugiri:

1. Mozilla are un proiect similar numit Mozilla Prism desi nu pare sa aiba parte de acelasi succes la public (si pe buna dreptate).

2. Multa lume a comparat Adobe AIR cu XUL+CSS+Javascript. Desi ar fi destul de asemanatoare, primul s-ar putea sa fie mai usor de invatat. La al doilea trebuie sa inveti XUL, dar API-ul de javascript iti permite mult mai mult. Poti scrie servere web sau clienti de email (Thunderbird). Plus ca daca chiar de ambitionezi poti folosi Python sau chiar Ruby in loc de Javascript.
Sus  
olympia

Data înscrierii: 26/Mai/2008

Trimis: Vin Aug 22, 2008 12:59 am    Titlul subiectului:  

Ce m-a condus pe mine catre AIR a fost nevoia mai mare de interactivitate cu userul. RIA pe web e destul de limitat totusi. Accesul pe care AIR-ul il da pe API e fantastic! Tot dau tarcoale de ceva vreme pe la Adobe, incercand sa gasesc cea mai buna solutie pentru implementarea aplicatiilor pe care le-as dori. Initial, tot la ajax ma tot gandeam. Si AIR face requesturi asincrone, dar la un nivel superior, in sensul ca are acces on remote servers.
De ex. functia asta test (ajax nu poate deschide remote servers, sau cel putin asta stiu in momentul de fata):

Cod:
  function doRequest(url) {
               var req = new XMLHttpRequest();
               req.onreadystatechange = function() {
                    if (req.readyState == 4) {
                        var str = req.responseText;
                        if (str.length > 400) {
                            str = str.substring(0, 399);
                            str += "..";
                        }
                        alert('readystate: ' + req.readyState + '\n' +
                            'status/statusText: ' + req.status + '/' +
                             req.statusText + '\n' +
                            'responseText (400 chars): '  + "\n\n" + str);
                    }
                };
                req.open('GET', url, true);
                req.send(null);               
            }

function openInBrowser(url) {
            air.navigateToURL( new air.URLRequest(url));
         }

AIR e mai mult o interfata intre desktop si web, in sensul asta ii vad eu cea mai mare utilitate. Am vazut ca firme puternice au stiut sa exploateze potentialul AIR (in combinatie cu FLEX/FLASH devine sublim :D ).
Sus  
mihaitha

Trimis: Vin Aug 22, 2008 8:43 am    Titlul subiectului:  

Intr-adevar, Ajax nu permite efectuarea de request-uri decat local, un impediment / o masura de securitate de care AIR nu e afectat. Ca o mica paranteza, am descoperit de ceva vreme Jaxer-ul - un Ajax Server dezvoltat de baietii si fetele de la Aptana, care de asemenea permite efectuarea de request-uri XMLHTTP spre servere externe.
Sus  
Amenthes

Trimis: Vin Aug 22, 2008 9:08 am    Titlul subiectului:  

mihaitha a scris: Intr-adevar, Ajax nu permite efectuarea de request-uri decat local

Nu cred ca mai dureaza mult. FF3 deja are suport pentru cross-site requests, deocamdata numai pentru extensii, iar IE8 ne va aduce obiectul [url=http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc288060(VS.85).aspx]XDomainRequest[/url]. Nu stiu Safari si Opera. E o mica prezentare aici.

Ce avem in FF3 care sa apropie browserul de o aplicatie sunt offline cache si offline events.

mihaitha a scris: Ca o mica paranteza, am descoperit de ceva vreme Jaxer-ul - un Ajax Server dezvoltat de baietii si fetele de la Aptana, care de asemenea permite efectuarea de request-uri XMLHTTP spre servere externe.

Sunt sigur ca tot ceea ce fac ei este sa construiasca un server-side proxy pentru request-urile facute client-side. Adica toate vor duce la server-ul cu aceeasi origine, iar daca sunt catre un site extern, trecute prin proxy. Nu m-am jucat asa mult cu Jaxer, e cam mult marketing pe capul lor (suna cam ciudat Ajax Server :? ), tot ce imi place e ca incearca sa aduca Javascript in lumea sever-side. Chiar ma jucam aseara cu un script de upload scris in javascript si care rula prin CGI pe Rhino. Fantastic limbaj Javascript.
Sus  
corlan

Data înscrierii: 09/Oct/2008

Trimis: Joi Oct 09, 2008 9:58 am    Titlul subiectului:  

Salut,

Lucrez la Adobe Romania ca Evangelist pentru AIR si Flex. O sa incerc sa dau si eu o definitie despre ce este AIR.

Adobe AIR este un o platforma care permite dezvoltarea de aplicatii web pe desktop folosind tehnologii web (Flex/Flash, HTML/JS/CSS), aplicatii care pot fi instalate pe Windows, Mac OS sau Linux. Nu este nevoie de 3 versiuni pentru a acoperi fiecare sistem de operare :). Una singura se creeaza si se poate instala pe toate acestea.

Pentru ca este dezvoltata cu tehnologii web, inseamnca ca puteti sa aduceti date din Internet folosind servicii REST / SOAP / RPC. Dar pentru ca este si o aplicatie desktop inseamna ca puteti accesa resursele locale: scrie/citi pe disk, tray notification, encrypted store, detectare schimbarii starii conexiunii, drag and drop din AIR pe desktop si invers si multe altele.

Va invit pe cei care sunteti interesati sa urmariti siteul myadobe punct ro si blogul meu corlan punct org, pentru ca avem de gand sa facem Flex/AIR campuri pentru a explica si a va introduce in aceste tehnologii.

Puteti gasi un site care aduna mai multe aplicatii AIR cautand dupa AIR Marketplace.

Astept comentariile voastre :)
Sus  
mihaitha

Trimis: Joi Oct 09, 2008 11:23 am    Titlul subiectului:  

Misto, azi-maine va trebui adaugata si sectiunea "AIR" in forum ;)
Sus  
Eek

Data înscrierii: 18/Oct/2008

Trimis: Joi Oct 23, 2008 9:26 pm    Titlul subiectului:  

Interesting pentru aplicatii web care ar putea sa se update de pe net :D Hmm... Looks like the future's comming faster 8->

Pacat ca nu am fost si eu printre cei 100 care au castigat o carte :( Una e sa o tii in mana si alta e sa o citesti .pdf :-s

Eh... Next time :D
Sus  
Amenthes

Trimis: Joi Oct 23, 2008 9:49 pm    Titlul subiectului:  

Lasă Eek, că eu nici acum nu am primit-o. Mă întreb cine o distribuie, Adobe sau sitepoint.com pentru că daca sunt cei din urmă s-ar putea să nu dorească să o trimită în România. Pe shop-ul lor poți să faci comandă din orice țărișoară din lumea asta, numai din Romania nu...
Sus  
Eek

Data înscrierii: 18/Oct/2008

Trimis: Joi Oct 23, 2008 10:17 pm    Titlul subiectului:  

Amenthes a scris: Lasă Eek, că eu nici acum nu am primit-o. Mă întreb cine o distribuie, Adobe sau sitepoint com pentru că daca sunt cei din urmă s-ar putea să nu dorească să o trimită în România. Pe shop-ul lor poți să faci comandă din orice țărișoară din lumea asta, numai din Romania nu...

Citat: The first 100 people who completed this quiz will be receiving their book in the next few weeks, thanks to Adobe Deci... Adobe :d Și din ce mai înțeleg eu acolo... În câteva săptămâni... Și cred că, câteva săptămâni după ce se închide "contestul" adică dupa 31 octombrie :-s

Deci mai ai ceva de asteptat ;;) :D

later edit: hei, tu de ce poti sa scrii "sitepoint[dot]com" si pe mine nu ma lasa? :((((( :-s
Sus  
dechim

Data înscrierii: 10/Mai/2005
Locație: Drobeta Turnu Severin

Trimis: Joi Oct 23, 2008 11:51 pm    Titlul subiectului:  

Am instalat Adobe AIR si am fost dezamagit, are "viteza" pe care o au toate programele Adobe - deloc - necesita resurse nejustificat de multe pentru treaba care o face. E o parere personala si sper ca obiectiva. Pacat ca nu exista o concurenta serioasa, ideea este fantastica! Am impresia ca la Adobe baza nu-i buna, superclasele sunt foarte lente. Nu vreau sa supar pe nimeni e numai o constatare!
Sus  
Amenthes

Trimis: Vin Oct 24, 2008 1:24 am    Titlul subiectului:  

@Eek, cred ca ai dreptate cu data de incheiere a concursului. Eu credeam ca e numai pentru PDF-uri.
Sus  
PHPRomania Bot
Bot Member

Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google
Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm   Titlul subiectului: Ad  

Sus  

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> HTML/JavaScript/CSS Du-te la pagina 1, 2  Următoare
Pagina 1 din 2