Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc
Comunitatea PHP Romania

clienti suciti
Vezi mesajul original
Du-te la pagina 1, 2, 3  Următoare

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> Discuții generale
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
vectorialpx

Data înscrierii: 01/Mar/2005
Locație: țopăi pe tasta DELETE

Trimis: Lun Noi 26, 2007 3:44 pm    Titlul subiectului: clienti suciti  

vorbea piry despre clienti neseriosi dar in afara de astia mai e un tip: aia care vor azi verde si maine albastru... dar nu de orice fel insa dupa ce ai stabilit structura iti zice ca de fapt nu-i place si "iti spune el cum sa faci"

tare ma mai enervez... voi aveti astfel de probleme?
cum le inlaturati?... reforumulez, le inlaturati?
Sus  
Pirahna

Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: la birou

Trimis: Lun Noi 26, 2007 3:55 pm    Titlul subiectului:  

Contract ... faci un contract de prestare servicii sau vanzare script la care mai atasezi o foaie (anexa) pe care scrii EXACT ce face site-ul ala si poate pui si o poza cum arata, cu indicatii pentru fiecare element.

Daca omul a semnat contractul, inseamna ca e de acord cu ce ai facut tu.
Eu de ceva vreme sunt tare irascibil la "modificari", si de asta fiecare modificare o sa fie platita independent.

Iti spune el cum sa faci ... sure, adica daca omu vrea proiectu nu stiu cum, da-i -l cum vrea, problema e sa-ti zica de la inceput ce sa faci.
Sus  
vectorialpx

Trimis: Mar Noi 27, 2007 9:19 am    Titlul subiectului:  

mda... normal ca fac cum zice el... doar ca, asa cum zici, trebuie sa zica de la inceput... ori mie mi s-a intamplat [nu doar odata] sa se schimbe css sau programare ca nu-stiu ce a vazut el la altii sau nu-stiu ce s-a razgandit... ori asta nu prea e frumos mai ales cand stii ca ai stabilit ceva si urmeaza sa faci altceva...
Sus  
kleampa

Data înscrierii: 10/Iul/2005
Locație: Bucuresti

Trimis: Mar Noi 27, 2007 10:14 am    Titlul subiectului:  

cred ca am mai spus-o pe aici
daca vrei sa fi freelancer si sa castigi bani REALI din asta , INVATA SA REFUZI

pierzi sa zicem 2-300E dar pe langa asta castigi buna dispozitie si chef mai mare de munca la alte proiecte

si nu e satisfactie mai mare ca atunci cand ii spui unui client din asta stresant ca incheiati colaborarea

am facut lucru asta de vreo 5 ori pana acum si m-am simtit excelent
Sus  
vectorialpx

Trimis: Mar Noi 27, 2007 12:54 pm    Titlul subiectului:  

treaba e ca nu vreau sa fac impresie proasta si nu-mi place ca omul sa aiba un gust amar dupa ce discuta cu mine... in plus, imi place sa imi onorez toate comenzile si le refuz pe alea pe care nu le pot onora [adica daca n-am timp nu ma apuc sa fac promisiuni aiurea dar daca m-am angajat fata de unul atunci raman legat...]

nu stiu, e greu sa recunosti astfel de oameni... dar e tare enervanta situatia in care se schimba
Sus  
ShD

Data înscrierii: 19/Noi/2007

Trimis: Joi Dec 06, 2007 6:58 am    Titlul subiectului:  

Nu cred ca exista cineva sa nu fi trecut prin ce ai trecut tu si completand si apostrofand se poate refuza politicos, in sensul ca ii explici ca nu asa s-a discutat, ca ai implementat si e dificil.

Daca ai norocul sa fie unul cu mintea creata in genereal dar alocuri neteda good for you daca nu baga-ti picioarele ca iti trece cheful de orice cand modifici si iar modifici si etc.

Clientul nostru stapanul nostru, dar o data sa fie :D
Sus  
mihaitha

Data înscrierii: 04/Mai/2007
Locație: Sibiu

Trimis: Joi Dec 06, 2007 10:09 am    Titlul subiectului:  

"nu vreau sa fac impresie proasta" e una, "las idiotul sa ma calce in picioare" e cu totul altceva. Eu zic sa faci in felul urmator: la fiecare contract se anexeaza un 'detail sheet', cu specificatiile exacte pentru site-ul respectiv. Daca omul vrea modificari care nu sunt prevazute in detail-sheet-urile actuale, sau contrazic sectiuni deja facute, asta atrage dupa sine 3 chestii:
1. se adauga un nou detail sheet cu noile specificatii.
2. se extinde deadline-ul cu x zile.
3. cele x zile de lucru sunt adaugate la suma facturata.

Daca omul nu mai vrea, ii facturezi ce ai lucrat pana atunci pa si pusi.

Am facut chestia asta cu cel mai sacait client de-al meu, care se potriveste descrierii tale (times ten!!!), si pana acum nu a comentat niciodata.
Sus  
ADYRS

Data înscrierii: 13/Ian/2005
Locație: Cluj Napoca

Trimis: Joi Dec 06, 2007 8:45 pm    Titlul subiectului:  

octavian eu cred ca te referi la partea de design, si aici iti dau dreptate.
Acest lucru nu poti sa-l specifici in contract, in sensul ca designul este un partea subiectiva a unui proiect. Daca ii place e ok daca nu...trebuie sa faci altul. Aici inca nici eu n-am gasit o solutie.
Oricum daca siteul arata bine, este frumos organizat si atrage...prea putin iti poate comenta din punctul acesta de vedere. Mai frustrant este dupa o perioada de timp cand nu-ti mai place tie (ca si creator) site-ul.
Aici e vorba de progres, daca exista, si cred ca e un lucru bun.

La partea de programare/implementare nu cred ca are nimeni obiectii atat timp cat tu ai tinut cont de newsletter, consola de administrare, url friendly, etc. (pe care le-ai specificat in contract).

Daca clientul este om si-i explici frumos ca el a cerut initial un xhtml iar acum vrea muzica pe site, el va intelege ca va trebui sa-i refaci site-ul de la 0, si sa-i faci unul flash. Va intelege ca nu se poate pune muzica pe un site xthml si va fi de accord cu tine. Aici poti sa-l refuzi.
Dar sa-l refuzi ca te calca pe nervi, sau ca e prost, nu cred ca e bine.
Trebuie sa-i explici, daca e chiar batut in cap si el vrea muzica pe un site xhtml ii spui ca nu iti pierzi vremea cu el si daca developerul urmator (pe care-l va alege) ii va spune la fel ca tine va ajunge la concluzia ca e prost, are gusturi dar nu sunt valoroase.

succese!
Sus  
crivion

Data înscrierii: 10/Apr/2007
Locație: Somewhere

Trimis: Joi Dec 06, 2007 10:53 pm    Titlul subiectului:  

Clientii de tip foarte "chetroshi" sunt la mare raspandire in Ro, tipi care folosesc internet explorer si word la maxim dar au pretentii nenumarate.
Am dat si eu peste unul care mi-a cerut initial un site de prezentare dupa care ma intreaba : "dar nu se poate plati cu cardul ? am vazut eu undeva" si imi da link (LOL).
De la site prezentare cu 3 pagini s-a ajuns la un eshop cu cms produse, etc.
Sus  
ADYRS

Data înscrierii: 13/Ian/2005
Locație: Cluj Napoca

Trimis: Joi Dec 06, 2007 11:12 pm    Titlul subiectului:  

si de la 700 de euro s-a ajuns la 1500E banuiesc.... sau asa ar fi normal!
Sus  
vectorialpx

Trimis: Vin Dec 07, 2007 3:05 pm    Titlul subiectului:  

clienti de genul asta nu se gasesc doar in romania, sunt multi, raspanditi bine, din pacate...

acum, mihaitha, ce zici tu cu contractul e bine, intr-adevar dar pe mine ma freaca la preferinte si, destul de marunt

da, ADYRS, problema mare e designul... dar nu numai...

Exemplu: ca nu-stiu ce a vazut el acum ceva vreme la un site si i-a placut si acum vrea si el. Dupa cateva zile vede alt site... nervii cresc... pana la urma ii zic politicos "stai frate ca io nu muncesc pe sticle de bere.." si-i zic sa se hotarasca... se hotaraste, apoi incep problemele, ca nu-stiu ce i-a zis lui unu ca nu e bine cum am facut eu... ca de ce meniul lui se deschide asa si nu invers iar eu ii zic ca asa a vrut... Nu, nu el a vrut, eu i-am zis... iar baza de date mi-o impune el pentru ca asa e optimizata mai bine, si iar ii zic "frate, faci site-ul tu sau eu?" si ne decidem si facem un cacat de aplicatie [design de doi lei, ca el vrea doar verde si portocaliu si desi io-i zic ca nu sunt contraste bune, el asa vrea... bine, asa facem. Aplicatia functioneaza corect insa aiurea... ca are o baza de date cu 2 tabele care trebuie sa faca x lucruri]. Cand e vorba de bani imi arata aplicatia... "vezi ce urata e!"...

Ce sa-i fac? sa-l omor?... "clientul nostru stapanul nostru"... parca asa era vorba...

in fine... problema cea mare e contractul: trebuie specificat in el fiecare centimetru si trebuie amanuntit bine.... Si asa e rau, ca vine un analfabet caruia-i e lene sa citeasca 3 pagini si zice "Atatea clauze pentru un site?" si asa pierd clienti... pe cei prosti, ce-i drept...
Sus  
mihaitha

Data înscrierii: 04/Mai/2007
Locație: Sibiu

Trimis: Vin Dec 07, 2007 3:53 pm    Titlul subiectului:  

Pai il facturezi la ora, nu la aplcatie, atunci nu are de ce sa te deranjeze. Mie mi s-a intamplat chestia asta de 2 ori cu acelasi client: m-am apucat de o aplicatie care trebuia sa faca cartofi prajiti (o analogie). Am terminat-o, facea cartofii prajiti, atunci clientul sa trezit ca lui ii trebuie si hamburgeri. Si dupa aia si hot-dog, si casa de marcat, si cititor de cod de bare, si monitorizarea temperaturii apei de la hot-dogi, si de fapt trebe 5 sortimente de hot-dog si 3 de cartofi prajiti, si sistem de control pe toata sandramaua, si totusi 3 sortimente de hot-dog ajung da la cartofi prajiti nu ajung 3 ar trebui 6 daca nu chiar 7... si pana la urma, a iesit o aplicatie... (si aici vedeti de ce am ales analogia asta)... VARZA! Drept urmare i-am spus 'omule, daca vrei sa iasa bine, lasa-ma pe mine sa o iau de la 0, cum stiu eu, cu toate informatiile necesare stiute din start, cu cont de cartofi prajiti si cont de hot-dog, si cand temin importam toate datele din aia veche si va merge'. Si a mers. Si repet, chestia asta mi s-a intamplat de 2 ori - la 2 sisteme diferite, la acelasi client. Si pe mine nu ma deranjeaza (dupa ce pip 3 tigari ca sa ma calmez), pentru ca eu de un an si ceva am de lucru de la omul asta ;)
Sus  
vectorialpx

Trimis: Vin Dec 07, 2007 10:46 pm    Titlul subiectului:  

atunci inseamna ca trebuie sa intreb cat luati pe ora... pentru ca nu se compara o ora de programare intensa [un drac care nu iese cum vrei] cu realizarea unui layout [care, pentru mine e relaxant]... nu pot sa iau 5-7E in ambele cazuri [eu cam asa as lua]

in plus, mi se pare aiurea la estimare... ca poate dura o saptamana sau poate sunt rapid si-l fac in 3 zile... depinde de multe. Eu nu pot sa iau pret fix pe ora pentru ca depinde de ce mai am de facut [cat sunt de aglomerat] si de dificultate, cum ziceam...

nu prea vad solutie in afara contractului...
Sus  
Stingus

Data înscrierii: 22/Mar/2005

Trimis: Vin Dec 07, 2007 11:20 pm    Titlul subiectului:  

5 - 7 eur/ora!?!? Hai ca nu mai suntem in '99-'00.
Sus  
Pirahna

Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: la birou

Trimis: Sâm Dec 08, 2007 7:50 am    Titlul subiectului:  

Stingus a scris: 5 - 7 eur/ora!?!? Hai ca nu mai suntem in '99-'00.
Fiecare are pretul lui, mie ca angajator imi convine :D.

octavian a scris: in plus, mi se pare aiurea la estimare... ca poate dura o saptamana sau poate sunt rapid si-l fac in 3 zile...
Mie nu mi-a placut niciodata ideea cu lucrul la ora, pentru ca e o munca in plus sa estimezi in primul rand numarul de ore ... adica ai o lista cu absolut tot ce e de facut, si pui la fiecare element cu liniuta numarul de ore in care e gata. Eu prefer sa trag direct linia sub toate astea si sa scriu un numar de zile, ca orele oricum difera de cate probleme intampini.

Cand e vorba de modificari, eu as vrea sa fac un contract nou (bine, dureaza 48 sau 72 de ore sa termin cu contractul (trimis, semnat, primit inapoi) si hai vreo 45 de minute sa-l scriu) prin care sa taxez pentru modificarile pe care urmeaza sa le fac (si in care sa scriu ce modificari), alaturi de un numar estimativ de zile in care sunt gata.

Eu intotdeauna am comparat partea cu clientii de pe web cu cumparatorii de la supermarket. Fiecare modul, fiecare fisier, fiecare ora pierduta aiurea facand modificari trebuie taxata, la fel cum fiecre produs este taxat la un supermarket.

Parerea mea e ca ar trebui sa lucrezi cum vrei, fie ca pierzi clienti (de fapt eu cred ca tot iei ies in pierdere), fie ca ai prea multi clienti ... fa-o in stilul tau.
Sus  
PHPRomania Bot
Bot Member

Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google
Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm   Titlul subiectului: Ad  

Sus  

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> Discuții generale Du-te la pagina 1, 2, 3  Următoare
Pagina 1 din 3