Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc
Comunitatea PHP Romania

Zend Framework ca si... framework
Vezi mesajul original

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> PHP Avansat
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
Amenthes

Data înscrierii: 12/Dec/2005

Trimis: Mar Aug 19, 2008 10:54 am    Titlul subiectului: Zend Framework ca si... framework  

adix a scris:
Serios acum.
Cake PHP e framework MVC.

Zend nu e. Zend e doar o colectie de clase. Aaaa, ca au reusit ei intr-un fel sa demonstreze ca pe undeva ZF ar putea fi folosit si drept framework MVC, buuuun, dar modul in care a fost gandit e departe de asa ceva.

Ai dreptate in prima parte din afirmatie. ZF e o colectie de clase, dar asta s-a si vrut, "at will architecture". Si imi place lucrul asta. Exista doua tipuri de framework-uri, full stack frameworks si glue frameworks. In prima categorie intra CodeIgniter (n-am lucrat cu CakePHP dar am o banuiala ca tot aici se incadreaza), in a doua ZF si ezComponents. ezComponents cred ca e chiar mai decuplat decat ZF.

Pentru a doua parte a afirmatiei tale, nu e doar o intamplare ca ZF poate fi folosit ca MVC. Poate fi folosit asa pentru ca au componente destinate specific MVC. Si sunt destul de decuplate. Am reusit sa modific structura unui proiect ZF in asa fel incat sa pot avea teme (de design). Singurul lucru care nu imi place la ZF e ca se misca cam greu cateodata. Mai ales Zend_Form! Dar asa e cand vrei sa furnizezi plugable architecture, a se vedea Mozilla Firefox si Eclipse.

Iar la treaba cu furatul... toti s-au inspirat puternic din Rails. Framework-ul asta a adus MVC printre mase, mai ales masele PHP :)
Pe sitepoint.com, la sectiunile de PHP, se vorbeste necontenit despre MVC.

adix a scris: Degeaba bateti cu bata in balta, ambele parti, fiecare sa foloseasca ce ii place.

Foarte de acord. Cel putin in privinta framework-urilor :)
Sus  
adix

Data înscrierii: 02/Oct/2007

Trimis: Mar Aug 19, 2008 11:18 am    Titlul subiectului:  

Da, perfect de acord.

Ce vreu insa sa spun este asta: ZF este o colectie de clase.
Cake si codeIgniter sunt gandite ca o aplicatie in sine, pe care apoi o dezvolti mai departe.

Pe zend trebuie tu sa iti gandesti aplicatia ca MVC. Aici era punctul in care voiam sa ajung.

Personal nu folosesc nici zend nici cake :D.
Unde lucrez sunt responsabil cu cu developmentul frameworkului pe care se lucreaza inhouse, si toata lumea e foarte multumita de... mine :)
Sus  
hunt_h_er

Data înscrierii: 14/Sep/2006

Trimis: Mar Aug 19, 2008 4:34 pm    Titlul subiectului:  

Adix, zf e MVC :)
Eu am lucrat cu el, am facut un proiect de complexitate medie, proiect ce se poate dezvolta in continuare f usor si elegant

Cake si CodeIgniter sunt vechi.. si cam varza. Nu au un suport al comunitatii ca cele 2 frameworkuri de baza la ora actuala: Symfony si ZF - chestie care conteaza f mult.
Symfony e misto, destul de asemanator cu Rails, sustinut si de Sensio si de o comunitate larga.
ZF e sustinut de Zend (in special).. punct :)

Ce inseamna asta: ZF este o colectie de clase? :)
Parerea mea e ca ZF e pentru entuziasti, pentru cei carora le place (intr-adevar) sa programeze in php. Acele clase (si colectii de clase) sunt loosely coupled tocmai pentru a putea fi folosite separat in diferite proiecte si pentru ca astea sunt best programming practices.
Sus  
adix

Data înscrierii: 02/Oct/2007

Trimis: Mar Aug 19, 2008 9:00 pm    Titlul subiectului:  

Heh, tin sa nu fiu de acord cu tine.

Fac web development de prea mult timp sa ma joc de-a frameworku' preferat insa.

Nu imi pasa daca zend e facut de baietii de la zend, ceea ce ar duce la efectul de turma, nu imi pasa ca nu exista o comunitate super bazata in jurul cake (care ti se pare tie invechita).

Symphony nu cumva este o "clona" dupa ruby on rails? Nu m-am jucat cu symphony pana acum, sansele sunt ca nici nu o voi face.

Sa nu crezi ca am tinut partea cake pentru ca asta folosesc eu. Nu. La noi se foloseste un framework propriu, bazat pe alta filosofie, dar nu are sens sa intru in detalii.

Insa cake, dintre toate frameworkurile pe care le-am folosit, mi s-a parut cel mai frumos aranjat si usor de urmarit. 1.2 aduce chiar imbunatatiri super din cate am citit.

Sunt adeptul simplitatii si al eficientei codului. Nu vad asta in frameworkurile curente, cel putin nu in cea mai mare parte din ele.
Sus  
Kine

Data înscrierii: 09/Aug/2008

Trimis: Joi Aug 28, 2008 12:00 am    Titlul subiectului:  

adix, cake e o copie dupa symfony, care e o copie dupa rails :)

Nu se poate vorbi ca rails a reinventat MVC. Mai degraba el a facut popular conceptul de MVC in lumea web. In Java sunt framework-uri MVC de multi ani.

Mie Zend nu mi se pare asa de apropiat de Cake si Symfony, desi e clar ca si el isi are baza in Rails pe undeva.

Instinctul de turma Zend rocks! Cine ajunge sa contribuie la devzone acolo se poate considera destul de bun, deci pentru mine ramane un reper Zend (apropo, si php|architect e tot al lor).
Sus  
PHPRomania Bot
Bot Member

Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google
Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm   Titlul subiectului: Ad  

Sus  

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> PHP Avansat
Pagina 1 din 1