|
Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Comunitatea PHP Romania
|
| Subiectul anterior :: Subiectul următor |
| Autor |
Mesaj |
badtiger
Data înscrierii: 03/Noi/2006
|
| Trimis: Mar Apr 08, 2008 9:32 pm Titlul subiectului: evaluare proiect pt pret |
|
|
Cat ati cere voi pe un ziar online ce foloseste:
PHP
MySQL
AJAX
XHTML
CSS
**totul facut de la 0
Din admin se pot adauga:
-stiri(imagine+film+text)
-interviuri
-reclame (care vor fi afisate diferit in functie de categoria in case se va afla vizitatorul)
-inca 2 "rubrici" de genul asta
-sondaje
Pe partea vizitatorilor:
inafara de afisari (diferite pentru unele categorii), motor de cautare, folosire de ajax
Cu schimbari ce vor surveni pe parcursul proiectului (atunci cand este o alternativa mai buna, chiar daca initial s-a facut dupa cererea exacta a clientului (scrisa))
**o descriere pe scurt |
|
| Sus |
|
kleampa
Data înscrierii: 10/Iul/2005
Locație: Bucuresti
|
| Trimis: Mar Apr 08, 2008 10:28 pm Titlul subiectului: |
|
|
| 1200E la negru |
|
| Sus |
|
mihaitha
Data înscrierii: 04/Mai/2007
Locație: Sibiu
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 8:47 am Titlul subiectului: |
|
|
| E cam de amploare. As zice in jur de 1500 Euro. Asta in conditiile in care oferi calitate: xhtml si css valid, graceful degradation, optimizare. Fara astea, 1200, cum a zis si kleampa. |
|
| Sus |
|
badtiger
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 10:53 am Titlul subiectului: |
|
|
| pai cel putin mie mi-ar fi rusine sa pun cod invalid in proiect... si presupun ca la marea majoritate din membrii comunitatii le-ar fi... |
|
| Sus |
|
Dodo
Data înscrierii: 22/Aug/2006
Locație: Constanta
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 11:43 am Titlul subiectului: |
|
|
Pretul pentru un astfel de proiect variaza intre 600-3500 euro. Stiu ca pentru unii 3500 euro suna exagerat dar inainte sa-mi sariti in cap cititi tot postul.
Pretul poti sa-l stabilesti in functie de numarul de criterii pe care le intalnesti din lista asta:
- ai un portofoliu cel putin decent
- ai cel putin 2 ani experienta in domeniu
- lucrezi la standarde ridicate
- nu te folosesti de scripturi open-source pentru a-ti usura munca (aka reinventezi roata)
- lucrezi in baza unui contract (pfa sau firma)
- reprezinti o firma care are cheltuieli (salarii, facturi, chirie, impozite)
- lucrezi cu programe licentiate
- termenul de predare este mult mai devreme decat ar fi normal pt un astfel de proiect
... si puteam sa insir plusuri toata ziua
Ideea mea e urmatoarea:
Daca esti gigel, elev in clasa a-9-a care 'face saituri' in weekenduri de pe calculatorul luat de mamica si taticul, folosind softuri luate de pe dc++, ai un portofoliu format din cateva 'tentative de situri', discuti cu clientii pe mess, primesti banii in fata blocului (la negru), nu stii ce inseamna framework si cum esti ocupat cu scoala ai nevoie de 3 luni pentru un astfel de site iei 600 euro si esti fericit.
Daca reprezinti o firma cu 8 angajati care-si primeste clientii in sediul lor dintr-o cladire luxoasa de birouri, cumperi licente pentru absolut tot ce folosesti (soft-uri, os, stock photos, brushuri, fonturi, etc), lucrezi in baza unui contract, ii oferi clientului 3-4 propuneri de design in loc de una singura, te mandresti cu un portofoliu uimitor si poti sa termini un astfel de proiect in 8-10 zile atunci iti permiti sa taxezi 3500 euro.
PS: Am dat exemplul cu gigel pentru a-mi expune punctul de vedere.
Gigel este un personaj fictiv si nu face aluzie la nimeni.
Neg orice asemanare a lui gigel cu persoane reale :D. |
|
| Sus |
|
Pirahna
Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: acasa , in pat
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 3:14 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ma oamenilor ... e vorba de un ziar online, nu de un social network.
Adica in opinia mea ce poate sa contina:
- articole (cu tot ce intra aici, upload imagini, video, etc)
- zona useri pentru comentarii, rating, sondaje poate
- cautare
- sistem de management al reclamelor (care banueisc ca e vorba de imagini sau flash)
- rss feed cu ultimele stiri (care pana la urma e un simplu select)
Deci domnule Dodo, 3500 de euro este un pret nesimtit, chiar si pentru o firma cu n angajati si n licente de platit.
Eu spun ca pretul corect variaza intre 300 si 600 de euro. 600 cu tot cu design.
Nu vad ce vedeti voi ca e de amploare, ca practic e un wordpress (probabil mai slabut ca wordpress) cu reclame si a caror informatii sunt asezate putin altfel.
E vorba de query-uri simple, putin ajax si un design atasat ... maxim 600 de euro. De fapt inca mi se pare mult 2000 de ron pentru un mini-cms.
Eu zic sa tintesti spre 300-450 euro. |
|
| Sus |
|
saitek
Data înscrierii: 23/Sep/2007
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 5:27 pm Titlul subiectului: |
|
|
| @Pirahna un css coder ca sa iti faca prima pagina de la un site iti ia 150€ si 50€ pentru fiecare pagina, fara design nimic,el face numa ansamblarea,mai pune 300-400€ la design...si fa socoteala,daca tu nu lucrii in stil mare asta nu inseamna ca trebuie sa influentezi piata aiurea, nu ti-o spun in parere de rau,dar asa ii cum iti zic eu, sa nu intelegi gresit ce am vrut sa zic. |
|
| Sus |
|
Pirahna
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 6:01 pm Titlul subiectului: |
|
|
Aici nu e vorba de css coder si design custom de 400 de euro...
Daca eu nu lucrez in "stil mare" ? Asta ce vrea sa insemne ?
Sa fim seriosi, un design se poate cumpara cu 45 de euro sau poate sa fie chiar gratis (un open source, mai ales pentru un ziar).
Mie un layout de ziar imi ia aproximativ 15 minute, deci nu cred ca badtiger a stat cu mult mai mult, si nu cred ca o sa ceara 400 de euro pentru un layout.
Eu ma ocup si de programare, si de design, si eu nu as cere mai mult de 800 de euro pe asa ceva (zic 800 pentru ca am experienta, il fac repede si la un nivel calitativ foarte ridicat), cu tot cu design.
Eu sugerez sa reveniti cu picioarele pe pamant, ca un cod css pentru un layout de ziar (sa va amintesc ca ziarele nu sunt mari opere de arta) nu valoreaza cine stie ce, niste query-uri de mysql simple nu valoreaza cine stie ce ...
Cand vorbiti de search engine-uri, friend networks, portaluri si site-urile unor companii mari ... puteti sa ziceti de lucruri de mii de euro ... dar in rest e prea umflat pretul si munca respectiva nu valoreaza nici pe departe cat ziceti voi.
Si chiar daca printr-un miracol valoreaza 1500 de euro, inseamna ca tocmai ati pierdut o gramada de clienti, ca eu il dau cu 600 de euro, la minim aceeasi calitate, in 48 de ore. :D |
|
| Sus |
|
mihaitha
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 7:29 pm Titlul subiectului: |
|
|
Piry, vezi ca o dai pe aratura. Specificatiile au fost clare:
badtiger a scris: PHP
MySQL
AJAX
XHTML
CSS
**totul facut de la 0
Intre 'totul facut de la 0' si 'open-source' e o foarte mare diferenta.
Zici ca faci asa ceva in 48 de ore? Vedea-te-as! Sau te referi la 48 de ore lucrate? Asa imi mai vine sa cred. |
|
| Sus |
|
badtiger
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 8:34 pm Titlul subiectului: |
|
|
o observatie pe care eu doresc sa o fac daca as fi client ar fi urmatoarea:
Pe mine nu ma priveste ca site-ul meu e facut in bunker, scris in notepad sau intr-un soft revolutionar care costa cat masina mea preferata si ca mi-a fost facut de un copil de 2 ani care umbla cu mucii pana la brau(PS: se stie ca sunt pustani care s-o nascut cu calcu-n brate si care chiar stiu programare cat multi programatori versati cu facultate la un loc)
Problema mea ca si client ar fi de exemplu:
-design care sa ma satisfaca
-functionalitate care sa ma satisfaca
-securitate crescuta
-orginalitate
-eventual cedarea copyrightului (desi se stie ca asta inseamna ceva $ in plus)
-cost mic
-timp de executie mic
-uneori nu ma intereseaza sa-i dau statului
sunt artisti au "umblat rupti in cur" si au creat in cele mai insalubre locuri, ca in ziua de azi sa-i admiram si sa aiba lucrari estimate la mult peste averile noastre.
Concluzia: va las pe voi sa o gasiti |
|
| Sus |
|
mihaitha
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 9:12 pm Titlul subiectului: |
|
|
Eu nu gasesc nici o concluzie, pentru ca n-am ce concluzie sa trag din ce ai zis acolo. Ca si client (si nu numai ca si client al unei firme de dezvoltare web) ar trebui sa te intereseze doua lucruri:
1. sa primesti ceea ce ai cerut
2. produsul/serviciul cerut sa isi merite banii
Nu conteaza daca scripturile sunt scrise in notepad sau in zend studio. Insa zend studio costa niste bani in plus pentru ca ajuta developer-ul sa economiseasca timp (vezi syntax highlight, syntax checking, debugger etc.). La fel, un layout facut in photoshop se poate face si in paint, insa dureaza de n ori mai mult. De-aia cer Zend si Adobe bani pe ele. Si de-aia le si folosesc firmele de web development - pentru ca le permit sa creeze niste aplicatii profesionale in timp scurt/rezonabil.
Daca pustanii aia s-au nascut cu calcu in brate, asta nu inseamna ca stiu programare. Sunt anumite concepte care fara o anumita baza in spate (baza care ca 'pustan' n-ai nici de unde, nici capacitatea intelectuala sa o stii) nu le poti intelege. Arata-mi si mie unul, daca zici ca 'se stie ca sunt'.
Iar faza cu artistii 'rupti in cur'... sincer nu-i vad relevanta. Imi explici si mie? |
|
| Sus |
|
Pirahna
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 9:40 pm Titlul subiectului: |
|
|
mihaitha a scris: Piry, vezi ca o dai pe aratura. Specificatiile au fost clare:
badtiger a scris: PHP
MySQL
AJAX
XHTML
CSS
**totul facut de la 0
Intre 'totul facut de la 0' si 'open-source' e o foarte mare diferenta.
Zici ca faci asa ceva in 48 de ore? Vedea-te-as! Sau te referi la 48 de ore lucrate? Asa imi mai vine sa cred.
Mihaitha ... totul facut de la 0 ... dar ce mama dracu e de facut ?
Cateva pagini de xhtml cu ceva css (pe care le scrii din prima valide, teoretic), sa zicem in numar de 5 (dar deja dupa prima pagina refolosesti cam 70% din elemente). Asta dureaza maxim 2 ore si nu implica un mare efort creativ (ca e ziar, nu revista). In nici un caz nu valoreaza 300 de euro operatia asta.
Apoi are de facut o baza de date care dureaza 2-3 minute (cu tot cu tabele), apoi are de facut o structura care din nou, dureaza 5 minute, apoi are de facut niste functii si niste pagini ... care sa zicem ca ii ia 10-14 ore muncite + testarile rapide. Evident timpul asta e scurtat drastic daca ai snippets sau folosesti functii din alte proiecte sau clase.
Libraria AJAX nu e mare lucru, iei un scriptaculous sau jquery, il arunci acolo si merge.
Deci asa ceva nu dureaza mai mult de doua zile ... si daca rezisti 10-12 ore la calculator, teoretic il termini, iar a doua zi faci retusuri.
Deci asta nu merita mai mult de 600 de euro ... si chair si 600 de euro e mult.
Uite o sa fac si eu asa ceva in weekend, ca vine duminica ... :lol: |
|
| Sus |
|
badtiger
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 9:45 pm Titlul subiectului: |
|
|
Concluzia ar fi ca nu conteaza capitalul firmei si nici portofoliu (aici depinde)
pe cel care vrea aplicatia nu-l intereseaza ce ti-ai cumparat tu, ca ai licienta sau nu ca e riscul tau, ca programator
apoi ca exemplu ar trebui sa caut pe net, dar este unul in silicon valley care si-o inceput cariera cu soft pt primarii
iar cu cei "rupti in cur" am vrut sa spun, parca, (nu mai stiu nici eu exact :)) ) ca valoarea nu este mereu reprezentata de portofoliu |
|
| Sus |
|
Mascka
Data înscrierii: 01/Oct/2005
Locație: Braila
|
| Trimis: Mie Apr 09, 2008 11:27 pm Titlul subiectului: |
|
|
| pretul il spune experienta programatorului.. si e invers proportional |
|
| Sus |
|
dechim
Data înscrierii: 10/Mai/2005
Locație: Drobeta Turnu Severin
|
| Trimis: Joi Apr 10, 2008 12:02 am Titlul subiectului: |
|
|
@Mascka, ai dreptate, Pirahna are multa experienta si e bun dar nu cred ca acum judeca prin prisma asta.
Nu cred ca pe client il freaca cum a facut site-ul programatorul, de la zero sau de la 1, el are interesele lui.
Deci @badtiger eu zic ca problema nu se pune asa, poti sa-ti faci un deviz de calculatie pret ca sa observi ca nu merita sa reinventezi roata si esti in pierdere.
Totusi, uneltele pe care le-ai creeat cu aceasta ocazie iti vor folosi la proiectele viitoare si se amortizeaza, dar acum trebuie sa ceri cat se cere pe un mini wordpress, oricare ar fi fost modul lui de realizare.
PS. @badtiger, dupa ce am salvat am observat ca la aceeasi concluzie ajunsesei si tu. Felicitari daca-l faci de la zero ! |
|
| Sus |
|
PHPRomania Bot
Bot Member
Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google |
| Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm Titlul subiectului: Ad |
|
|
|
|