Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc
Comunitatea PHP Romania

Stilu' lu' Peste'
Vezi mesajul original

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> Dezvoltare
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
Pirahna

Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: la birou

Trimis: Sâm Sep 11, 2004 10:09 pm    Titlul subiectului: Stilu' lu' Peste'  

Pai ... hai sa va prezint stilul meu ...
deci ... eu cand ma apuc de un proiect (aka site , portal) deobicei il termin sau ajung pe la 95 % pe drumul spre completarea acestuia ...
de fapt eu am 2 stiluri ...
primul este stilul meu obisnuit , haotic dar foarte productiv ...
al doilea este stilul mai "safe" , cu comentariile de rigoare in fisiere , ordonat si functional ...

cu primul stil am reusit sa creez o "clona" (mai proasta ...) a Php BB-ului , un portal si alte porcarii ... iar cu al doilea site-uri de test , prin care sau cu care pot sa-mi reamintesc bucatele importante de cod ...
Sus  
Pirahna

Data înscrierii: 22/Aug/2004
Locație: la birou

Trimis: Sâm Sep 11, 2004 10:15 pm    Titlul subiectului:  

eu ma ocup simultan de cod si de design (partea grafica)

adica fac site-ul pagina cu pagina , apoi nu mai modific nimic ...

Ok ... sa trec pe la interfata ...
pai ... in primul rand orice site tre' sa aiba link-uri , butoane ca sa fie numit site !
ok... astea trebuie aranjate astfel incat utilizatorul sa nu faca febra musculara miscand mouse-ul pana in capatul celalalt al ecranului si sa se imbine cu niste imagini , bannere , animatii flash ...
Sus  
arond

Data înscrierii: 11/Mar/2004
Locație: 127.0.0.1

Trimis: Dum Sep 12, 2004 3:41 am    Titlul subiectului: Re: Stilu' lu' Peste'  

Pirahna a scris: de fapt eu am 2 stiluri ...

Stilul "smuls" si stilul "aruncat", evident :)

Nu exista "stil haotic dar productiv". Aia e junk.

Ideal ar fi sa schitezi, cu creionul pe hartie, ce vrei sa faci si de-abia dupa ce stii exact ce-si-cum sa te apuci sa scrii cod (de altfel, exista metodologii consacrate de analiza/etc... Hint: UML, Booch, etc).

Indenteaza codul corect.

Comenteaza codul, macar minimal.

Foloseste nume sugestive de variabile ($index in loc de $i, $user_name in loc de $un, etc).

Nu folosi variabile globale decat daca e ABSOLUT NECESAR (..si nu e niciodata absolut necesar :)).

Foloseste functii in loc de bucati de cod disparate.

Am obosit deja... dar ai inteles, sper, ideea :).
Sus  
ExcalIbvr

Data înscrierii: 02/Mai/2004
Locație: Oradea

Trimis: Dum Sep 12, 2004 11:37 am    Titlul subiectului:  

Citeam un articol pe sitepoint.com, despre optimizarea codului unei pagini web. In opinia lor (corecta, de altfel), un cod optimizat la maxim ar exclude pe cat posibil spatiile albe (space & enter) si ar arata cam ca unele scripturi JavaScript pe care le gasesti pe net - un carnatz lung de cod. :lol:

Comentarii!? No way, Jose!

Nah, oricum, asta e o extrema... nu-mi place. Prefer un cod aerisit, comentat unde se cere, indentat cum trebuie.

Inca nu am folosit templates - if it ain't broken, don't fix it. Adevaru-i ca site-urile pe care le-am facut pana acum nu sunt foarte mari, totusi, nici macar anticipativ nu am simtit nevoia de templates.

Aceasta opinie se va schimba, probabil, in cadrul proiectelor in care persoane diferite vom lucra la design, respectiv programare. Si eu le fac pe amandoua si imi place asa!
Deci, nu ma deranjeaza deloc sa imbin PHP-HTML-JavaScript-CSS. Imbinare ordonata, bineinteles! :D

:arrow: Cam atat, deocamdata...
Sus  
arond

Data înscrierii: 11/Mar/2004
Locație: 127.0.0.1

Trimis: Lun Sep 13, 2004 2:55 am    Titlul subiectului:  

ExcalIbvr a scris: In opinia lor (corecta, de altfel), un cod optimizat la maxim ar exclude pe cat posibil spatiile albe (space & enter) si ar arata cam ca unele scripturi JavaScript pe care le gasesti pe net - un carnatz lung de cod.

Pot fi de acord, desi parsing-ul unui script PHP e extrem de iute. In consecinta, de foarte multe ori castigul din carnatzul ala lung de cod e insginifiant.

Mai mult decat atat, foarte multa lume foloseste acceleratoare PHP, ceea ce inseamna ca parsing-ul codului se face o singura data (sau suficient de rar, oricum) si in rest, la fiecare acces, se foloseste codul gata parsat si cules dintr-un cache.

Dar exista o rezolvare si la asta, daca tii mortis la carnatzul cu pricina. Scrii codul curat, comentat, aerisit si il compactezi de-abia cand pui site-ul online.

Tema pentru acasa: scrie un script care prelucreaza o sursa PHP si elimina ce e nenecesar (comentarii, whitespace nefolositor, etc) :).

Numa' bune.
Sus  
Vizitator

Trimis: Lun Sep 13, 2004 9:04 am    Titlul subiectului:  

tema de casa prezentata se numeste "obfuscator", si nu are rost sa reinventezi roata.

stilul de scriere a codului difera de la o persoana la alta, si greu se adapteaza cineva la un nou stil.

apoi, considerand ca un pentium I la 133 cu apache si php pe el poate umple o teava T1, nu cred ca ar trebui sa va faceti probleme din punctul de vedere al interpretarii codului php.
Sus  
apann

Data înscrierii: 17/Mai/2004

Trimis: Lun Sep 13, 2004 9:26 am    Titlul subiectului:  

In ultimul timp am descoperit ca nu mai suport sa vad chestii de genul:
an style="color: #000000"><?php echo '<tr><td></td></tr>'; 
prin codul meu.

La ultimul proiect am abuzat de cat mai multe clase (librarii) posibil (chiar daca am lucrat singur la el) si am folosit:
Smarty (template engine)
jgraph (grafice)
PEAR::DB, PEAR::HTML_Quickform, PEAR::HTML_Quickform_Controller, PEAR::Calendar, PEAR::Log, sql cache, PEAR::Auth
Este un proiect ce foloseste Model View Controller Pattern (explicat aici: http://www.phppatterns.com/index.php/article/articleview/11/1/8/ ) dar si Observer Pattern (clasa pear::log) explicat aici: http://www.phppatterns.com/index.php/article/articleview/27/1/1/

Am mai descoperit avantajele comentariilor in cod, folosind taguri de comentariu gen:
an style="color: #000000"><?php /** * DESCRIERE * @return bool TRUE on success, FALSE on failure * @param int id client */ function checkStatus($id) {        if(!$this->logged_in($id))        {               return true;         }         else          {                return false;          } } 

Indentarea codului ar trebui sa fie obligatorie (cum e in python de exemplu).
Despartind HTML de restul codului, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ca imi place sa folosesc un editor ca vi (gvim) chiar si pe windows.
Poti sa vezi un screenshot din timpul lucrului la control center-ul FastWork aici:
http://fastwork.sourceforge.net/fast.jpg
(tehnologie php-gtk).
Sus  
PHPRomania Bot
Bot Member

Data înscrierii: 27/Dec/2007
Locaţie: Server Google
Trimis: Mie Dec 26, 2007 7:01 pm   Titlul subiectului: Ad  

Sus  

Pagina de start a forumului Forum PHP Romania - Discutii despre PHP, MySQL, Javascript, AJAX, etc -> Dezvoltare
Pagina 1 din 1